Hirdetés
Magyarország

Visszatekintés az Universiade válogatott edzőtáborára – Magyar Biankát kérdeztük:

:

Fotó: Federação Portuguesa de Basquetebol – fpb.pt

Hirdetés

Június elején nyolc napot töltött együtt az Universiade válogatott. A csapat lejátszotta első felkészülési mérkőzéseit Portugáliában. Magyar Bianka szövetségi kapitánnyal beszélgettünk a tapasztalatokról.

Nem tudom, hol és hogyan kezdjem. Ideális világban most az Universiade beharangozót vennénk fel a vasárnapi rajt előtt.

Igen, az lenne az igazi és erre számítottunk. Sajnos a koronavírus még mindig megnehezíti a sportvilágot. Előfordulnak ilyen váratlan helyzetek, mert bár mindenki szeretné ezt az egész terhelt időszakot maga mögött tudni, még mindig itt van és produkál sok nehézséget számunkra. Ennek most így kellett lennie.

Örülök annak, hogy nem estünk kétségbe és azt gondolom, ezek a csalódások is hozzájárulnak a személyiségünk formálásához. Engem és a sportolóimat is önfegyelemre, türelemre tanít. Fontos azonban, hogy az Universiade elmaradása ellenére is megszerveztük az összetartást és nem maradt ki hosszabb időszak, hogy ne találkozott volna a csapat.

Miben lehet ennek az egy hétnek a jelentőségét megfogni?

A stábtagokkal mi is sokat beszéltünk arról, hogy miként lehetne ezt az egy hetet munkával úgy eltölteni, hogy hatékony legyen és motivációt találjanak benne a játékosok. Mert ugye ha belegondolunk, nem könnyű egy ilyen csalódott lelkiállapotban a szakmai vezetőknek és a játékosoknak is erőt, motivációt találni az edzőtáborozáshoz. Azt gondoltuk ki, hogy a négy hét helyett legyen bő egy hét – pontosan nyolc nap – két felkészülési mérkőzéssel. Ez a válogatott edzőmérkőzést még nem játszott, így erre mindenképpen szükség volt.

Nálam edzőként szerencsére hamar jött az inspiráció, viszonylag gyorsan rátaláltam a szakmai stábbal együtt az újratervezés vezérfonalára. Ami rendkívül megnyugtató volt, hogy a lányok is nagyon pozitívak voltak. Nem volt gond a hozzáállással annak ellenére sem, hogy ideális esetben az Universiádéra kellett volna készülnünk. Már az elején tisztáztuk velük a céljainkat, hogy minden sportoló egyéni fejlődéséhez is hozzájárulhatnak ezek a napok.

Fotó: Federação Portuguesa de Basquetebol – fpb.pt

Milyen benyomásaid voltak a munkáról?

Az Universiade elhalasztása miatt egy rövidebb edzőtábort tudtunk csak megvalósítani. Ezt hiba lett volna elhagyni, hiszen fontos, hogy folyamatosan építsük a csapatot és minél több taktikai elemet beépítsünk a repertoárba, illetve megismerjük azon játékosokat, akik az előző két összetartáson nem vettek részt. Ilyen volt például Mérész Beatrix, aki nagyon meggyőző teljesítményt nyújtott és Kiss Angival a válogatott alapemberei lehetnek a belső poszton.

A programban két edzőmeccs is szerepelt, ezért igyekeztünk úgy kihasználni a rendelkezésre álló  edzéseket, hogy a támadójátékot elfogadható szintre hozzuk és ezeket az újonnan beépített elemeket már meccsszituációban tudják alkalmazni a játékosok. A hét első felében Székesfehérváron főleg a támadó taktika fejlesztésén dolgoztunk. Célunk az volt, hogy bővítsük a playbookot, minden egyes összetartás alkalmával lépjünk egy kicsit előre minden téren.

