Hirdetés
Archivum

WNBA szezonelõzetes: Atlanta, Chicago, Connecticut:

:

Hirdetés

Péntekrõl szombatra virradóra kezdetét veszi a WNBA 2019-es szezonja. Az idei esztendõben is négyrészes cikksorozatban vezetjük fel a szezont, ahol rendszeresen három-három együttest mutatunk be. Az elsõ részben az Atlanta Dream, a Chicago Sky és a Connecticut Sun gárdájával ismerkedhetünk meg.

Az Atlanta Dream az elmúlt évad legkellemesebb meglepetése volt, amikor az év edzõjének megválasztott Nicki Collen irányításával egy 10. helyezett gárdából elõlépve az alapszakasz másodikjaként zártak és csak a sorsdöntõ ötödik meccsen maradtak alul az elõdöntõben. Tették mindezt úgy, hogy augusztus elején Angel McCoughtry-t súlyos térdsérüléssel elveszítették. A Dream a tavalyi évre teljesen megújult, de az egy hosszabb távú építkezés alapja volt. Ennek megfelelõen az idei évre a teljes alapcsapatuk együtt tudott maradni. A külsõ sorban Tiffany Hayes, Renee Montgomery, Brittney Sykes, Alex Bentley, Blake Dietrick, míg magas posztokon Jessica Breland, Elizabeth Williams és Monique Billings.

A 2018-es menetelés során Hayes volt a legeredményesebbjük 17.2 pontos átlaggal, Montgomery a gólpasszokban, Breland a lepattanókban vezette a gárdát. Egy rendkívül motivált, jó szerkezetû, csapatként kiválóan mûködõ alakulatot ismerhettünk meg. Távozott Damiris Dantas és Imani McGee-Stafford, míg Angel McCoughtry visszatérésének ideje kérdéses. Nicki Collen azt nyilatkozta: úgy készülnek, hogy nem lesz és ennek szellemében építkeznek. A klasszis helyére Nia Coffey-t igazolták. Érkezett még Haley Peters és Marie Gülich. A Draft-ról Maite Carzolát szerezték meg, míg Lynetta Kizer egy kis rutint csempészhet. Összességében a Dream az elmúlt évadban megcsillogtatott értékeit tartva idén is meghatározó alakulata lehet a mezõnynek.

A Chicago Sky tavaly 13 gyõzelemmel és 21 vereséggel nem jutott a rájátszásba. Csúnyán leszerepeltek a WNBA történetének leggyengébb védekezésbeli mutatóit produkálva. Ilyen szétesés után nem véletlen, hogy a szakmai stábot átalakítottak. A Jekatyerinburgnál Miguel Mendez segítõjeként is dolgozó James Wade kapott megbízást és rengeteget várnak tõle a Sky-nál. Elsõsorban azt, hogy visszahozza a csapategységet és a “gyõztes kultúrát” a klubhoz. A kulcsembereket nézve a tavalyi keretbõl Allie Quigley, Courtney Vandersloot Diamond DeShields, Gabby Williams és Stefanie Dolson maradt. A keret is felfrissült, hiszen az elmúlt hetekben az edzõtáborukban megnézett húsz játékos közül kilencen voltak új szerzemények. Eközben nyolcan elsõ vagy második évüket kezdik a ligában, ami egyben egy fiatalítási lehetõséget is magában hordoz.

