Hirdetés
Utánpótlás

Visszatekintés az U18-as válogatott összetartására:

:

Hirdetés

Az elmúlt két hétben 16-16 fős keretekkel kétszer öt napot töltött együtt az U18-as válogatott. Völgyi Péter szövetségi kapitányt kértük arra, hogy tekintsen vissza az elvégzett munkára.

Mivel 2020 nyarán nincsenek korosztályos világversenyek, így a jövő évi eseményeknél számításba jöhető keretek tagjai álltak edzésbe a különböző korcsoportokban. Az U18-as válogatottnál az első turnusban a 2004 születésűek dolgoztak, a másodikban pedig a 2003-asok.

Sikerült megismerni a 2004-es korosztály színe-javát. Velük kezdtük ezt a kétszer egyhetes programot. Támadásban olyan alapmozgásokat vettünk át, aminek a következő szezonban a klubjukban is hasznukat fogják venni a játékosok. Négy ember kapcsolatából néztünk meg 2-2 utáni betöréseket és abból kiosztásokat. Hogyan kell helyezkedni, milyen befejezések vannak, hogy kell előkészíteni egy ilyen szituációt. Az utolsó két nap raktunk bele kis kontaktost edzést, ahol egy-egyeztek, kettő-kettőztek a lányok. Szerintem nagyon elfáradtak a végére. Próbáltuk minimalizálni a sérülésveszélyt. A különböző fizikális állapotban érkező lányokat sikerült megfelelően terhelni. Nagyon hasznos volt ez a hét és van esély rá, hogy sokukkal találkozunk majd, amikor kihirdetjük az U18-as keretet.

– fogalmazott Völgyi Péter, majd a második héttel folytatta visszatekintését: “A második hét ugyanolyan elvek mentén zajlott. A 2003-asok jobb fizikális állapotban érkeztek. Gyorsabban, nagyobb léptekkel lehetett velük haladni. Nem véletlen, hiszen ők már tapasztaltabb játékosnak számítanak. Több idő jutott a hibajavításra, játékra, egy-egy elleni gyakorlásra. Hasznosan telt ez a hét is.”

Az összetartás alkalmával a szakmai stáb mindkét hétre tervezett pályán kívüli közösségépítő programot is.

“A lányok nem csak a kosárlabda tudásokból, hanem tánc és egyéb tudásukból is megmutattak egy kicsit. Mindkét héten tartottunk egy-egy csapatösszetartó estet. Vicces vetélkedő volt, ahol bizonyították, hogy az élet minden területén felkészültek. Jól érezték magukat, hasznosan is telt az együtt töltött idő, összességében elégedettek lehetünk.” – tette hozzá Völgyi Péter.

Új generáció lép fel az U18-as válogatottba. Volt, akikkel most találkozott először a szakmai stáb. Ilyen szempontból megkerülhetetlen kérdés, hogy milyen szerkezetű csapat alakulhat ki.

A tavaly, illetve a tavalyelőtti U18-as csapatban a tipikus ötös posztot Kiss Angelika képviselte. Ilyen adottságokkal rendelkező játékos ebben a generációban nem lesz. Biztos, hogy más jellegű kosárlabdát kell játszani ezekkel a lányokkal a válogatottban is. Ugyanakkor mozgékony, gyors, gyűrű alá belépő játékosból nincs hiány, ahogy erős mezőnyökben sem. Éppen azért gyakoroltattuk velük a gyors átmeneti játék alapjait. Abból lehet előnyt kovácsolni, hogy sok játékosunk lesz, akik elzárások után be tudják dobni kintről- bentről és nem jönnek zavarba. Ezt a stílust egy agresszív védekezésre kell majd felépíteni. A csapatvédekezés alapjait sikerült átvenni, nem kell teljesen nulláról kezdeni majd ősszel, amikor majd újra találkozunk. Nagy kérdés, hogy a vírus mennyire fog közbeszólni. Amikor lesz lehetőség folytatjuk a megkezdett munkát.

– foglalta össze a terveit Völgyi Péter.

Fotó: FIBA.Basketball 

Hirdetés