Hirdetés
Archivum

Visszatekintés az U20-as Európa-bajnokság – Cziczás Lászlóval beszélgettünk:

:

Hirdetés

Vasárnap lezárult Sopronban az U20-as Európa-bajnokság. A magyar válogatott az 5. helyet szerezte meg a kontinenstornán. Cziczás László szövetségi kapitányt kértük arra, hogy foglalja össze lapunknak az Európa-bajnokság eseményeit.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A magyar válogatott a csoportkörben Horvátországgal, Lettországgal és Lengyelországgal szerepelt egy négyesben. A három magabiztos gyõzelemmel ebben a csoportban az élen zártak a magyar lányok. „Horvátország ellen kezdtünk, akik az elõzetes feltérképezésünk alapján a csoport leggyengébb ellenfelének tûntek. Nagyon jó szellemben, harcosan kezdtük el a mérkõzést és gyakorlatilag az elsõ negyedben eldöntöttük a párharcot.” – kezdte visszatekintését Cziczás László. „Még mindezek elõtt viszont megnéztük a csoport másik mérkõzését Lengyelország és Lettország között. Ezen nagyon megijedtünk, mert a lengyelektõl egy agresszív kosárlabdát láttunk sok taktikai elemmel variálva. Azt gondoltuk, hogy nagyon nehéz lesz már a csoportkör is.” – fogalmazott a szakvezetõ, aki a lettek ellen csoportrangadót külön is kiemelte beszélgetésünk során.

„Úgy készültünk, hogy õk a csoport favoritjai mellettünk. Úgy gondolom, hogy végig domináltuk azt a mérkõzést. A kulcsjátékosokat kellõen kikapcsoltuk az ellenfélnél és magabiztos sikert tudtunk aratni. Aztán jöttek a lengyelek, akik ellen egy kisebb fajta vereség is belefért volna a csoportelsõséghez. Nyilvánvalóan ez meg sem fordult a fejünkben. Sem a miénkben, sem a játékosokéban. Ráadásul nem tudom mi volt az oka, de az ellenfélnél nem játszott a legjobbjuk. Nélküle viszont eléggé sebezhetõek voltak a lengyelek, így õket is nagyon simán meg tudtuk verni.”

A csoport elsõ helye azért volt rendkívül értékes, mert így a nyolcaddöntõben a keresztjáték során a „D” jelû négyesben negyedik pozícióban záró gárda érkezett riválisként. „A legjobb nyolcba kerülésért Belgium következett, õk sem okoztak különösebb problémát. Esetükben tudni kell, hogy ki tudtak volna állítani erõsebb csapatot is. A követõ korosztályuk azonban visszajátszik náluk, tehát nem az U20-as versenyen indultak el, hanem majd az U18-as Európa-bajnokságon. Így nem tudtak komolyabb meglepetést okozni.” – tette hozzá Cziczás László.

A negyeddöntõben Szerbiával mérkõzött a magyar csapat, ahol a tornán az egyetlen vereségét szenvedte el. „A szerbek jöttek tehát a negyeddöntõben. Egy jóval erõsebb csoportból érkeztek hozzánk. Fantasztikus játékkal kezdtünk, élmény volt nézni a magyar válogatottat az elsõ félidõben. Lendületesen, ellentmondást nem tûrõen játszottunk.” – idézte fe a 17 pontos elõnyt is hozó elsõ 20 percet Cziczás László, majd így folytatta:

„Sajnos a legrosszabbkor következett az be, hogy éppen ezen mérkõzés után kapta a három játékvezetõ az egész Európa-bajnokság leggyengébb osztályzatát. Mi nem rendelkeztünk sok minõségi magas-játékossal a keretben, így miután Kiss Virágot alig tudtuk a pályán tartani, ez megpecsételte a sorsunkat. Annyira jöttek fel ránk a szerbek, hogy nélküle már nem tudtuk tartani az állást. Sajnos azon a mérkõzésen vereséget szenvedtünk, de egy nagyon jó szerb csapattól kaptunk ki. Róluk késõbb kiderült, hogy végül ezüstérmet tudtak szerezni az Európa-bajnokságon.”

