Hirdetés
Archivum

Völgyi Péter várakozásai az Eb-elõdöntõ elõtt:

:

Hirdetés

Szombaton 20 óra 45 perctõl Franciaországgal vív elõdöntõt az U18-as A-divíziós Európa-bajnokságon a magyar válogatott. A találkozó felvezetéseként Völgyi Péter vezetõedzõvel készítettünk nagyinterjút.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A torna elõtt lapunk felületein megjelent összeállításainkban is nehezen tudtuk elhelyezni, hogy hol lehet válogatottunk helye a szarajevói mezõnyben. Minden várakozást felülmúlt azonban az eddigi magabiztos szereplés. „Valóban vegyes érzelmekkel érkeztünk, mert az érettségik és egyéb problémák miatt kicsit hektikus volt a felkészülésünk az Európa-bajnokságra. Ettõl függetlenül a csoportban nagyon meggyõzõen teljesítettünk szerintem.” – kezdte értékelését Völgyi Péter vezetõedzõ.

A csoportkörben sorrendben Fehéroroszország, Oroszország és Szerbia volt a rivális. Mindegyik gárda ellen legalább 17 pontos különbséggel hagyta el gyõztesen a pályát a magyar együttes. „Azt az orosz válogatottat, amelyik szintén a négy közé került, sikerült 40 ponttal megverni. A másik két mérkõzésünket is végig kontrolláltuk.” – tette hozzá Völgyi Péter, mielõtt rátértünk volna a belgák elleni találkozóra. A csoportkör után ugyanis tiszta lappal indul mind a 16 gárda és a nyolcaddöntõben egy meccsen dõl el, hogy kik folytathatják a felsõ és az alsó ágon.

„Annak a veszélye, ami ebben a lebonyolítási rendszerben benne van, hogy nagyot lehet bukni a negyedik meccsen gyenge játékkal, amikor a felsõ és az alsó ág ketté válik, majdnem minket is utolért. Meleg volt a pite a belgák elleni mérkõzésen, de a rutin, a nagyobb tapasztalat a mi javunkra billentette a mérleg nyelvét. Úgy érzem megérdemeltük a továbbjutást a végjáték alapján. Fortuna is velünk volt, de utána már a csehek ellen abszolút uraltuk a mérkõzést.” – összegzett a szövetségi kapitány.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Az elõdöntõben a mezõny egyik legerõsebb gárdája, Franciaország lesz a rivális. „A franciák fizikális fölényben vannak. Két nagyon erõs centerrel rendelkeznek és a mezõnysoruk is tele van extra dobóval, jól egy-egyezõ játékossal. Jó játékrendszert alkalmaznak: sokszor letámadnak, váltogatják a zóna védekezést az emberfogással. Összetetten és jól kosárlabdáznak. – jellemezte az ellenfelet Völgyi Péter, akinél természetesen rákérdeztünk, hogy mi lehet esély szombaton este.

„Nekünk egy fegyverünk van. Az ötletesség, a finesz, a jó értelemben vett kicsi pofátlanság és a külsõ dobások. Megmondom õszintén, erre apellálunk. Megtámadni ezt a védõfalat és így réseket találni, jóval ritkábban lehet, mint a többi csapat ellen. Pórbáljuk a saját játékunkat rájuk erõltetni.” – mondta a szakvezetõ, majd így folytatta:

„Egy-két meglepetéssel támadásban mi is tudunk újat mutatni, ahogy biztos vagyok benne, hogy õk is fognak próbálkozni más dologgal. Jó meccset várok és azt, hogy olyan extra teljesítményt mutassunk, amilyet tavaly az Európa-bajnokságon, amikor megvertük õket a négy közé jutásért. Óriási dolog lenne a tavalyi bronzérem után most az aranyért játszani.”

Zárásul azt kérdeztük a szakvezetõtõl, hogy milyen állapotban van a csapat: „Mindenki egészséges, mindenki tettre kész. Túléltük ezt az öt mérkõzést, amiben gyúrónknak óriási szerepe van. A stáb minden tagja, vezetõink mindent megtesznek azért, hogy a lányok minél jobban tudjanak regenerálódni és a kisebb sérülések gyorsan helyre jöjjenek. Komoly csapatmunka folyik azért, hogy a csajok a legjobb állapotban készülhessenek.” – zárta beszélgetésünket Völgyi Péter.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés