Hirdetés
Archivum

Visszavágott a Jekatyerinburg!:

:

Hirdetés

Ez nem semmi volt! Egy sokáig emlékezetes összecsapáson 85-80-ra verte a Jekatyerinburg a Galatasaray együttesét a nõi kosárlabda Euroliga A-csoportjának rangadóján. Az orosz sztárcsapat a harmadik negyed végén már 15 ponttal is vezetett, de nagy elõnyét nem tudta megõrizni. A végjátékot izgalmassá tette a török alakulat, igaz fordítania nem sikerült.


Felforgatott összeállításban lépett pályára a Galatasaray Jekatyerinburgban. Az ismert okok miatt nem szerepelhetett a keretben Epiphanny Prince, ugyanakkor több hetes kihagyás után ott volt a csapatban Alba Torrens.

Egészen fantasztikus elsõ negyeddel indult a mérkõzés. Diana Taurasi nem tudott hibázni, 10 perc alatt 14 pontig jutott és bedobott három olyan triplát, amelyikbõl földi halandónak egyet is bravúros lett volna értékesíteni. Taurasi mellett pedig Charles is parádézott, 8 pontig jutott szinte hibátlan játékkal. Egy ilyen kezdés a legtöbb csapat sorsát megpecsételte volna, nem úgy a Jekatyerinburgét. Parker és Pondexter úgy pörgött, mintha a legnagyobb WNBA rangadók egyikén lennénk, miközben a társaiktól is érkeztek pontok és remek megmozdulások. Leuchanka bevágott egy triplát, Jekabsone pedig betöréssekkel bontotta meg a törökok védekezését. Egy negyed után végül 27-24-re vezetett a Galatasaray.

A második szakaszban kicsivel több hiba csúszott a játékba, de az iram nem csökkent. A nagy rohanás a hazaiaknak kedvezett, elõbb fordítottak majd a nagyszünet elõtt 2 és fél perccel 43-36-nál már 7 pontos elõnyre tettek szert. Ezek a percek a sorozatban 6 pontot szerzõ Grudáról szóltak, akit a faultproblémákkal küzdõ Charles nem tudott semlegesíteni. A félidõ végjátékát azonban elrontotta a hazai gárda, Torrens két duplával és Taurasi két triplával 46-46-nál egyenlített is. Nem ez lett azonban a félidei eredmény, pár másodperc lehetett vissza, amikor egy jekatyerinburgi idõkérés után Pondexter szaladt végig a pályán és szerzett a dudaszó pillanatában egy duplát.

A Galatasaray 46 pontjából 23-at Taurasi szerzett az elsõ 20 percben. Az amerikai világklasszis mellett Charles 8 pontnál járt és ezúttal Ivanka Matic is betett 8 pontot a közösbe. Itt jött ki igazán a két csapat közötti különbség. A másik oldalon senki sem ért el kétszámjegyû pontot, ugyanakkor kilencen is eredményesek voltak. A török szurkolókat azonban leginkább az idegesíthette, hogy Charles már 3 hibánál járt és Taurasi is összeszedett két személyit.

A harmadik negyed elején Torrens egy leindítás után egyenlített. 48-48 után azonban a hazaiak akarata érvényesült, a vendégeknél senkiben sem volt pont. Taurasi dobóteljesítménye visszaesett, Charles a palánk alatt szóhoz sem jutott, a török mag pedig erõtlennek bizonyult. 57-50-nél Ceyhun Yildizoglu idõt kért, de a szavai nem használtak. Ráadásul fél perccel késõbb egy buta palánk alatti tülekedésben Taurasi összeszedte a negyedik személyi hibáját is. 61-50-nél így újabb török idõkérést jegyezhettünk fel. Taurasit ekkor le kellett cserélni és ezzel eldõlni látszott a csata. Parker utolsó másodperces triplája után 66-55-nél pedig 10 pont fölé nõtt a differencia. Ezt követõen még Parker és Jekabsone is eredményes volt, így 70-55-re módosult az állás. A negyed utolsó pontjait Torrens szerezte büntetõbõl, így 70-57-rõl indulhatott a negyedik szakasz.

A negyedik negyedben megint abba a hibába esett a Jekatyerinburg, mint amikor Valenciában hasonlóan nagy elõnyt adtak el. Kicsit visszaálltak az oroszok sztárjai és olyan érzést keltett a hazai gárda, mint akiknél nem lenne eldöntve, hogy ki fejezze be az összecsapást. Eközben a másik oldalon Yildizoglu 19-re lapot húzott, amikor visszaküldte már a negyedik etap elején a négy hibánál járó Taurasit és fáradni látszó csapatától ugyanazt a futós játékot kérte, amit az elsõ negyedben nyújtottak. A török szakvezetõ számításai azonban bejöttek, hiszen három perc alatt felzárkózott csapata és 72-66-nál, illetve 74-68-nál is támadhatott, hogy még közelebb kerüljön. A törökök azonban egyik szituációban sem találtak be, így ismét elkezdett hízni a differencia.

Amikor Parker duplája után 4 perccel a lefújás elõtt 80-71-re lógott meg a Jekatyerinburg, ismét eldõlni látszott a rangadó sorsa. A Galatasaray azonban nem adta fel. Charles és Taurasi egy utolsó nagy rohamot indított, majd amikor Parker kezébõl kicsúszott a labda és Caglar ezt megszerezve egy leindítás után 82-78-ra hozta fel a csapatát, újra minden nyílt volt. Az utolsó másfél percben 82-78-nál támadhatott a Galatasaray, de Caglar ekkor egy viszonylag tiszta középtávolit hibázott el. Innentõl kezdve már jöttek a személyi hibák a játék lassítása miatt és a büntetõkbõl a hazaiak már nem hibáztak. Végül 85-80-ra nyert a Jekatyerinburg.

Hihetetlen összecsapás volt, amit még legalább kétszer vissza kell nézni, hogy minden apró rezdülést észrevegyen az ember. A hazaiaknál végül Parker 17, Pondexter 15 pontnál állt meg. A másik oldalon Taurasi 28, Charles 18, Torrens 13 egységig jutott.

Eredmény
UMMC Jekatyerinburg – Galatasaray 85-80 (24-27, 24-19, 22-11, 15-23)


Statisztika

Hirdetés