Beszélgetésünk során külön is rákérdeztünk a szövetségi kapitánynál, hogy miként élték meg a keret tagjai a vereséget. „Szegény lányok nagyon mély gödörbe kerültek. Bármit lehetett mondani, mutatni nekik. A négy közé jutás lett volna a nagy álmuk. Szerencsére nagyon jó közösséget alkottak. A három hiányzó tudatában (Juhász Dorka, Lelik Réka, Pusztai Petra – a szerk.), akik a tavalyi csapatban közel 30 pontot átlagoltak, még egy összetartóbb társaság alakult ki. Nem láttuk az út végét ez után a szerb meccs után, de várt még ránk két mérkõzés.” – mondta Cziczás László, mielõtt rátért az 5-8. helyért a portugálok ellen vívott csatára. „Az elsõ mérkõzés a helyosztókon a portugálok ellen volt. Egy nagyon kellemetlen stílusú csapattal találkoztunk, akiket egy streetball-jellegû játék jellemzett. Szerencsére nem forgott veszélyben a gyõzelmünk.”

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A tornát Franciaország ellen zárta a magyar csapat. Egy extra adottságokkal rendelkezõ francia csapatot sikerült jelentõs hátrányból talpra állva legyõzni. Olyan meccset vívtak a lányok, amely mindenkinek óriási sportélményt adott. Természetesen megkérdeztük a szövetségi kapitányt, hogy belülrõl ezt miként élte meg:

„Jött az a mérkõzés, amit próbáltunk úgy felvezetni a lányoknak, hogy becsület mérkõzés. Azt tudni kell, hogy ez a francia csapat úgy nézett ki, mint egy komplett felnõtt válogatott. Olyan lányok alkották a keretüket, akik adottságaik alapján érett 25-30 éves nõknek néztek ki. Mezõny poszton is akkora lányok szerepeltek, mint nálunk centerposzton. Nem árulok el óriási titkot, hogy ez a francia csapat Eb-t nyerni jött Sopronba. Jól játszottak, próbálták kihasználni fizikai fölényüket. Egy pillanatig sem adtuk fel, akkor sem, amikor 12 pontos hátrányban voltunk és ez meghozta a legvégén a gyümölcsét. Egy olyan gyõzelmet arattunk, ami minden fájdalmunkat elfeledtette és szépen zártuk az Eb-t.” – összegzett Cziczás László.

A magyar csapat szereplése mellett azt is megkérdeztük U20-as válogatottunk vezetõedzõjétõl, hogy a nemzetközi erõviszonyokat, trendeket tekintve miként látta a soproni korosztályos mezõnyt. „Történt egy-két meglepetés. Az, hogy a spanyolok megnyerték az Eb-t, az természetesen nem tartozik ide. Olyan a merítési lehetõség Spanyolországban, hogy minden korosztályos Eb-re a vezetõ korosztályba tudnak kiállítani 10-12 játékost. Ez most is így volt. Például, amíg nálunk 3-4 játékos szerepelt az 1998-as korosztályból, addig náluk 10-11. A gyõzelmük tehát abszolút nem meglepetés.” – méltatta az Európa-bajnokot Cziczás László, aki azt is elárulta, hogy mely csapatok jelentették számára a negatív és mely a pozitív meglepetést.

„A franciáknak meglepetés lehetett, hogy nem jutottak be a legjobb négybe. Ezen kívül az, hogy az oroszok az utolsó meccsen harcolták ki a bennmaradást az A-divízióban és az, hogy az olaszok csak negyedikek tudtak lenni. Ezek nekem a negatív meglepetések. A pozitív pedig egyértelmûen Hollandia négy közé jutása, még ha történt is ez óriási szerencsével. Ha viszont már bekerültek a négybe, akkor meg is szerezték a bronzérmet. Egy nagyon szép teljesítmény volt tõlük. Felkészülési mérkõzésen egyébként megvertük õket 20 ponttal.” – mondta Cziczás László, aki beszélgetésünket az alábbi gondolattal zárta:

„Ez a válogatott a nyár alatt, amíg együtt tudott dolgozni, kettõ meccset veszített el. Beleértve az összes felkészülési és Eb-mérkõzést. Az egyiket a spanyoloktól Spanyolországban Gereben és Mérész nélkül edzõmeccsen, illetve ezt a szerbek elleni negyeddöntõt. Minden mást megnyertünk. Én azt gondolom, hogy ez szakmailag korrekt nyár volt. Nagyon sajnáljuk, hogy ez a szerbek elleni meccs így alakult. Ha nem alakul így, bármi lehetett volna. Sajnos azonban a sportban a „ha” nem játszik.”

Hirdetés