Hirdetés
Archivum

WNBA szezonelõzetes: Phoenix, Seattle, Washington:

:

Hirdetés

Péntekrõl szombatra virradóra kezdetét veszi a WNBA 2019-es szezonja. Az idei esztendõben is négyrészes cikksorozatban vezetjük fel a szezont, ahol rendszeresen három-három együttest mutatunk be. A negyedik részben a Phoenix Mercury, a Seattle Storm és a Washington Mystics gárdájával ismerkedhetünk meg.

A Phoenix Mercury nem csak az Egyesült Államokban, de lapunkban is nagy figyelmet kapott. Egy olyan csapatra, ahol Diana Taurasi, Brittney Griner és DeWanna Bonner szerepel, nem lehet, nem odafigyelni. Ráadásul Yvonne Turner és a Sopronba érkezõ Briann January ad egy speciális kötõdést. Idén – Taurasi néhány hetes kényszerpihenõje ellenére – minden összeállni látszik a klubnál ahhoz, hogy a bajnoki címért küzdhessenek. Nem véletlen, hogy az egyik legbizakodóbb nyilatkozatok az elmúlt hetekben a Mercury háza tájáról érkeztek. Az igazi erõsségük abban áll, hogy minden posztra legalább két klasszissal rendelkeznek. A nagy trió mellett a külsõ sorba Briann January, Essence Carson, Yvonne Turner ugyanúgy extra, ahogy magas posztokon a fiatal Alanna Smith, Brianna Turner vagy éppen a rutint szállító Camille Little és Sancho Lyttle.

A bõség zavara uralkodik a klubnál. Nagy kérdés volt a napokban, hogy a fizetési sapka alá miként préselik be rutinos keretüket. Végül Leilani Mitchell-tõl váltak meg, miközben megtartották mind a négy újoncukat, hogy meglegyenek 12-en. A klub történetében elõször kap helyet a 12 fõs keretükben négy újonc. Alanna Smith, Brianna Turner, Sophie Cunningham és Arica Carter is maradt tehát. A nyitó napon Taurasi mellett Lyttle és Little biztosan nem tud játszani. A spanyol center még nem terhelhetõ térdsérülése után olyan mértékben, hogy tétmeccset kockáztassanak vele. Little pedig talpsérülést hozott magával. A klubvezetés az utolsó percekig dolgozott cserén, de nem tudtak egyetlen üzletet sem tetõ alá hozni. Yvonne Turner-nek a magyar válogatott miatt lesz majd hosszabb kihagyása. Összességében tehát azt lehet mondani, hogy brutálisan erõs ez a Mercury, de a hiányzók különösen a szezon elsõ felében a számításaikat felülírhatják.

A Seattle Storm címvédõként vág neki a szezonnak, de kisebb csoda lenne, ha felérnének ismét a csúcsra. Breanna Stewart a teljes szezont kihagyni kényszerül. Sue Bird térdmûtét miatt szintén kényszerpihenõn van. A rákkal küzdõ Dan Hughes vezetõedzõ pedig nem tud a csapat rendelkezésére állni meghatározatlan ideig. Nagy feladat hárul Jewell Loyd és Natasha Howard kettõsére, hogy vezérként az együttes élére álljanak. Számíthatnak az új igazolás Shavonte Zellous segítségére és a tengerentúlon Jordin Canadától is komoly fejlõdést várnak a második évére. Érkezik a csapathoz a minap véget ért francia bajnoki döntõben érintett Alysha Clark és Sami Whitcomb, akiktõl a tavalyi évhez hasonlóan egy-egy meccsen mindenképpen ponterõs teljesítmény jöhet.

A magas posztokon Kaleena Mosqueda-Lewis és Courtney Paris rutint hoz az együtteshez. Nem szabad lebecsülni a Mississippi State neveltjét, a Draft-on megszerzett Anriel Howard-ot sem, aki értékes perceket kaphat. Óriási kérdés, hogy ez a rengeteg hátráltató tényezõ miként csapódik le a keretükben. Összekovácsolja a bevethetõ játékosokat vagy inkább demoralizáló hatású. Minden hiányzója ellenére benne van a potenciál, hogy versenyképes legyen a Storm. Ha nem is a címvédés dimenziójában, de a rájátszásért mindenképpen harcban lehetnek.

A Washington Mystics maradt a cikksorozatunk végére. A szakírók szavazásán a legtöbben a Mystics bajnoki címére voksoltak. Eközben pedig a két legrangosabb szezon elõtti felmérésen is Elena Delle Donne-t nevezték meg, mint az MVP cím legnagyobb várományosát. A Mystics elvitathatatlanul favorit, bár a sérülések megkeseríthetik az életüket. Elég annyit mondani, hogy Delle Donne már az edzõtáborban összeszedett kisebb térdsérülést és a nyitó hétvégén kérdéses a játéka. Ugyanakkor bõvültek egy extraklasszissal, a tavalyi évet kihagyó Emma Meesseman az idei nyarat már vállalta. Bár az Eb-re visszajön, de a szezon második felében már ott lehet végig.

Tavaly a Mystics akár az egyéni rangsorokat nézve, akár csapatszinten minden mutatóban az egyik legjobb volt a ligában. Nem szabad elfelejteni, hogy a két kiemelt zseni mellett idén is ott lesz Kristi Toliver (13.9 pont, 4.4 gólpassz), Ariel Atkins (11.3 pont) és LaToya Sanders (10.2 pont, 6.4 lepattanó). A rutinos alapcsapatuk ráadásul ideális korban lévõ és kifejezetten ambiciózus társakkal egészül ki. Magyar szemmel figyelhetjük majd Shatori Walker-Kimbrough szereplését, aki a DVTK-t erõsítette. Nem szabad megfeledkezni Natasha Cloud személyérõl sem, aki tapasztalatával szintén sokat hozhat. Ha elkerülik a komoly sérülések ezt a csapatot, akkor ismét sokáig juthatnak. A liga egyik legszervezettebb, legprofibb egyesületérõl van szó, ahonnan semmilyen széthúzásról, konfliktusról nem érkeznek hírek.

Hirdetés