Hirdetés
Archivum

Zala Friskovec bemutatkozása az NKE-FCSM Csatánál:

:

Hirdetés

Az NKE-FCSM Csata a hivatalos honlapján tette közzé Zala Friskovec bemutatkozó interjúját. A fiatal szlovén válogatott játékos pályafutásáról és várakozásairól is beszél az alábbi összeállításban.

 

Fotó: NKE-FCSM Csata

Fotó: NKE-FCSM Csata

 

Forrás: NKE-FCSM Csata hivatalos honlap

Írta: Hoffer Zoltán

 

A bajnokság elõtt bemutatjuk a klub új játékosait, elõször az alig húszéves 180 cm magas szlovén felnõtt válogatott, aki a Celje bajnokcsapatából augusztus 26-án érkezett és már tíz napja a csapattal készül. Zala Friskoveccel ismerkedjünk meg.

 

Mikor és hol kezdtél kosárlabdázni?

 

-Ljubljanában születtem 1999. október 10-én – már nagyon fiatalon 2005-ben hatévesen a Ljubljana mini csapatában kerültem kapcsolatban a sportággal.

 

Melyik csapatokban játszottál Szlovéniában és milyen eredményeket értél el eddig?

 

-A Ljubljana után a Jesicába játszottam, majd a Meirija a Grosuplje majd 2015-tõl a Celje következett. Az elmúlt szezonban 31 mérkõzésen 12,9 pontos átlagom volt és megnyertük a szlovén bajnokságot!

 

A tavalyi szezonban volt csapatoddal az Európa Kupában is részt vettél. Mennyiben segítette fejlõdésed a kupaszereplés?

 

– A Celjével bekerültünk a csoportkörbe, ahol hat mérkõzést játszottunk és egy gyõzelmet szereztünk. Természetesen sokat tanultam azokból a mérkõzésekbõl és segített belelátnom az európai kosárlabdába is.


Végigjártad hazádban a korosztályos válogatottakat, majd bekerültél a szlovén felnõttválogatottba, sõt a júniusi Európa bajnokságon mérkõzésenként közel húsz percet játszottál. Mit jelentett ez számodra?

 

– Nagyon boldog voltam hogy a válogatott edzõje meghívott a nemzeti csapatba. Nagy megtiszteltetés volt, hogy az EB csapatba bekerültem és Európa legjobb válogatottjai ellen játszhattam. Sok munkával készültünk az EB-re, a csoportmeccseken a magyar válogatottól a végjátékban kaptunk ki, majd a nyolc közé jutásért az EB ötödik Belgákkal csak öt ponttal maradtunk alul, így végül Olaszország mögött a 10 helyen zártunk. Személy szerint nem voltam elégedett, de a szerencse is kellett volna, hogy elõbb végezhessünk.

 

 

Elsõ idényedre készülsz légiósként, a magyar bajnokságot, játékosokat mennyire ismered?

 

– Nem sokat tudok a ligáról, de azt igen, hogy sok jó játékos van az NB I-ben és már nagyon izgatottan várom a kezdést. A magyar játékosok közül Horváth Bettit, Lelik Rékát, Studer Ágit, Kiss Virágot és Gereben Líviát ismertem eddig a korosztályos tornákról.

 

Milyen eredménnyel lennél elégedett új csapatoddal az NKE-FCSM Csatával a bajnokság végén?

 

– A legfõbb célom, hogy a csapat jobban szerepeljen az elmúlt szezonnál. Az idei bajnokság végére az elsõ ötbe kerülnénk, igazi csapattá érjünk össze. Fontos számomra a csapatjáték, sok energiát adni a társaknak és a legjobb tudásunkat nyújtsuk a pályán. Remélem ha ez megvalósul, akkor minél többen szurkolnak, buzdítanak bennünket a lelátón a gyõzelembe.

 

Egy hónap múlva 20 éves leszel, milyen célokat tûztél ki magad elé a kosárlabdában?

 

– Mivel a pályafutásom elején vagyok – legfõbb célom az, hogy lépésrõl-lépésre fejlõdjek, mindent alárendelve a sportágnak, a lehetõ legjobbat tudjam nyújtani mindig és pár éven belül szeretnék az Euroligában is játszani.

 

Legvégül mi a kedvenc idõtöltésed a kosárlabdán kívül?

 

– A család és a barátok, de szeretem a Netflix sorozatokat és a mozifilmeket.

 

Köszönöm a beszélgetést, jó játékot és eredményes évadot kívánok!

 

Írta: Hoffer Zoltán

Hirdetés
Hirdetés