Hirdetés
Archivum

WNBA szezonelõzetes: Los Angeles, Minnesota, New York:

:

Hirdetés

Péntekrõl szombatra virradóra kezdetét veszi a WNBA 2019-es szezonja. Az idei esztendõben is négyrészes cikksorozatban vezetjük fel a szezont, ahol rendszeresen három-három együttest mutatunk be. A harmadik részben a Los Angeles Sparks, a Minnesota Lynx és a New York Liberty gárdájával ismerkedhetünk meg.

A Los Angeles Sparks hagyományosan a WNBA egyik legnagyobb figyelmet élvezõ együttese. A csapatnál edzõváltás történt, miután Brian Agler helyét Derek Fisher vette át. Az egykori Lakers-sztár, az NBA edzõként csúnyán megbukó Fisher érkezése megosztotta a közvéleményt. A játékosmozgásokat figyelve azonban egyre inkább értelmet nyer. A csapat stabil és rutinos magja, tehát Alena Beard, Candace Parker, Nneka Ogwumike és Chelsea Gray maradt. Érkezett hozzájuk Chiney Ogwumike, így a stanfordi idõk után újra egymás mellett láthatjuk küzdeni a testvérpárt. A Draft-ról pedig a friss egyetemi bajnok klasszis center Kalani Brown csatlakozott. Ahhoz, hogy a fizetési sapka alá beférjenek, Jantel Lavender-t áldozták be, de így is remek szerkezet rajzolódott ki. Európai szemmel pedig majd Maria Vadeevát figyelhetjük, aki szintén értékes perceket kaphat.

Minden statisztika arról árulkodik, hogy tavaly akkor voltak a legjobbak, amikor Parker és Ogwumike egymás mellett küzdött. Természetesen õk 40 percet nem tölthetnek minden meccsen a pályán. Ugyanakkor Chiney Ogwumike és Kalani Brown hasonló rendszerben szintén hatékony párost alkothatnak. Fisher ráadásul akár játékosként, akár edzõként markáns magasakkal dolgozott. Phil Jackson „háromszög” támadás figuráit formálhatja a csapathoz. Ez így a nõi szakágban újdonság lenne és rendkívül eredményes lehet, mivel a mezõnynek nem biztos, hogy lesz válasza. Ráadásul Gray vezetésével az elmúlt három évben mindig a két legjobban védekezõ csapat között voltak, ami, ha megmaradt erénynek, nagy fegyvertény. Kérdés, hogy Parker mikor lesz bevethetõ és mi lesz a külsõ sorral. Itt igen vékonyak. Gray és Beard mellé visszahozták a botrányba keveredõ Riquina Williams-t és ide csatlakozik új igazolásként Tierre-Rufffin Pratt. Tõlük kellenek pontok. Illetve várjuk, hogy mi lesz Alina Iagupova sorsa az Európa-bajnokság után.

A Minnesota Lynx két nagy klasszisára biztosan nem számíthat a korábbi domináns együttesei keretéhez képest. Lindsay Whalen visszavonult, míg Maya Moore jelezte, hogy a 2019-es évadot kihagyja. Mellettük kérdéses a 37 éves Rebekkah Brunson szereplése is, aki sérüléssel bajlódik. A rutinos kulcsembereik közül Sylvia Fowles, Seimone Augustus és a bokamûtétje után elvileg már teljesen egészséges, csapatkapitánynak megválasztott Danielle Robinson tér vissza. Ezt a triót sem szabad lebecsülni, hiszen hármójuknál összesen 31 év WNBA tapasztalat vonul fel, ami nem kevés.

A klubnál komoly új igazolásokkal számolnak. Ilyen Odyssey Sims, akit a Los Angeles Sparks-tól szereztek meg és egyértelmûen azt várják tõle, hogy a külsõ sorban javítsa a rotációs lehetõségeket. Ismét belevág a WNBA karrierbe a brazil Damiris Dantas, illetve megszerezték Lexie Brown-t, akit Gyõrben láthattunk. Brown ponterõs teljesítménnyel mutatkozott be. Érkezett hozzájuk az Eb-re készülõ Temi Fagbenle pótlására Alaina Coates, illetve Erlana Larkins helyett Stephanie Talbot. A WNBA Draft-ról elhozott tehetségek közül természetesen a UConn növendéke Napheesa Collier ott van a keretben, ahogy a Notre Dame klasszisa Jessica Shepard is. Mindketten azonnal elõrelépést hozhatnak. Ideálisan keverednek a rutinosak és a fiatalok. Bár nagy változások történtek, de egy versenyképes csapat formálódott és Cheryl Reeve edzõnõ rutinját is ki kell emelni, aki hagyományosan energikus, jól védekezõ, jól lepattanózó alakulatokat épít. Erre pedig ez a keret alkalmas. Különösen, ha az Európa-bajnokság után jön Cecilia Zandalasini is.

A New York Liberty sokszor került a címlapokra a tulajdonosváltása miatt. Számtalan megoldandó feladat áll az új vezetés elõtt. A csarnokhelyzet, a korábbi szurkolótábor visszaszerzése csak néhány példa ezek közül. A legfontosabb azonban egy versenyképes gárda építése lenne, ami nem tûnik könnyûnek. Heten maradtak a tavalyi keretükbõl, köztük a legjobbjaik. Tehát Tina Charles, Kia Nurse vagy éppen Brittany Boyd. Tõlük sérülésmentes szezon kellene, mely során a fontos mutatóikban mind-mind elõrébb kellene lépniük. A képességek adottak, de nem látszódik, hogy az, ami tavaly nem mûködött, az idén hirtelen mitõl állna össze.

Sokat várnak a klubnál a Draft-on második választás jogával elhozott Asia Durr-tól, aki esetében szintén megvan a potenciál, hogy már az elsõ évében sokat tegyen hozzá a játékhoz. Ponterõs teljesítménye, ritmusváltásai valóban új impulzusokat hozhatnak. Magas posztokra érkezett a kínaiak szupertehetsége Han Xu. A személye üzleti szempontból is fontos, hiszen komoly nyitás az ázsiai piac felé. Már az elsõ elõszezon meccse képernyõre került Kínában. Ugyanakkor a nyilatkozatok szerint a pályán is jó benyomást tett a szakmai stábra. Charles mellett erõsítheti a belsõ posztos rotációt. A keret tagja az elmúlt szezonban Sopronban játszó Amanda Zahui és a gyõri Reshanda Gray. Ide érkezik az Európa-bajnokság után Marine Johannès. A rendezett tulajdonosi háttér és Katie Smith-nek egy teljes év vezetõedzõi tapasztalat olyan tényezõ, amik hozhatnak a tavalyi kapkodáshoz képest higgadtságot, kiegyensúlyozottságot a klub életébe. Hogy ez eredményekben mit jelenthet, azt viszont nehéz megmondani elõre.

Hirdetés