Hirdetés
Archivum

Washington Post portré a DVTK új igazolásáról Tayler Hill-rõl:

:

Hirdetés

Az Aluinvent DVTK új igazolása Tayler Hill nem csak az elmúlt nyár jó teljesítményérõl és arról az emlékezetes 2013-as WNBA draftról lehet ismerõs a tengerentúli kosárlabdát követõknek, amikor Griner, Diggins és Delle Donne mögött a negyedik helyen kelt el. Hanem a nyáron azzal is a figyelem középpontjába került, hogy egy sokat hivatkozott kiváló portrét és fotósorozatot közölt az életérõl a Washington Post.

A neves amerikai lap elsõsorban amiatt figyelt fel Tayler Hill-re, hogy egyike annak a négy játékosnak a WNBA-ben, aki kismamaként boldogul. Hill elsõ szezonja nagyon jól sikerült 2013 nyarán, 17.4 percet töltött átlagban a pályán és 6.5 pontot átlagolt a Mystics-nél. Elsõ európai szezonnak pedig egy izraeli szerzõdés nézett ki neki, de ekkor már nem tudott pályára lépni. A megjelent portré is kiemeli: szokatlan egy profi pályafutást tervezõ játékosnál, hogy rögtön az elsõ WNBA-s szezont követõen jön a baba. Ezzel kapcsolatban Hill elmondta a Washington Post-nak, hogy 30 éves kora elõtt szeretett volna családot, de nem feltétlenül volt tervben ilyen korai gyermekvállalás. Ennek ellenére semmit sem bán és ahogy a cikkbõl is kiderül, remekül sikerült összehangolni az életében az anyaságot és a profi sportot.

Attól nem kellett tartania Hill-nek, hogy elveszíti a helyét a Mystics keretében. A WNBA-ben ugyanis nagyon szigorú szabályok védik a gyermeket váró játékosokat. Ilyen indok miatt nem bonthatnak velük szerzõdést a klubok és a játékosnak jár a bérének 50%-a erre az idõszakra. Hill felidézte a lapnak: a legnagyobb izgalmat az okozta, hogy miként reagál Mike Thibault a Mystics vezetõedzõje arra a hírre, hogy a 2014-es szezon nagy részét ki fogja hagyni. A szakvezetõ azonban megértõnek bizonyult. „Szülõként maximális megértem a helyzetet. Az elsõ válaszom az volt, hogy a kosárlabda nem egyenlõ az élettel, a kosárlabda az, amit a megélhetésért csinálunk. Ha egy játékos a családalapítás mellett dönt, akkor egyértelmûen tudja, hogy merre tart és ebbõl a szempontból tudom támogatni. Edzõként pedig az a munkám, hogy mindig az elérhetõ játékosokból építsek gyõztes csapatot. Természetesen senkinek sem tudom garantálni a helyet a pályán, amikor visszatér szülés után, de egy ilyen élethelyzet miatt senkit sem fogok kizárni a csapatból.” – nyilatkozta Thibault. Hill a 2014-es szezon végén tért vissza és átlagban kicsivel több, mint 7 percet tölthetett a pályán. 2015 nyarán pedig már újra 17 perces játékos volt a Mystics-nél és 32 mérkõzésen szerepelt, így abszolút megkérdõjelezhetetlen a helye a keretben.

Korábban Sheryl Swoopes már édesanyaként nyert három bajnoki címet a WNBA-ben, illetve a legnagyobb sztárok közül Lisa Leslie és Tina Thompson is eredményes tudott lenni gyermekvállalást követõen. Hill azonban elmondta, hogy számára Candace Parker jelentette az igazi példát, aki úgy döntött, hogy gyermeke életének egyetlen fontos pillanatáról sem szeretne lemaradni, ennek megfelelõen a WNBA-s klubjával a Los Angeles Sparks együttesével és az európai csapatával is mindig utazott a kicsi Lailaa. Parker azt nyilatkozta, hogy az iskolakezdésig jó szervezéssel összehangolható a két szerep. A kislánya most lett hat éves és Parker hamaros felhagyhat az európai karrierrel, mondván, hogy a lányának már nagyobb állandóságra van szüksége. Hill-nél is egy hasonló forgatókönyv érvényesülhet. Egy fõállású dadus 2015 nyarát már végigutazta a Washingtonnal a WNBA-ben. Az idegenbeli túrák esetében Hill szintén mindenbõl ki tudja venni a részét, itt elsõsorban azt kell megszervezni, hogy a lehetõségekhez képest a meccsek elõtti délutáni pihenõidõ, illetve a ráhangolódás szakasza zavartalan legyen.

A Washington Post cikkében megszólal Tayler Hill édesanyja, aki természetesen mindenben támogatja a lányát. „Tudtam, hogy meg fogja oldani. A férjem volt az a családban, aki azt kérdezte: Miért? Várhatott volna még…” – mondta Monique Hill. Tayler-nek összesen hat testvére van, a legkisebb hat éves. Sokat vigyázott rájuk, szeret gyerekekkel lenni és a portré azzal zárul, hogy pályafutása után szívesen üzemeltetne akár egy óvodát is. Visszatérve Hill pályafutására: a tavalyi európai szezont a párja az akkor Franciaországban légióskodó Paul Hill mellett töltötte a kicsivel, de újabb teljes õszi-tavaszi idõszakot már nem szeretett volna kihagyni.

Hirdetés