Hirdetés
USA

Elrajtolt a 2022-es WNBA évad – így alakulhatnak az erőviszonyok a tengerentúlon:

:

Fotó: WNBA

Hirdetés

Péntekről szombatra virradóra elrajtoltak a WNBA küzdelmei. Nézzük, hogy mi várható idén az észak-amerikai profi ligában, mely fennállása leghosszabb szezonjára készül.

Mint mindig, ezúttal is kezdjük a legfontosabb információkkal. Az alapszakasz augusztus 14-ig tart. A liga tovább növelte a mérkőzések számát, így idén minden csapat már 36 találkozót vív. A tavaly elindított Commissioner’s Cup ebben az évadban is marad a naptárban. Ennek lebonyolítása nem változott. A csapatok konferencia-riválisaik ellen vívott első hazai és idegenbeli mérkőzéseinek eredményei alapján a legjobb keleti és nyugati gárda csap össze a fináléban. A döntőt július 26-án rendezik.

Magának a konferencia szerinti felosztásnak lényegében csak a Commissioner’s Cup miatt van még jelentősége. Egyébként már évek óta bármelyik európai nemzeti bajnoksághoz hasonlóan a 12 csapatot egy tabellán rangsorolják. Változik viszont a rájátszás. A sok vitát kiváltó kiemeléses rendszert eltörölték és jön az a klasszikus formátum, amit itt Európában is megszoktunk. Tehát az első nyolc csapat részvételével a negyeddöntő (1-8, 2-7, 3-6, 4-5 párosításokkal), mely az egyik fél második sikeréig tart. Az elődöntő és a döntő pedig három győzelemig megy. Az évadnak idén a szeptember 21-én kezdődő világbajnokságig véget kell érnie, ami azt jelenti, hogy a megszokottnál valamivel korábban végzünk.

20 éve várunk egy címvédésre és nem biztos, hogy idén megtörik az átok

A WNBA-ben a Los Angeles Sparks 2001-es és 2002-es bajnoki menetelése óta nem volt címvédés. Ezúttal a Chicago Sky várja címvédőként az évadot. A magyar szurkolóknak nem kell a Sky-t külön bemutatni, hiszen itt játszik Allie Quigley és Courtney Vandersloot, ahogy természetesen Candace Parker-t is sokan kedvelik. A bajnokcsapatból a tavaszt Sopronban töltő Stefanie Dolson és Diamond DeShields távozott. Dolson a New York Liberty-t erősíti majd, míg DeShields a tavalyi döntőbeli rivális Phoenix Mercury-hoz került. A tél nagy igazolása Emma Meesseman volt, de a döntő MVP-je Kahleah Copper megtartása is kiemelést érdemel. A magyar szíveket külön megdobogtathatja, hogy a szezon elején lehetőséget kap Tina Krajisnik. Rutinos és jó csapat a Sky, mely tavaly az alapszakasz 6. helyéről nyert bajnoki címet. Ha a play-off-ra sikerül egészségesen tartani a keretet, akkor természetesen most is számolni kell velük, de nem biztos, hogy idén törik meg az átok.

Fotó: WNBA

Tavaly a Phoenix Mercury a döntőig menetelt. Sokat szerepeltek a címlapokon, de ezt elkerülték volna. Brittney Griner-t letartóztatták drogbirtoklás miatt a moszkvai repülőtéren, ami a jelenlegi világpolitikai környezetben finoman szólva is egy összetett probléma. Ahogy arról beszámoltunk, a helyzete már inkább politikai és nem büntetőjogi kérdés. Nem tudni mikor térhet haza és utána mikor lesz bevethető. A Merucy-nál Diana Taurasi is adott okot címlapos szereplésre, miután többször kifejtette, hogy nem tervezi abbahagyni. Az nyilván más kérdés, hogy a teste mit enged. Érkezett a klubhoz Tina Charles és az előbb már említett Diamond DeShields, így Taurasi, Skylar Diggins-Smith, Kia Nurse, Sophie Cunningham és Brianna Turner minőségi segítségre számíthat. Emellett edzőváltás történt, Vanessa Nygaard vette át Sandy Brondello helyét.

