Hirdetés
3x3

Visszatekintés az U18-as 3×3-as Európa-bajnokságra – nagyinterjú Földi Attilával:

:

Hirdetés

Az elmúlt hétvégén rendezték az U18-as 3×3-as Európa-bajnokságot Tbilisziben. A magyar válogatott a 6. helyet szerezte meg. Földi Attila vezetőedzőt kértük arra, hogy idézze fel a torna történéseit lapunknak.

A Dénes Anna, Révész Luca, Szerencsés Tamara és Varga Eszter alkotta válogatottunk Németország ellen kezdte a szereplését a tornán. A később ezüstérmet szerző német csapattal szemben 15-10-re maradtak alul a magyar lányok a nyitányon.

„A németekről előzetesen is lehetett tudni, hogy erősek. Ezt a későbbi eredményeik is igazolták. Néztük a selejtezőiket, tisztában voltunk azzal, hogy a spanyolokat is verték. Rájuk készültünk az Eb előtti napokban, feltérképeztük a figuráikat, a játékosaik erősségeit. Talán éppen emiatt ez a meccs az, aminek a második felével nem vagyok elégedett.” – kezdte értékelését Földi Attila.

„Nem azért, mert vereséget szenvedtünk. Volt pár olyan taktikai dolog, amit átbeszéltünk, mégis elrontottuk a meccsen. Edzői szemmel emiatt fájóbb ez. A 15-10-et irreális végeredménynek gondolom. Az utolsó másodperces duplával és előtte a büntetővel alakult ki. Egy perc sem lehetett vissza, amikor még csak két pont volt a hátrány és így összességében ki-ki meccset játszottunk.”

A másik csoportmeccsünkön a házigazda Grúziát 15-6-ra múltuk felül, amivel a németek mögött kivívta a továbbjutást a válogatottunk.

„A grúzokról nem voltak igazak a hírek, hogy magasak és ügyesek. Ennek megfelelően a németekkel ment a harc az első helyért, amiről tudtuk, hogy könnyebb ágat hozna a negyeddöntőben. A grúzok elleni meccs az első vereségünk után nehezen indult. A bírók is fújtak az elején párat a hazai csapat javára. A két csapat képességeit nézve azonban nem volt kérdés, hogy előbb utóbb kialakul egy különbség és nyerni fogunk. Ez meg is történt. Nem bravúros győzelem volt ez, hanem tipikus kötelező meccs. A védekezésben hoztuk magunkat. A támadás ugyan döcögött, de mivel alig találtak pontot ellenünk, ezért nem lehetett kérdés a végkimenetel. Megszereztük a továbbjutást a csoportból, ami az elsődleges cél volt.” – összegzett válogatottunk szakvezetője.

A csoportkört a németek mögött másodikként zártuk és így a vasárnapi negyeddöntőben az előzetesen legerősebbnek tartott csapat, Franciaország volt a rivális.

„Még az első nap este megkezdtük a felkészülést a francia csapatra. Megnéztük a románok és a belgák elleni meccseiket, hogy másnap reggel az edzésen ez alapján tudjunk készülni. A megbeszélteket megpróbáltuk begyakorolni a szombati edzésen, aztán következett a felkészülésben a fontosabb rész. Az, hogy elhiggyük magunkról: meg tudjuk verni a franciákat, akik a mezőny legerősebb keretével rendelkeztek. Az más kérdés, hogy utána elrontották a tornájukat. Tudatosítani kellett a játékosokban, hogy van keresni valónk. Meg tudjuk őket verni, ha jobban tartjuk magunkat a megbeszéltekhez, mint a németek ellen.” – hangsúlyozta Földi Attila, aki egyetértett azon felvetésünkkel, hogy a mutatott játékot nézve remekül alakult a negyeddöntő.

„Azt mondhatom, hogy minden sikerült. Védekezés, támadás stimmelt. A taktikai dolgok, amiket megbeszéltünk, ültek. Játszottunk egy hibátlan meccset egészen az utolsó pillanatig, amikor szerencsével bedobta az utolsó másodpercekben a duplát az egyik francia játékos. Ő szinte az egész tornán nem talált be távolról, de ellenünk hanyatt esve, egy kézzel, az utolsó másodpercekben bedobta. Ezzel elrontva a tökéletes meccsünket.” – fogalmazott a vezetőedző, mielőtt egy kicsit részletesebben is elemezte beszélgetésünk során a negyeddöntőt.

„A francia az egyetlen csapat, akik nem váltanak a mezőnyben. Ez nem tipikus 3×3-ban. Elkezdtük a kettő-kettő blokkokat használni és volt is belőle négy pontunk. Szuperül alakult minden. Még a hosszabbításban az első támadásnál is lejátszottuk az eltervezett figurát és az is tökéletesen sikerült. Nyitott dobása volt Esztinek a győzelemért. Ott már azonban lélektani előnyben voltak franciák. Jött egy vitatható fault két büntetőért. Az egyiket ekkor még kihagyták, de utána kaptunk egy duplát. A hosszabbítás a 3×3-ban óriási lutri. Mi kihagytuk, ők bedobták a helyzetüket. Sokkal inkább a rendes játékidő végén kapott dupla a fájó.”

A magyar U18-as válogatott nagy utat tett meg a nyáron. A Világbajnokság 11. helye után Szolnokon remek teljesítménnyel vívta meg a selejtezőt Földi Attila együttese. Az Európa-bajnokságon pedig minden riválisával versenyképesnek bizonyult a magyar csapat.

„Ég és föld a teljesítményünk a Világbajnokság és az Európa-bajnokság között. Természetesen történt egy játékos-csere, de nem emiatt mondom ezt, hanem játékban annyit léptünk előre. Azt mondtam a lányoknak a negyeddöntő után: nagyon büszke vagyok rájuk, az összes eddigi 3×3-as nyár legtöbbet fejlődött csapatát alkotják a szememben. Egyetlen csapat nem lépett ennyit előre. Ennek nem lesz nagy visszhangja, mert nem lett végül érem – ezt senki nem is várta tőlünk –, de két topcsapattal is játszottunk az Eb-n és nem sokkal maradtunk le tőlük. Kis szerencsével mi vagyunk ott az érmes helyeken.” – összegzett Földi Attila.

Hirdetés