Hirdetés
Archivum

Visszatekintés az U16-os válogatott franciaországi tornájára:

:

Hirdetés

Április 20. és 22. között Franciaországban, Poinçonnet városában szerepelt rangos felkészülési tornán az U16-os válogatottunk. A hazaérkezést követõen Igor Skocovski vezetõedzõt kértük arra, hogy foglalja össze a tapasztalatokat.

A magyar válogatott április 15-én, hétfõn kezdte a felkészülést Székesfehérváron. A csapat négy napot töltött együtt az elutazás elõtt. „14 játékost hívtuk meg, közülük 13-an tudtak jönni Székesfehérvárra. Habling Lara sérülés miatt nem csatlakozhatott. Utána azt a döntést hoztuk, hogy mind a 13 játékost elvisszük a tornára és ott mindenkinek igyekszünk lehetõséget adni. A felkészülés alatt azt, amit idáig gyakoroltunk, megpróbáltuk egy kicsit frissíteni. A játékfilozófiát tovább erõsíteni a csapatban. Igazából ezzel foglalkoztunk a legtöbbet négy napon keresztül.” – fogalmazott lapunknak Igor Skocovski.

A hagyományosan a Húsvéti idõszakban megrendezésre kerülõ poinçonnet-i torna minden évben rendkívül erõs mezõnyt vonultat fel. „Ezt a tornát elsõsorban mi is a spanyol és a francia válogatott részvétele miatt vállaltuk.” – hangsúlyozta válogatottunk szakvezetõje. „A csehekkel már találkoztunk az ORV-n, de két ilyen erõs csapat ellen szerettük volna látni, hogy mire vagyunk képesek. Tudtuk, hogy a francia együttes egy kicsit erõsebb és agresszívebb játékot játszik a palánk alatt és kívülrõl egyaránt. A spanyol válogatott pedig technikailag képzett és gyorsabb játék jellemzi.”

A nyitó napon a házigazda Franciaország volt a rivális, akikkel szemben 64-59 arányban maradtak alul a magyar lányok. „Mikor kiléptünk a pályára és láttuk a francia csapatot, akkor már tudtuk, hogy nekünk nagyon hasznos tapasztalatokat fog adni a mérkõzés. Szinte úgy néznek ki, mintha U20-as válogatott lennének és nem U16. Én nagyon elégedett voltam, ahogy a csapat erre reagált és végig egy jó meccset vívott. Persze Franciaországban játszottunk és így nem volt könnyû a végjáték, de nagyon elégedett voltam és meg is dicsértem a lányokat utána.” – tekintett vissza a találkozóra Igor Skocovski.

Spanyolországgal hosszabbításos meccs kerekedett és itt 60-56-os sikert aratott riválisunk. „Spanyolország ellen egy hasonló végjátékot játszottunk, mint Franciaország ellen. Itt már nem volt magasságban és erõsségben akkora különbség. Inkább azt kell kiemelni, hogy õk sokkal gyorsabb játékot erõltettek. Itt is nagyon szépen felálltunk ellenük és az egész meccset nézve ugyanúgy ki tudtunk alakítani szoros végjátékot, mint az elõzõ napon. Sajnálom, hogy az utolsó pillanatokban – éppen a támadóidejük végén – bedobtak egy szerencsés palánkos hármast. Utána már nem volt lehetõségünk fordítani. Megint egy nagyon jó mérkõzés volt, ahol hasonlóan, mint Franciaország ellen, láttuk az erõsségeinket, illetve azt is, hogy mi az, amin még dolgozni kell.” – jelentette ki a szövetségi kapitány, mielõtt rátért volna a csehek elleni záró meccsre.

„Csehországot ismertük az ORV-rõl. Ott mi nyertünk, most õk nyertek. Mind a két csapat más szerkezetû. Mi pihentettük Krasovec Lilit, mert volt egy húzódása a spanyol meccsrõl és nem akartunk kockáztatni komolyabb sérülést. Egy kisebb szerkezetváltozást is eszközöltünk. Kipróbáltunk különbözõ szituációkat és arra voltunk kíváncsiak, azokra hogyan tudnak reagálni a lányok. Nagyon rosszul indult, mert 10-0 után nehéz visszajönni. A folytatásban viszont már ott voltunk és a többi negyed szorosan alakult.”

Hasznos napokon van túl az U16-os válogatott, olyan értékes tapasztalatokkal, melyet a folytatásban lehet hasznosítani. „Összességében nagyon elégedett vagyok az egész tornával. Úgy érzem, hogy tudtunk épülni és fejlõdni mindegyik meccsen. A játékosok is látták, hogy mi az, ami az európai minõség U16-ban. A spanyol és a francia csapat ugyanis mindig a legjobb pozíciókért harcol. Mi is úgy tudunk elõrébb tekinteni, hogy látjuk: milyen téren kell még készülni, épülni az Európa-bajnokság elõtt.” – összegzett Igor Skocovski.

Az U16-os válogatottra sûrû nyár vár. Elõbb az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) Bakuban. Ezt július 21. és 27. között bonyolítják le, majd augusztusban jön a kontinenstorna. Az U16-os A-divíziós Európa-bajnokságnak Macedónia fõvárosa, Szkopje ad otthont. Itt augusztus 22. és 30. között mérik össze az erejüket a válogatottak. A mieink Olaszország, Finnország és Oroszország nemzeti csapatával kerültek egy alapcsoportba.

„Legközelebb július 6-án Székesfehérváron találkozunk és nagyon sûrû lesz a program.” – tekintett elõre a nyári menetrendre Igor Skocovski. „Három nap elteltével indulunk Törökországba felkészülési mérkõzésre. Utána visszatérünk Fehérvárra és ott folytatódik a felkészülés. Onnan július 19-én utazunk Bakuba az EYOF-ra. Utána lesz egy kis szünet, kis pihenés a lányoknak. Augusztus elején találkozunk ismét Fehérváron, ahol négy mérkõzést fogunk játszani. Elõbb a csehek, majd az oroszok ellen. Augusztus 20-án pedig már repülünk az Európa-bajnokságra, Szkopjéba.”

Hirdetés