Ha Taurasi még nem, de nagy búcsúzók így is lesznek idén. Sue Bird utolsó szezonját teljesíti és ehhez a Seattle Storm megpróbált egy erős csapatot összerakni. Több kérővel is tárgyalt Breanna Stewart, de Bird utolsó évére még biztosan marad a Storm-nál. Szívünkhöz oly’ közelien ide érkezett Sopronból Briann January és Gabby Williams. A Storm tavaly is sokáig meggyőzően menetelt, de Breanna Stewart sérülése mindent felülírt. Ha végig egészséges marad, akkor a seattle-i együttessel számolni kell. Sylvia Fowles lesz a másik nagy búcsúzó. A Minnesota Lynx is igyekezett az utolsó évre egy ütőképes gárdát összerakni mellé. A sokadik sérülése után is visszatérő Angel McCoughtry volt a nagy igazolásuk. Sok múlik Kayla McBride és Aerial Powers játékán. A Lynx-nél tér vissza a WNBA-be Yvonne Turner és a Szekszárdról ismert Nina Milicsnek is szurkolhatunk. A gyermeket váró Napheesa Collier hiánya viszont érzékenyen érintheti őket.

A Connecticut Sun és a Las Vegas Aces versenyfutása

Van két csapat a mezőnyben, amelyik nagyon régóta álmodik egy bajnoki címről és évek óta megteremtik annak az esélyét, hogy ezek az álmok reálisak is legyenek. A Connecticut Sun és a Las Vegas Aces idén is ütőképes gárdával sorakozik fel. A Sun továbbra a tavalyi alapszakasz MVP-jére Jonquel Jones-ra épít. Maradt  Alyssa Thomas, Jasmine Thomas, DeWanna Bonner és Brionna Jones, Courtney Williams pedig visszatért. Sokat hozzátenni nem lehet ehhez a névsorhoz. Hihetetlen rutin és minőség van a csapatukban. Tavaly viszont nagyon hullámzó szezont futottak és ha ezen nem tudnak változtatni, akkor egy olyan kiélezett ligában, mint a WNBA, pokoli nehéz felérni a csúcsra. Itt két rossz hét olyan lépéshátrányt hozhat, amit utána szinte lehetetlen ledolgozni.

Fotó: WNBA

A Las Vegas Aces a legnagyobbat a kispadon húzta. Sokáig úgy tűnt, hogy Becky Hammon lesz az NBA első női vezetőedzője. Bár számtalan csapatnál volt állásinterjún és mindenki felkészültnek tartja, de nem kapott lehetőséget arra, hogy bizonyítsa rátermettségét. Ezt kihasználta az Aces, felkérték vezetőedzőnek Hammon-t, aki ezzel élt. Kiváló csapatot vezethet, ahol természetesen A’ja Wilson még mindig önmagában is egy jelenség. Kikerült két nagy megosztó klasszis, Liz Cambage a Los Angeles Sparks játékos lett, Angel McCoughtry pedig a Minnesota Lynx-hez igazolt. Az egókat tekintve kevésbé lesz terhelt az öltöző, de érdekes kérdés, hogy Wilson mellé ki tud felnőni. Ez elsősorban Chelsea Gray és Kelsey Plum feladata lehet majd.

A New York Liberty tulajdonosváltás és Sabrina Ionescu érkezése után sem tudott megújulni. Nyilván ehhez kellett a Covid és Ionescu sérülése pályafutása harmadik profi meccsén, ami így mindent felülírt. A tavalyi második éve már értékelhető volt, ennek ellenére innen nagyon nehéz lesz a várt karrierívet megfutni. Sandy Brondello veszi át a szakmai munka irányítását és minden rutinjára szükség lesz. Tavaly Betnijah Laney volt a Liberty vezére, de még legalább két-három klasszis teljesítményre szükség lenne. Az egyik jöhet Stefanie Dolson-tól, de több kell például Natasha Howard-tól, Asia Durr-tól és a kínai Han Xu szintlépése is várat magára.

