Hirdetés
USA

Zárt kapuk mögött, világtól elzárt sportolókkal folytatódna az amerikai sportélet:

:

Hirdetés

Amit néhány hete még csak sajtóhírként szemlézhettünk, az könnyen lehet, hogy valósággá válhat az Egyesült Államokban. Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai intézet igazgatója és Donald Trump első számú egészségügyi tanácsadója beszélt a sportélet újraindítására vonatkozó tervekről.

A Bleacher Report szemlézte Anthony Fauci egy minap adott nyilatkozatát. Az ismert tudóst a baseball-idényről, illetve az augusztusban rajtoló egyetemi foci szezonról kérdezték, de természetesen megállapításai a WNBA és az NBA küzdelmeire is igazak lehetnek. Fauci ezekkel kapcsolatban elmondta, hogy a járványügyi krízis jelenlegi állása alapján zárt kapuk mögött zajló sportrendezvényeket tart reálisnak, melyeken karanténban élő, rendszeresen tesztelt sportolók mérnék össze az erejüket.

Lenne egy módszer a folytatásra. Nem lennének nézők a lelátókon. A játékosokat nagy szállodákban helyezném el, bárhol is rendeznék a meccseket és folyamatosan ellenőrizném őket. Hetente végezhetnénk teszteket ügyelve arra, hogy sem családjuknak, sem egymásnak nem adnák át a betegséget.

– mondta Anthony Fauci

Bár egyelőre minden csak terv és kérdéses, hogy valóban zárt kapuk mellett döntenek-e. Ugyanakkor a sportéletnek a gazdasági visszaesésen túl minden körülmények között nagy problémát okozhat a szurkolók biztonságérzetének megteremetése. Ha enyhítenek is fokozatosan az államok a korlátozó intézkedéseken, a nézői bizalom sokkal később állhat helyre.

Korábban szemléztünk egy kutatást, mely arra jutott: a válaszadók 72%-a nem érezné magát biztonságban a sportrendezvényeken – még akkor sem, ha a karantént felfüggesztenék -, amíg a koronavírus elleni oltást nem fejlesztik ki. A New Jersey-i Seton Hall Egyetem felmérése szerint még a fanatikus szurkolók 61 százaléka is azt mondta, hogy mindaddig távol tartja magát a sportversenyek helyszíni megtekintésétől, amíg az új vírus ellen nem oltják be.

Fotó: Washington Mystics

Hirdetés