Hirdetés
Archivum

Volt esélye a Gyõrnek:

:

Hirdetés

Reális gyõzelmi esélyei voltak a Gyõrnek az USK Praha ellen. 3 és fél perccel a lefújás elõtt még 68-63-ra vezetett Fûzy Ákos csapata, de ezt követõen érvényesült a cseh együttes játékosainak nagyobb rutinja. A vége 75-71-es vereség lett.

Csütörtökön a nõi kosárlabda Euroligában az USK Praha várt a Gyõr együttesére. A rutinos klasszisokat felsorakoztató cseh csapatnál a legnagyobb kérdés az volt, hogy a veterán amerikai center DeLisha Milton-Jones szerepel-e a mérkõzésen. A kiváló centerre végül nem számíthatott Lubor Blazek, így jelentõsen javultak a magyar csapat esélyei.

Nagyon jól kezdett a Gyõr, Nagy-Bujdosó és Hollingsworth is eredményes volt rögtön az elsõ percben, így 4-0-ra mentek a hazaiak. A prágai alakulat rendesen beragadt a rajtnál, 5 perc elteltével 14-3-ra lépett meg Fûzy Ákos csapata. Ekkor azonban megvillant az idei évadban eddig kevesebbet mutató Elhotova, szerzett három triplát, 16-16-nál pedig már egyenlítettek is a vendégek. Az elsõ etap végén végül 20-19-re vezetett a Gyõr.
 

A második negyed eleje – az elsõhöz hasonlóan – a gyõrieké volt. 28-23-nál már Lubor Blazeknek kellett idõt kérnie. Az edzõi tanácsokat megfogadták a cseh csapat játékosai és 30-27-nél már ismét karnyújtásnyira zárkóztak fel. Ezt követõen azonban Nagy-Bujdosó villant, 2 perccel késõbb pedig 34-27-nél a 10 pontos vezetésért támadhatott a magyar alakulat. Sajnos ekkor nem sikerült jobban ellépni, Montañana pedig egy triplával és egy duplával a szünetre 36-34-re hozta fel a csapatát.

A szünetben a cseheknél Elhotova 13 pontnál járt, ebbõl 11-et az elsõ negyedben szerzett, Montañana pedig 12 egységig jutott. A gyõrieknél Nagy-Bujdosó szerzett 10 pontot.

A harmadik etap nem indult jól, Hollingsworth gyorsan beütötte a harmadik hibáját, másfél perc játék után pedig már 39-36-os prágai vezetést jegyezhettünk fel. A Gyõr azonban nem akarta olcsón adni a gyõzelmet a vendégeknek, Rasheed triplája után 4 perc játékot követõen 44-42-nél ismét hazai elõnynek tapsolhatott a publikum. Sajnos ahogy a szünet elõtti percek, úgy a harmadik etap hajrája sem a Gyõré volt. 46-42 után egy Burgrová és Vitecková nevével fémjelzett 9-2-es futással 51-48-ra átvették a vezetést a vendégek.
 

Ennek ellenére azt lehet mondani, hogy megvalósultak a gyõri elképzelések: 30 perc után olyan mérkõzésállásról kezdõdhetett a negyedik negyed, amely még kínált gyõzelmi esélyeket. A negyedik szakasz elsõ négy percében váltott vezetéssel haladtak a csapatok, 1 pontnál nagyobb különbség nem is alakult ki. 60-59 után azonban Simon duplájával 62-59-re hízott a gyõri elõny és ez már a közönséget is lázba hozta. Zúgott a Hajrá Gyõr! és ekkor kicsit ki is zökkent a vendég gárda. Betalált Ciglar és Sujanová, 68-63-nál – 3 és fél perccel a mérkõzés vége elõtt – Lubor Blazek már a második idejét volt kénytelen kikérni ebben a játékrészben.

Ami az utolsó 3 percben történt, azt hívják nemzetközi meccsrutinnak. Penicheiro duplája, Vitecková triplája és Kulichová duplája (micsoda névsor!) után másfél perccel a lefújás elõtt 68-68-nál már ismét egyenlõ volt az állás. Fûzy Ákos hiába kért idõt, Ciglar két büntetõje után még 70-68-nál elõrébb járt a Gyõr, de erre Vitecková azonnal egy triplával válaszolt. 71-70-nél a csehek átvették a vezetést és az utolsó percben az elõnyüket már nem engedték ki. Az utolsó 30 másodpercben szabálytalankodni kényszerült a Gyõr, de minden alkalommal Penicheirónak ütöttek oda, aki pedig ennél nagyobb téttel bíró összecsapásokon sem szokott hibázni. A vége 75-71-es prágai gyõzelem lett. A Gyõr ezzel a vereségével lényegében lemondhat a továbbjutási álmairól, a csehek pedig hatalmas lépést tettek a rájátszás felé.

A Gyõr legeredményesebbje a dupla-duplát (18 pont, 10 lepattanó) elérõ Quanitra Hollingsworth volt. Az amerikai center mellett Ciglar 14 egységig jutott, Nagy-Bujdosó 12 pontot szerzett – ebbõl 10-et az elsõ félidõben – és Rasheed Rita neve mellé került még 13 pont. A cseheknél Elhotova jeleskedett a pontszerzésben (19 pont), de ki kell emelni Ticha Penicheirót. A portugál világklasszis ugyanis 6 pontja mellé leszedett 9 lepattanót és kiosztott 9 gólpasszt, méghozzá milyen gólpasszokat.

Eredmény

Uni Seat Gyõr – ZVVZ USK Praha 71-75 (20-19, 16-15, 12-17, 23-24)

Statisztika

Hirdetés