Hirdetés
Magyarország

Wentzel Nóra a céljairól, fejlődési lehetőségeiről:

:

Hirdetés

Az M4 Sporton látható Jövünk Utánpótlás-magazinban Wentzel Nóráról jelent meg egy átfogó riport. A PEAC-Pécs és az utánpótlás válogatottjaink tehetsége beszélt pályája kezdetéről, a fejlődési lehetőségekről és a céljairól.

Anyukám röplabdázott, apukám kézilabdázott. Sportos családból származok. Nagyon sok sportágat kipróbáltam a kosárlabda előtt. Kézilabdáztam, mint apukám, de túl durvának találtam. Röplabdához pedig kicsi voltam és az osztályfőnököm ajánlotta, hogy menjek el kosárlabdázni. Még az általános iskolában kezdtem el és onnan kerültem át a Törekvés SE-hez, ahol hat évet töltöttem el.

– mondta a kezdetekről Wentzel Nóra, aki 2016-ban került Pécsre. “Egyáltalán nem volt nehéz, hiszen van egy ikertestvérem, aki szintén jött velem. Ő is kosárlabdázott, de már nem kosárlabdázik. Bíztattuk, segítettük egymást az elejétől kezdve. Sokkal nyitottabb, jobb kapcsolatunk van szerintem, mint a legtöbb testvérnek, már 20 éve egy szobában lakunk. Segített az alkalmazkodásban.”

Wentzel Nóra 2017-ben mutatkozott be az élvonalban a PEAC csapatában.

Eleinte féltem, szerintem mindenki így van vele, de megkaptam a bizalmat és nagyon örültem neki, hogy megmutathattam magam felnőttben. Idő kellett, hogy felvegyem a ritmust. Nagyon sokat segített az U20-as szabály, mert tudtam játszani. Védekezésben sokat kellett fejlődni, támadásban a ritmust nehéz volt felvenni, de év végére már sikerült is.

– jelentette ki Wentzel Nóra, aki a játékát így jellemezte: “Nagyon szeretek védekezni, ezt nem sok játékostól hallom, mert sokan nem szeretnek. Támadásban is próbálom megállni a helyemet. Taktikailag a pick and roll lejátszásában sokat kell fejlődnöm és védekezésben is vannak hiányosságaim. Van még mit csiszolnom a játékomon.”

Wentzel Nóra a leállás alatti időszakról is beszélt. “Leálltuk két hónapra, utána visszaálltunk egy hónapra – edzettünk itt a felnőttekkel és volt válogatott összetartás – utána megint egy hónap kihagyásom volt. Ezt éreztem az eddigi legnehezebb alapozásomnak az elmúlt öt évben. Eddig az összes nyarat végig edzettük a válogatottal és mivel ez kimaradt most, a visszajövetel nehézkes volt számomra.”

Wentzel Nóra az U16-os és az U18-as korosztályban játszott Európa-bajnoki döntőt. Emellett U18-as Európa-bajnokságról van egy bronzérme és U17-es Világbajnokságról egy negyedik helye.

“Minden eredmény ott maradt bennem jó és kedves élményekkel tele. Úgy vagyok vele, hogy a Világbajnokság azért különleges, mert különböző kultúrákkal és csapatokkal ismerkedhettünk meg. Játszottunk az USA ellen is, ami szerintem nagy dolog és nagy élmény volt. Az Európa-bajnokságok pedig azért különlegesek, mert háromszor tudtunk jó eredményt elérni.” – idézte fel a sikereket Wentzel Nóra, aki a céljait így foglalta össze:

A közeljövőben a felnőtt válogatott a célom. Szeretnék Euroligás csapatban játszani és ha nagyon nagy célokat tekintünk előre, akkor a WNBA-ben is szeretnék szerepelni.

Csirke Ferenc, a PEAC-Pécs vezetőedzője is megszólalt az összeállításban:

A tehetség olyan fogalom, amire azt lehet mondani, hogy nem sokan tehetségesek, viszont nem sok tehetségből lesz jó játékos. Az alapképességei nagyon jók, nagyon jó fizikálisan, jó ösztönjátékos, ami egy kicsit még hátránya is. A felnőtt mezőnyben sokszor kell majd taktikában is gondolkozni és ebben biztos, hogy fejlődnie kell. Az alapképességei nagyon jók és ő sokkal magasabban szintről tud indulni ebben a korban, mint a társai.

– jellemezte Wentzel Nórát Csirke Ferenc, aki a fiatal játékos helyzetéről is beszélt. “Kulcspozícióban van. Az atletikussága miatt nagyon sok teher hárul rá védekezésben is. Nekünk az edzőknek meg kell találni a hangsúlyt a védekezés és a támadás között. Az se ideális, ha egy jó támadójátékosunkat folyamatosan elégetünk védekezésben. Alkalmas arra, hogy akár 30 percet ugyanazon a szinten játszon, mert a fizikai képességei lehetővé teszik.”

Fotó: PEAC-Pécs