Hirdetés
Hirdetés
3x3

Visszatekintés az U17-es 3×3-as Európa-bajnokságra:

:

Hirdetés

Szeptember 17. és 19. között rendezték Lisszabonban az U17-es 3×3-as Európa-bajnokságot, mely során a Dávid Mia, Nagy Réka, Perényi Lídia és Zsámár Panna alkotta csapatunk a 9. helyet szerezte meg. Földi Attila szövetségi kapitányt kértük arra, hogy rövid foglalja össze a torna tapasztalatait.

A magyar csapat a csoportkörben Franciaországgal szemben 14-6-ra maradt alul. A házigazda Portugáliától hosszabbítást követően 18-16-os vereséget szenvedett.

“Nyilvánvalóan a világbajnokság után szerettünk volna jobban teljesíteni, sok hiányérzet maradt bennünk, amiatt, hogy nem sikerült továbbjutni a csoportkörből. A győzni akarással nem éreztem problémát, de a játék képében nem azt hoztuk, amit megbeszéltünk. Például a labda nélküli mozgás gyenge volt és végig dekoncentráltság jellemzett minket. A franciák ellen, ha mindent úgy csinálunk, ahogy szerettünk volna, akkor is nehezen tudtunk volna győzni. Nagyobb odafigyeléssel, precizitással a portugálokat meg lehetett volna verni. Emiatt csalódott vagyok.” – fogalmazott Földi Attila, akit a nemzetközi erőviszonyokról is kérdeztünk.

Spanyolország az U18-es világbajnokság döntője után az U17-es Európa-bajnokságot megnyerte, de összességében a lisszaboni torna felemás képet festett.

“Érdekesen alakult a torna csoportbeosztása, mert a mi csoportunk Franciaországgal és Portugáliával, illetve a keresztágunk, ahol Németország, Spanyolország és Románia szerepelt, nagyon erős volt.  A csoport után búcsúzott két csapat, majd a negyeddöntőben is egymást ejtették ki erről az ágról a résztvevők. A spanyolok a franciákat, a németek a portugálokat. A másik két ágat nem éreztem ilyen szintűnek, nagy szakadék volt a két oldal között. Nem véletlen, hogy végül az A-C ágról továbbjutó két csapat, a német és a spanyol találkozott a döntőben. A sorsolás, ha másként alakul, a franciák tartoztak volna az élmezőnybe és talán a portugálok.” – mondta a válogatott szövetségi kapitánya, aki Spanyolország előre lépéséről is kérdeztünk.

“Egy átfedés volt az Európa-bajnok és a világbajnok csapatukban. Debrecen kapcsán elmondtuk, hogy az U19-es világbajnokságon szereplő válogatottjukból a három legjobb indexű szerepelt a keretben. Amíg az 5:5 válogatottjaikból elhozzák a legjobbakat, ők abszolút dominánsak. Nincs ebben nagy meglepetés. Megmondom őszintén, a németektől a döntőben többet vártam. Nem feltétlenül a csoportban elért eredmény miatt, hanem komolyabbnak tartom őket annál, mint, amit a döntőben mutattak.”

Az U17-es válogatottban szereplők jövőre még az U18-as korcsoportba beférnének, de a következő keretek kialakítása távolabbi kérdés.  “Ez nagyon korai most, mert még az sem biztos, hogy lesz U18-as világbajnokság nekünk. Az első négy helyezett kvalifikál a kontinenstornákról és utána a többieknek világranglista alapján osztják ki a helyeket. Nem tudom, hogy be fogunk-e kerülni. Erre még várni kell. Az idén nyáron szereplő lányok tettek annyit a közösbe, hogy egy bő keretbe biztosan beinvitálnám őket jövőre is. Ha lesz rá lehetőség, hogy másokat megnézzünk, akkor azzal is élnék. Nehéz az alacsony szerkezettel versenyezni. Az U18-ban is láthattuk, hogy mennyit ért Horváth Dóri. Most megtapasztalhattuk, hogy mekkora hátrány, ha a torna legalacsonyabb csapata vagyunk. Különösen úgy, hogy ezúttal a parton fújó szél miatt a kinti dobások sem ültek.” – összegzett Földi Attila.

 

Hirdetés