Hirdetés
Magyarország

Zajlanak a következő évad előkészületei a Sopronban:

:

Hirdetés

Javában zajlanak a következő évad előkészületei a Sopron Basket csapatánál. Gáspár Dávid vezetőedzőt kérdeztük.

A leállás előtti utolsó tétmérkőzésen elhódítottátok a Magyar Kupát. Gratulálok az első trófeádhoz vezetőedzőként! Nagy mérföldkő ez a pályafutásodban. Hogy emlékszel vissza erre?

Köszönöm, valóban az. Nagyon nagy öröm. Célként tűztük ki magunk elé, hogy a kupát szeretnénk elhódítani. Az összes velejáró stressz, várakozás és sok munka, amit belefektettünk, nagyon jó érzés volt, hogy megtérült és egy ilyen szép kupagyőzelemben mutatkozott meg. Boldogok voltunk. Az egész csapat sokat dolgozott és tett ezért. Büszke vagyok mindenkire, aki a csapat mellett dolgozik és segítette a munkánkat.

Ugorjunk előre két hónapot, május közepén kihirdettétek a következő évad keretét. Mik voltak a célok a csapatépítésnél?

Weninger Virág és Dubei Debóra távozásával kezdeném. Mindkettőjüket szerettük volna megtartani és szerződést ajánlottunk nekik. A cél az volt, hogy továbbra is fenntartsunk egy olyan minőségű csapatot, olyan keverékét a fiatal és a tapasztaltabb játékosoknak, mely a bajnokságban és Euroliga szinten is meghatározó szerepet tud betölteni. Fontos cél, hogy a fiataljaink tovább fejlődjenek és próbáljuk őket minél több lehetőséghez juttatni. Minőségi edzésmunkát adni nekik, hogy a fejlődésük töretlen legyen. Itt gondolok Czukor Dalmára, Pfeiffer Virágra, Varga Alízra, Varga Kamillára és Varga Sárára. Sokat dolgozunk velük.

Nyilvánvalóan a másik hét játékos, Fegyverneky Zsófia, Határ Bernadett, Tina Krajisnik-Jovanovic, Jelena Brooks, illetve a három amerikai légiós, tehát Gabby Williams, Megan Walker és Briann January, magasabb szintet képviselnek a tapasztalatukkal. Ők fogják a játék gerincét, stílusát meghatározni. Ilyen összetételben azt gondolom, hogy szépen lehet majd rotálni és kellő lehetőséghez tudnak jutni a fiatalok is.

Összességében próbáltuk az összes posztra megtalálni azt a játékost, aki a legnagyobb segítségünkre lehet. Azt gondolom, hogy ebben sikeresek voltunk. Én nagy várakozásokkal tekintek a következő szezon elé.

Úgy kell megtervezni a következő szezonra a felkészülést, hogy sem a bajnokság kezdési idejét nem lehet tudni, sem a nemzetközi kupák pontos menetrendjét az őszi esetleges második hullám okozta bizonytalanság miatt. Miként próbáljátok ezt kezelni?

Ez nehézkes, valóban. Mi folyamatosan dolgozunk és edzünk a vírushelyzet kitörése óta. Csapatszinten ezt nem tudjuk megtenni, de nagyon sok egyéni képzést tartunk és fizikális, illetve gyógytorna terén fejlesztjük, erősítjük a játékosokat. Annyit tehetünk, hogy egy alapozási programot összeraktunk. Az, hogy ez mikor kezdődik, nyilván a bajnokság rajtjától tesszük függővé. Onnantól szépen visszaszámolva a heteket, kezdjük meg. Addig a jelenleg is tartó edzésmunkát fogjuk folytatni egészen kitolva addig, amíg el nem indulhat az alapozás.

Ha addig nem írja felül a terveket a járványhelyzet, akkor július végén elindul a WNBA szezon. Ez azt jelenti, hogy Gabby Williams, Megan Walker és Briann January játékból érkezik majd a tengerentúlról. Ez jelenthet segítséget?

Igen, jelenthet. Formában, jó kondicionális állapotban érkezhetnek, ami ebben a helyzetben egy nagyon fontos szempont. Taktikai téren lesz nagyon sok munkánk, hogy a nálunk használatos támadási, védekezési elveket megtanulják. Ez időt fog igénybe venni. Bízva az intelligenciájukban, remélem azért nem lesz annyira rögös az út.

Ezt ráadásul tovább tompíthatja, hogy Briann January már az elmúlt évadot is Sopronban töltötte?

Igen, szerintem is. Ráadásul irányítóposztról beszélünk és ezzel valóban ő előrehaladottabb állapotban fog érkezni. A fejében lesznek azok a dolgok, amiket az elmúlt szezonban sulykoltam.

Fotó: MKOSZ / Rébay Viktor

Hirdetés