A két meccs alatt több dolgot is vizsgáltunk, egyrészt a játékosok viselkedését egyes szituációkban, kire milyen szerepkörben számíthatunk majd, másrészt a támadásaink hatékonyságát elemeztük. Két különböző rotációt alkalmaztunk a mérkőzések során.

Összességében intenzív, de nagyon hatékony és tanulságos hetet zártunk. Öröm volt látni, hogy a játékosok az elmaradt világverseny ellenére motiváltan és keményen dolgoztak. A csapategység is erősödött, összetartó közösség van kialakulóban, akik minden egyes lehetőséget igyekeznek kihasználni a fejlődésre.

Ránézve a keretre és a statisztikákra, nekem az a benyomásom, hogy döntően „játszó” játékosokból áll a csapat, tehát olyanokból, akik minőségi perceket kapnak a klubjaikban. Ez gondolom, hogy lehet előny?

Mivel válogatottról van szó, így nem teljesen homogén a keret. Van, aki kiegészítő szerepkört töltött be, van, akire vezérként számított a klubja. Jó példa Mérész Trixi, aki olyan fejlődésen ment keresztül, hogy az Universiadé válogatottban is vezérként tudott fellépni és abszolút magabiztosan játszott.

Úgy érzem, ez egy kiváló összetételű csapat. Nem is csak a sportolók kosárlabdatudását nézve, hanem ezek a lányok a hozzáállásban is kitűnőek. Könnyű dolgozni velük és úgy gondolom, gyorsan megtaláltuk a közös hangot. Sok pozitív visszajelzést kaptam az edzőtábor után, ami fontos nekem, edzőnek, hiszen ezek is bizonyítékai, hogy jó úton haladunk.

Fotó: Federação Portuguesa de Basquetebol – fpb.pt

Már tettél utalást a portugáliai mérkőzésekre. A 2019-es Universiade bronzérmeséhez látogattatok. Az első mérkőzésen 22 pontos hátrányból felállva nyertetek és a második összecsapás is szorosan alakult.

A célunk az volt, hogy olyan ellenféllel mérkőzzünk, amelyik másfajta játékot játszik, mint a hozzánk közelebb álló országok. Szerettük volna, hogy más stílussal is megismerkedjenek a lányok és természetesen mi, a szakmai stáb tagjai is, hiszen nekünk is új terep ez. Ez mindannyiunk számára hasznos volt.

Szerintem sokat tanultunk belőle. Gyors kosárlabdát játszanak. Lehet, hogy nem a legképzettebb ellenfél technikailag, de óriási tempót diktálnak és 40 percen keresztül letámadnak. Sok labdabirtoklás van egy meccsen, már az első nyolc-tíz másodpercben akciót indítanak, dobóhelyzetig jutnak el.

Az idei keretből papíron mindenki ott lehet jövőre az Universiadén?

Igen, papíron mindenki ott lehet. Próbáljuk azt az elvet betartani, hogy ne maradjon ki válogatott ablak, tehát, amikor lehetőség van rá, akkor mindig találkozzon az együttes. Novemberben ismét lesz edzőtábor és szeretnénk ismét olyan stílusú ellenféllel is játszani, amelyik számunkra nem annyira ismert. Gondolok például Tajvanra, hiszen majd az Universiadén is ennyire eltérő játékot képviselő csapatok lesznek.

Nyilván sok minden befolyásolhatja, hogy milyen játékosok állnak rendelkezésünkre. Én azonban elhatároztam edzőként, hogy az adott szituációban rendelkezésre állókból szeretném a maximumot kihozni és nem foglalkozok más körülményekkel. Átjátszást nem szeretnénk, tehát, aki U20-as vagy fiatalabb, az a saját korosztályára  koncentráljon, és amikor kiöregedett akkor érkezzen hozzánk. Lehet, hogy papíron nem a 12 elérhető legerősebb játékos lesz, de 12 olyan, aki a legjobban magáénak érzi ezt és aktuálisan a legjobbját tudja nyújtani.

Fotó: Federação Portuguesa de Basquetebol – fpb.pt

Hirdetés