A Covid előtti világunk utolsó bajnokánál, a 2019-es győztes Washington Mystics-nél is legalább annyi a kérdőjel, mint New Yorkban. Elena Delle Donne az elmúlt két évben összesen három meccset játszott. Ehhez nincs mit hozzátenni. A tavalyi szezont Alysha Clark is kihagyta. Elvileg mind a ketten bevethetőek. Emma Meesseman távozása nagy érvágás, de jelen pillanatban nem ezen múlik a Mystics eredményessége. Elena Delle Donne szerződése ugyanis bekorlátozza a klub mozgásterét és ha nem használható, akkor sem tudnak mit tenni. Újabb klasszist igazolni a szigorú fizetési szabályok mellett képtelenek. Washingtoni oldalon Ariel Atkins, Natasha Cloud, Myisha Hines-Allen és új érkezőként Elizabeth Williams játékát kell figyelni.

Los Angeles Sparks, Dallas Wings, Indiana Fever és Atlanta Dream

Ennek a bekezdésnek egy ideális világban az összeállításunk elején kellene szerepelnie. Egyrészt azért, mert ha egészséges és kivívta volna a keretbe kerülést Határ Bernadett, akkor minden éjszaka Indiana Fever meccseket néznénk. Így sajnos nem és még azt sem mondhatjuk, hogy ha valaki kevés mérkőzést néz meg a nyáron, akkor mindenképpen kerítsen időt egy indianapolis-i találkozóra. A Fever a WNBA történetében első klubként négy alkalommal választhatott a Draft első körében. NaLyssa Smith (2.), Emily Engster (4.), Lexie Hull (6.) és Queen Egbo (10.) került a kerethez, de nem látszik az átfogó koncepció és így nehéz lesz előre lépni. Különösen úgy, hogy a Kelsey Mitchell, Tiffany Mitchell, Bria Hartley, Danielle Robinson alkotta rutinos mag sem egy extra minőség. Tamika Catchings már belebukott az elmúlt évek vesszőfutásába, de így sem látszódik a fordulat.

Fotó: WNBA

Ideális világban a Los Angeles Sparks is az összeállítások elején lenne, hiszen minden nagy bajnokságnak szüksége van ikonikus, komoly bázissal rendelkező, üzletileg is értékes klubokra. A WNBA-nek a Sparks egyértelműen ilyen lenne, de rossz vezetői döntésekkel mindent megtettek, hogy ezt ne tudják kihasználni. Érkezik Liz Cambage, így nem lesz unalmas az öltöző. A győri Jordin Canada is itt próbálhatja ki magát, ahogy Chennedy Carter és Katie Lou Samuelson is új igazolás. Maradt Nneka Ogwumike a korábbi nagyobb célokért küzdő keretekből, így nem teljesen reménytelen a helyzet a Sparks-nál az előrelépés szempontjából. Szükség is lenne erre, hiszen tavaly egyedüli nyugati csapatként nem voltak ott a rájátszásban.

Tulajdonosváltás után az Atlanta Dream még mindig keresi önmagát. Az újoncok közül nagy fogásnak tűnik Rhyne Howard és érkezett Erica Wheeler. A vezetőedzői posztot Tanisha Wright vette át. Hosszú út áll még a csapatuk előtt, hogy ebből egy nagy célokért küzdő gárda legyen. A Dallas Wings nem sokat változtatott. A Draft-ról elhozott játékosokat leszámítva egyetlen új igazolással várják a szezont. Teaira McCowan érkezett az Indiana Fever-től. Arike Ogunbowale, Marina Mabrey és természetesen Satou Sabally feladata lesz, hogy minél több győzelemhez segítse Vickie Johnson gárdáját.

Hirdetés