Hirdetés
Archivum

Visszatekintés az U16-os Európa-bajnokságra – nagyinterjú Igor Skocovskival:

:

Hirdetés

Pénteken zárult az U16-os Európa-bajnokság, ahol a magyar válogatott a 11. helyet szerezte meg. Igor Skocovski vezetõedzõvel beszélgettünk a kontinenstorna tapasztalatairól.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

 

Hét meccset vívott a magyar csapat a szkopjei Európa-bajnokságon. Igor Skocovskit arról kérdeztük a beszélgetés kezdetén, hogy mely mérkõzéseket emelné ki a mutatott játék alapján.

 

„Négy mérkõzést emelnék ki, ebbõl három volt gyõzelem és egy vereség. Kezdeném a második meccsünkkel, amit az oroszok ellen játszottunk, amikor az utolsó percekben kikaptunk. Nyilván az olaszok elleni utolsó csoportmeccset is ki kell emelni, ami nagyon szép teljesítményt hozott, eredményes csapatjátékot mutattunk támadásban és védekezésben. Utána jön a svédek és a görögök elleni mérkõzés, ahol megmutattuk, hogy nem feltétlenül ott lenne a helyünk, ahol végeztünk. Összességében én mégis azt gondolom, hogy ez volt a reális eredmény jelen pillanatban.” – összegzett a vezetõedzõ.

 

Az U16-os Európa-bajnokságot Oroszország nyerte. A döntõben Litvániát múlták felül, a harmadik Spanyolország, a negyedik Franciaország lett. Minden korosztályos torna végén megkerülhetetlen kérdés, hogy mely területekkel volt elégedett a vezetõedzõ és hol mutatkozott nagyobb hátrány az élmezõnnyel szemben.

 

„Én úgy gondolom, hogy a legerõsebb tulajdonságunk az egység volt. A csapatjátékunk támadásban és védekezésben is egységesnek bizonyult, aminek a kialakítása végig a célunk volt. Mentálisan viszont nem mindig tudtunk kellõen erõsek lenni. A játék harcosságát tekintve hullámzónak bizonyultunk. Ez a fiataloknál még várható, de mi arra számítottunk, hogy ez ránk kevésbé lesz jellemzõ.” – mondta Igor Skocovski.

 

A statisztikát szemlélve többször láthattuk, hogy ellenfeleink sok támadó-lepattanót gyûjtöttek és erre építve tudtak eredményesek lenni. „Mondhatjuk, hogy ott is találkoztunk kihívásokkal.” – válaszolta a felvetésünkre a vezetõedzõ. „Számítani lehetett rá, mert fizikálisan nem tartoztunk a legerõsebb és a legmagasabb csapatok közé a mezõnyben. Természetesen nem mi voltunk a legkisebb, legvékonyabb csapat, de sajnos akadtak olyan mérkõzések, amikor nem tudtuk ezt a hátrányt ellensúlyozni és ellenfelünk kihasználta fölényét ezen a téren.”

 

 

Követve a torna eseményeit viszont úgy tûnt, hogy végig stabil volt csapatunk védekezése. „Mikor a csapatvédekezésrõl beszélünk és azokat a terveket, célokat nézzük, amiket egy-egy meccs kapcsán megfogalmaztunk, akkor valóban voltak jó részek benne. Én nem mondanám azt, hogy az egész Európa-bajnokságon jól mûködött, mert mutatkoztak problémák is. Én inkább azt mondanám, hogy mindig megpróbáltunk megfelelõen reagálni a kihívásokra és tartani egy szintet. Hogy ez mikor sikerült jobban és mikor kevésbé, azt az eredmények is mutatják.” – árnyalta a képet Igor Skocovski.

 

A teljes Európa-bajnokságot figyelve kívülrõl szurkolóként kiegyenlítettnek tûnt a mezõny. Igor Skocovski véleményét is kérdeztük errõl, aki bõvebben elemezte lapunknak az erõviszonyokat.

 

„Az Európa-bajnokság elõtt is próbáltuk felmérni a csapatokat, hogy kik milyen tornákon szerepeltek, hogyan játszottak, milyen összeállításokkal. Én ezen tapasztalatokat is tekintve azt azért nem mondanám, hogy mind a 16 csapat hasonló játékerõt képviselt, de 12 válogatott valóban közel volt egymáshoz és jól teljesített. Attól függõen, hogy valaki egy erõsebb vagy gyengébb csoportba került, úgy tudta ezt jobban vagy kevésbé kihasználni. Az a négy csapat, amelyik végül a kiesés elkerüléséért harcolt, õk is biztos, hogy tudtak volna többet mutatni. Amikor az eredményeket értékeljük, akkor a fiatalságból adódó sajátosságokat is figyelembe kell venni. Ha egy közösség mentálisan gödörbe kerül, akkor az ilyen fiatal játékosok még nem tudnak ebbõl olyan gyorsan visszajönni. Ez is befolyásolhatta egy-egy válogatott szereplését.” – tette hozzá Igor Skocovski, aki az alábbi gondolatokkal zárta beszélgetésünket.

 

„Köszönöm mindenkinek, aki követte a csapatot. A szurkolóknak is köszönöm, hogy végig mellettünk álltak.”

Hirdetés