Hirdetés
Európa

Zala Friskovec eredményes játékára hazájában is felfigyeltek:

:

Hirdetés

Az elmúlt hétvége egyik legjobb egyéni teljesítménye az NKE-FCSM Csata szlovén játékosához Zala Friskovec-hez fűződött. A 20 éves tehetségre hazájában is felfigyeltek, ahol egy részletes interjúban beszélt első légiós évéről és terveiről.

A statisztikai összefoglalónk és Tursics Krisztián visszatekintője is méltatta Zala Friskovec játékát, miután a ZTE 88-84-es legyőzése során 35 pontot, 8 lepattanót és 4 gólpasszt jegyzett.

“A 2018/2019-es évad végén úgy éreztem, hogy ki kell próbálni magam külföldön a további fejlődéshez. Sok ajánlatom volt, de hagytam időt magamnak a megfelelő kiválasztásához. Ahhoz, ami minden tekintetben a legjobban illik hozzám. Végül az Európa-bajnokság után az NKE-FCSM Csata mellett döntöttem, ahol kiváló feltételeket ígértek és esélyt a további fejlődésre. Emellett szerettem volna kipróbálni magam egy erősebb ligában és a magyar egyértelműen az.” – mondta Friskovec a kosarka.info portálnak, ahol kiemelte azt is: a célokat messze túlszárnyalták.

“A teljesítményünk szerintem az egész magyar ligát meglepte. A szezon előtt talán senki nem számított ilyen kedvező pozícióra. A cél a klubnál a szezon előtt az első hat hely és ezzel az Európa Kupa szereplés kivívása volt.” – fogalmazott a szlovén játékos, aki azt is hozzátette, hogy az új környezethez való alkalmazkodással nem volt problémája.

A folytatásban a válogatott került a középpontba. A 2021-es női kosárlabda Európa-bajnokság selejtezőjének első fordulójában Szlovénia 70-64-re legyőzte Görögországot. Zala Friskovec 19 és fél perc alatt úgy érte el 12 pontot, hogy hatból négy triplakísérlete sikeres lett. Ezen felül leszedett négy lepattanót és volt két gólpassza is. Bulgáriában 72-64-es sikert arattak a második fordulóban. Zala Friskovec ekkor 25 percet töltött a pályán. Ez idő alatt 6 pontot, 3 lepattanót és 2 gólpasszt jegyzett.

“A csoport esélyeséhez méltóan játszottunk mindkét selejtezőn. A két győzelem ellenére még négy meccs vár ránk és csak ugyanilyen mentalitással küzdve szerezhetjük meg az első helyet.” – tette hozzá értékelve a csapat teljesítményét.

Nyáron fennállása legjobb eredményét elérve a negyeddöntőig jutott Szlovénia az Európa-bajnokságon. Még hosszú évekig együtt menedzselhető fiatal keretükkel bizakodva tekinthetnek a jövőbe.

“A történelmi siker ellenére – őszintén szólva – nem voltunk boldogok az eredménnyel. Úgy éreztük a csapatban, hogy sokkal többre vagyunk képesek, mint amit mutattunk. A szerencse sem állt mellénk, különösen Belgium ellen. Hatalmasat fejlődött a szlovén női kosárlabda és ez az út a jövőben is türelmet igényel mindenkitől. Lépésről lépésre kell haladunk.” – fogalmazott Friskove, aki azt is hozzátette: “megtanulták a leckét” és 2021-re már több tapasztalattal és még motiváltabban készülnek.

Zala Friskovec két éve lépett a WNBA-ben is draftolható státuszba. Akkoriban még Paul Nielsen európai összeállításában is szerepelt, mint feltörekvő tehetség, aki megállhatja a helyét. Az interjúban ezzel kapcsolatban elmondta: minden játékos álma, hogy egyszer eljusson arra a szintre, de most egyelőre Európára koncentrál és itt szeretne nevet szerezni magának. A következő szezonról diplomatikusan annyit mondott: nem gondolkozott rajta. Sok múlik szerinte azon is, hogy végül a szezon végén milyen eredmény születik és például a magyar csapata indulhat-e az Európa Kupában.

Fotó: NKE-FCSM Csata / Szilágyi Dénes

Hirdetés