Hirdetés
USA

WNBA 2020: Atlanta Dream, Chicago Sky, Connecticut Sun:

:

Hirdetés

Szombaton elrajtol a WNBA 2020-as szezonja a floridai Bradentonban. Bár az idei nyár minden, csak nem átlagos, ez nem jelenti azt, hogy szakítanánk a hagyományokkal. Mint minden évben, ezúttal is négyrészes sorozatban vezetjük fel az évadot. Először az Atlanta Dream, a Chicago Sky és a Connecticut Sun csapatával ismerkedhetünk meg.

A WNBA hivatalos honlapja az Atlanta Dream kapcsán úgy vezette fel az új szezont, hogy példátlan változások történtek a keretben. A Phoenix Mercury 2017-es átalakításához hasonlították a csapatot, amikor az arizonai klubnál is 10 új játékossal futottak neki az évadnak. A Dream 2018-ban még az alapszakasz másodikja volt. Tették ezt úgy, hogy augusztustól már nem játszott a megsérülő Angel McCoughtry. 2019-ben 8 győzelemmel és 26 vereséggel a teljes mezőny legrosszabb mutatóját szállították. Nyilván ehhez hozzátartozik, hogy az utolsó heteket már a keret teljes átalakulásának ismeretében játszották le. Lezárult a McCoughtry-korszak, de többek között Alex Bentley, Renee Montgomery, Tiffany Hayes és Maite Cazorla sem lesz a csapattal.

Érkezett viszont a tavalyi finalista Connecticut Sun-tól Courtney Williams és Shekinna Stricklen, a drafton negyedik választóként Chennedy Carter (Texas A&M) játékjogára csaptak le. A mezőny egyik nagy túlélője Glory Johnson Dallasból tette át a székhelyét, míg Kalani Brown Los Angeles-ből. A korábbi húzóemberek közül pedig maradt Elizabeth Williams. Magyar szempontból itt beugró Erica McCall, aki kapcsán nem lehet megmondani, hogy mennyi ideig számítanak rá, mit várnak tőle. Ezt az élet dönti el, mindenesetre nagy lehetőség számára, hogy megragadjon a WNBA mezőnyében. Ahogy a fenti felsorolás is mutatja, nem áll rossz nevekből ez a csapat és ha a kémiát ebben a két hétben sikerült összehangolni, akkor a tavalyi vereség-spirál után egy sokkal vállalhatóbb szezonjuk lehet.

Az Atlatan Dream kerete ITT olvasható

Elérkeztünk a Chicago Sky-hoz, ahol természetesen a magyar kötődés idén is megvan. Gabby Williams érkezik Sopronba, illetve itt szerepel Allie Quigley és Courtney Vandersloot. A legjobb dolog, ami történhetett a csapattal az tavaly James Wade érkezése, aki a Jekatyerinburgnál Miguel Mendez segítője. A fiatal szakember nagyon szépen összehangolta az európai tapasztalatait a tengerentúli kosárlabdával. Az alapembereket tekintve nagy változások nem történtek és ezt az összeszokottságot egyértelműen a csapatuk javára írhatjuk.

A tavalyi keretből Katie Lou Samuelson, Astou Ndour, Kayla Alexander és a műtéten átesett Jantel Lavender nem áll rendelkezésre. Jamierra Faulkner pedig bejelentette visszavonulását. A Sky kapcsán tavaly a legnagyobb kérdés a védekezés volt. Támadásban a bajnok Washington Mystics mögött a második legjobb mutatókkal rendelkeztek. Védekezésben viszont a harmadik legrosszabbul teljesítő csapat lettek. A liga beharangozója azt feltételezi, hogy Azurá Stevens és a jelenleg még hatósági karanténban lévő, de elvileg augusztusban érkező Syndey Colson szerződtetésével előre léptek. A tavalyi alapokat tovább építve a Sky ismét a legjobbak között lehet.

A Chicago Sky kerete ITT olvasható

Elérkeztünk a tavalyi döntős Connecticut Sun-hoz, ahol világjárvány nélkül is igencsak mozgalmas lett volna a holtszezon. Courtney Williams, Shekinna Stricklen, Morgan Tuck, Rachel Banham, Layshia Clarendon távozásával. Aztán jött a világjárvány és Jonquel Jones az első között jelentette be, hogy nem érzi biztonságosnak a WNBA floridai buborékját, így kihagyja a szezont. Az izgalmak fokozódtak a június végi kötelező Covid-19 teszteknél, ahol az európai szezonra hazánkba visszatérő Briann January és Natisha Hiedeman is pozitív lett.

Természetesen nem kell temetni a Connecticut nyarát. Alyssa Thomas, Jasmine Thomas, Bria Holmes, Theresa Plaisance, Brionna Jones és a télen igazolt rutinos klasszis DeWanna Bonner is rendelkezésre áll. Amikor már újra játszhat, Briann January szintén komoly erősítés lesz. Magyar kötődés még a csapatnál, hogy a Győrbe érkező Beatrice Mompremier a meghiúsult a Los Angeles-i szereplés után a Sun kötelékében mégis lehetőséget kaphat. Rutinos beugró Jacki Gemelos, akit a Schio-nál töltött időszak után az Olympiacos-ban is láthattunk. Óriási kérdés, hogy lesz-e, aki átveszi Jonquel Jones vezér szerepét. Courtney Williams és Shekinna Stricklen kiválásával két legjobb tripladobójukat is elveszítették. Az új érkezők bár a számok alapján támadásban hozzák a korábbi szintet, de a tavalyi év egysége és dinamizmusa távolinak látszik.

A Connecticut Sun kerete ITT olvasható

Fotó: WNBA

Hirdetés