A Draft-on kedvezõ pozícióban választhatott a Sky és egy igazi klasszist hoztak el Katie Lou Samuelson személyében. A UConn sztárja rendkívül ponterõs és több poszton is bevethetõ, jelentõsen javíthatja a variációs lehetõségeket. Érdekesség, hogy Williams és Dolson mellett vele már három fõsre nõtt a UConn-különítmény a klubnál. Óriási kérdés, hogy ki lesz a második számú irányító Courtney Vandersloot mögött. Még mindig bizonytalan, hogy mikor térhet vissza Jamierra Faulkner. A megújult szakmai stáb Linnae Harper-nek vagy Chloe Jackson-nak szavazhat bizalmat. Sérültjük még Kahleah Copper is. A magas posztokat nézve az új igazolás Jantel Lavender komoly rutint hozhat. Azzal számolni kell, hogy Astou Ndour jön vissza Európába az Eb-re. Jó benyomást tett a sajtóhírek szerint a stábra Cheyenne Parker és Alaina Coates is. Ennek a Sky-nak mindenképpen elõrébb kell lépnie a tavalyi évhez képest. Rizikófaktor viszont James Wade rutintalansága és nem lehet megmondani, hogy Katie Lou Samuelson-nak miként sikerül az átállás a profik közé.

A Connecticut Sun az egyetlen csapat a WNBA mezõnyében, akik 2017-ben és 2018-ban is a legjobb négy között zárták az alapszakaszt. Az átalakuló mezõnyben egyfajta állandóságot képviseltek fiatalos, lendületes, lelkes játékukkal. Ugyan a rájátszás második körében mindkétszer gyõzött a rutin és a Phoenix Mercury kiejtette õket, de ez a törekvéseikbõl semmit nem von le. Idén is egyetlen olyan csapata lehetnek a mezõnynek, amelynek keretében a rajtnál nem lesz 30 éves vagy annál idõsebb játékos. Nem voltak nagy változások a keretükben. Chiney Ogwumike Los Angelesbe szerzõdése nagy médiavisszhangot kapott, de mellette csak ketten távoztak. Ráadásul Betnijah Laney (Indiana Fever) és Lexie Brown (Minnesota Lynx) személyében két olyan játékos, akik nagyon nem érezték jól magukat, nem találták meg a számításaikat. Egészen pontos számokkal tudunk szolgálni. A három említett távozón túl a tavalyi keretbõl 4352 pont, 1976 lepattanó és 1138 gólpassz visszatért idénre. Ismét a legjobbak közé kerülhet a Sun és akár esélyük nyílhat az elõrelépésre is. Ehhez elsõsorban arra lehet szükség, hogy elkerüljék õket a sérülések és mentálisan rendben legyenek. Curt Miller vezetõedzõ hangsúlyozta, hogy nem szabad túlzottan elõre tekinteni. „Ha azzal foglalkozunk, hogy mit akarunk elérni szeptember, október környékén és nem törõdünk az éppen aktuálisan következõ apró dolgokkal, akkor még play-off csapat sem leszünk”

Nyilván mindenki elsõként azt a kérdést teszi fel, hogy ki léphet Chiney Ogwumike helyére. Ezt a szerepet Jonquel Jones töltheti be. A 2017-es szezonban, amit Ogwumike kihagyni kényszerült, 15.4 pont, 11.9 lepattanó átlaggal oldotta meg ezt a szép feladat. Mind a 34 meccsükön kezdõként 28.5 percet átlagolva. Jones tavaly a padról szállt be és onnan is extrát hozott. Teljesítményét a „legjobb hatodik ember” díjjal ismerték el. Ha most ismét kezdõként tud remekelni, akkor Chiney Ogwumike kiválása nem lesz akkora érvágás. Fõleg úgy, hogy többen az Orenburgban varázslatos szezont futó Brionna Jones elõrelépését is várják. Az edzõtáborukba meghívott 15 fõs keretükben négy újonc is szerepelt, akik közül Regan Magarity-tõl hamar megváltak. Emma Cannon munkáját is megköszönték. Bridget Carleton és Natisha Hiedeman kettõsébõl kerülhet ki az utolsó távozó. Jó eséllyel Kristine Anigwe kerülhet tartósan a csapatba, aki a maga 193 cm-vel az alacsony gárda legmagasabb tagja lesz. Neki a 22.5 pontos, 16.2 lepattanós egyetemi statisztikája után a profik között is meg kellene állnia a helyét.

Hirdetés