Hirdetés
Európa

Yvonne Turnerék csütörtökön Jekatyerinburgban szerepelnek:

:

Hirdetés

A válogatott szünetet követően először Oroszországban folytatódnak a bajnoki küzdelmek. Yvonne Turner csapata a Nagyezsda Orenburg csütörtökön rögtön egy bajnoki rangadót vív, Jekatyerinburgban lépnek pályára.

Még csak november 21-t írunk, de már harmadik alkalommal találkozik idén az UMMC Jekatyerinburg és a Nagyezsda Orenburg. Az Európai Szuperkupán és egy Euroliga csoportmeccsen mérték össze eddig az erejüket. Mindkét találkozó magabiztos jekatyerinburgi sikert hozott. Bár a számszerű eredmények szinte azonosak (87-67, 89-67), de a mérkőzések képében óriási különbség mutatkozik. A Szuperkupán három negyeden át kiválóan tartotta a lépést az orenburgi gárda és végül egy 16-2-es futás döntött. Az EL-csoportmeccsen viszont a 30-18-as első negyedben minden lényeges kérdés eldőlt.

A válogatott szünetet nézve orenburgi oldalon telt mozgalmasabban az elmúlt két hét, miután távozott a Fenerbahce gárdájához Laura Nicholls. A törökök kivásárolták a spanyol válogatott magas játékosát és ezzel egy olyan megoldás született, ami mindenkinek jó. Victor Lapena távozása óta – aki éppen a Fener edzője jelenleg – nem találta helyét a klasszis spanyol center Orenburgban. Ezzel a tranzakcióval pedig az orosz klub előtt is esély adódik, hogy olyan magas játékost szerződtessenek télen, aki George Dikaioulakos játékrendszerébe jobban illeszkedik. Nicholls az Euroligában négy találkozón 19.9 perc alatt 3.8 pontot, 5.3 lepattanót átlagolt. Az orosz élvonalban három mérkőzésen 17.1 perc alatt 4.3 pontot és 4.3 lepattanót jegyzett.

A válogatott szünet előtt az Orenburg a Szaprtak Moszkvát verte 86-68-ra. Yvonne Turner, aki két novemberi Euroliga fordulóban is bekerült az All-Star csapatba, a siker alkalmával közel 37 perc alatt 12 ponttal, 3 gólpasszal és 2 szerzett labdával zárt. Mellette a kanadai válogatottban az Olimpiai Előselejtezőn is remeklő Nayo Raincock-Ekunwe és Karina Nizamova remekelt támadásban, így Erica Wheeler nélkül sem okozott gondot a kötelező győzelem megszerzése.

Fotó: FIBA.Basketball – Tóth Zsombor

Az Orenburg idei szezonját eddig hullámzó játék jellemzi. Egyik oldalon ott van az Euroligában a 3/1-es mutató, amivel tartják a lépést az A-csoportban a Jekatyerinburg, Prága kettős mögött. A másik oldalon pedig a bajnoki 5/2-es mutatót találjuk, közte a novoszibirszki vereséggel. A számok is ezt a kettősséget mutatják. Érdemes kiemelni, hogy a Novoszibirszk ellen mindössze 23 gólpasszt ért el az Orenburg, eladtak 21 labdát, kihagytak 5 büntetőt és 45-39-re elveszítették a harcot a lepattanókért. Azzal pedig, hogy 15 támadó-lepattanót engedélyeztek a hazaiaknak, rengeteg lehetőséghez jutott második esélyből a Novoszibirszk. Eközben a Reyer Venezia ellen teljesen másik arcát mutatta a csapat nyolc sikeres triplát is hozó 29 mezőnykosárral (ezekre 17 gólpassz jutott), kiegyenlített lepattanócsatával, 14 szerzett labdával, 16 gyorsindításos ponttal.

Az UMMC Jekatyerinburg a válogatott szünetet megelőzően a prágai sikere alkalmával az idei első nehéz erőpróbájára kiválóan reagált. Eddig az orosz bajnoki és Euroliga címvédő a Griner, Vadeeva kettős vezetésével magabiztosan menetel. Emma Meesseman az extra WNBA-s formája után meglépően jó állapotban van és akkor még nem beszéltük a Quigley, Vandersloot duó játékáról vagy éppen az orosz válogatottakról. Alba Torrens visszatérése közeleg, Jonquel Jones pályafutása továbbra is szépen ível felfelé, így még Raisa Musina bokasérülése is belefér.

Az Orenburgnál eközben Erica Wheeler eredményesebb játéka még mindig várat magára. Amíg a Jekatyerinburg az eddigi orosz bajnokikon 91,3 pontot átlagolt, addig az Orenburg mindössze 72,9-et. A címvédő a lepattanókat is lényegesen jobban szedi. Az Orenburgnak az esélyt a Reyer Venezia ellen mutatott támadójáték és a jó védekezés teremthet. Nekik meccsenként több, mint 11 szerzett labdájuk van. Nyilván nem lehet jósolni közvetlenül a válogatott szünet után, hiszen ilyenkor ingadozóbb a forma, de bravúr lenne Yvonne Turneréktől az idegenbeli győzelem.

Hirdetés