Hirdetés
Utánpótlás

Visszatekintés az U16-os válogatott nyári összetartására:

:

Hirdetés

Az U16-os válogatott két ötnapos turnusban 16-16 fős kerettel dolgozott Székesfehérváron. Mészárosné Kovács Andrea szövetségi kapitányt kérdeztük a közös munka tapasztalatairól.

Az első csoport július 10-től 14-ig tartózkodott Székesfehérváron az MKOSZ Edzőközpontjában. A második pedig július 15-től 19-ig. Mivel nyáron nincsenek korosztályos kontinenstornák, a nemzeti csapatok már a jövő évi versenyeknél számításba vehető keretekkel állnak edzésbe. Ez ebben a korcsoportban azt jelentette, hogy a 2005-ös és a 2006-os születésűek adhattak ízelítőt a tudásukból.

“Elsősorban kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen állapotban érkeznek a lányok a pandémiát követően. Azt se felejtsük el, hogy ez a korosztály az első Európa-bajnoki szereplésére készül és korábban vagyunk közel négy hónappal ahhoz képest, mint amikor először szoktunk találkozni. Ez összeadódva erősen befolyásolja a játékosok teljesítményét. Biztos vagyok benne, hogy ősszel jobb formában érkeznek meg.” – fogalmazott lapunknak Mészárosné Kovács Andrea.

Öt nap alatt kilenc edzés várt a lányokra. Az edzések mellett zajlottak fizikális felmérések Lukasz Trzaskoma erőnléti edző és Mészáros Áron irányításával. Pankár Tibor pszichológus egy-egy csoportfoglalkozáson beszélgetett a lányokkal.

“Az első három nap az akklimatizációval telt. Az új környezettel, az új közösséggel, az új stábbal való ismerkedéssel. Magával a kosárlabdához való visszaszokással, hiszen ahogy érdeklődtünk a játékosoknál, nem mindenkinek voltak azonosak a lehetőségei a leállás alatt. A lányok az utolsó két napban mutattak a legtöbbet jelenlegi formájukból. Nagy örömünkre szolgál, hogy a 2006-osok között is láttunk olyan játékosokat, akik akár az eggyel idősebb, tehát a 2005-ös korosztállyal szerepelhetnek.” – foglalta össze benyomásait nemzeti csapatunk vezetőedzője.

Motiváltan érkeztek a fiatal tehetségek Székesfehérvárra. “Sűrű volt a program, a végére el is fáradtak a játékosok. Azt láttuk, hogy mindenki meg akarta mutatni magát és a maximumot igyekezett hozni. A játékosok hozzáállásával meg voltunk elégedve. Igazán hasznos volt, hogy megkaptuk ezt a lehetőséget a nyári edzőtáborra. Ebben a tíz napban tudtuk elvégezni azt az információ gyűjtést, amit korábban az őszi összetartáson tudtunk megtenni.” – összegzett Mészárosné Kovács Andrea.

Párhuzamosan dolgozott a felnőtt válogatottal több korosztályos együttes az elmúlt hetekben. Ez egy különleges lehetőség a játékosok és szakvezetők számára.

“Szerencsések vagyunk, hogy a szövetség tudja biztosítani, hogy több csapat tud készülni egyszerre Székesfehérváron. Ideális és mindenki által irigyelt környezetben dolgozhatunk, ahol a játékosok bele tudnak tekinteni a többiek korosztály edzésébe is. Nagyon hasznosnak tartom, hogy a különböző korosztály stábtagjai közös asztalnál szakmázhatnak.” – fogalmazott Mészárosné Kovács Andrea.

Az U16-os válogatott tagjai a tervek szerint legközelebb az őszi Heraklész-héten találkoznak.

Fotó: Lukáš Droppan / sbkjunior.sk

Hirdetés