Hirdetés
Európa

Zseniális döntő az Európa Kupában: drámai csatában nyert a Valencia

Reyer Venezia - Valencia Basket SAD 81-82 (28-24, 18-17, 17-22, 18-19)

Európa Kupa döntő
Szekszárd, Városi Sportcsarnok
Chernova, Gedvilas, Bittner (Pavilonis)

Reyer Venezia: Anderson 26/3, Attura 5, Howard 16, Fagbenle 12, Petronyte 10. Csere: Pan 2, Bestagno, Penna 10/6.

Valencia: Ouvina 2, Casas 20, Carrera 13, Allen 16/6, Trahan-Davis 15/3. Csere: Gomez 4, Pina, Romero 6, Juskaite.

Hirdetés

A Valencia nyerte 2021-ben a női kosárlabda Európa Kupát. Sokáig emlékezetes, az utolsó másodpercekben is hatalmas fordulatokat hozó finálét láthattunk, mely során a Valencia 82-81-re legyőzte a Reyer Veneziát.

Fotó: Tóth Zsombor

Egy nemzetközi kupadöntőhöz méltó módon extra játékkal kezdtek a csapatok. Nyíltsisakos küzdelem mellett alig hibáztak dobást a játékosok. Az első játékrész közepétől 10-10 után kisebb valenciai fölény rajzolódott ki. A spanyolok a 2-4 pontos vezetésüket egészen az utolsó percig őrizték. A hajrában azonban Elisa Penna és Beatrice Attura vezetésével fordított a Reyer. Az első negyed végén 28-24 állt az eredményjelzőn. Az olaszok a 18 mezőnykísérletükből 12-t értékesítettek, míg a Valencia 17-ből 11-et. Az olaszoknál Yvonne Anderson járt 7 egységnél, míg a spanyoloknál Queralt Casas 10-nél. A második etapot Anna Gomez és Temi Fagbenle találatai vezették fel. A Valencia 30-30-nál utolérte riválisát, de fordítani nem tudtak. Innen újra a Reyer került kisebb lépéselőnybe, így 34-30-nál spanyol időkérés miatt állt a játék.

Fotó: Tóth Zsombor

Rendkívül élvezetes játék jellemezte a finálét. Ugyan kicsit több hiba csúszott a támadásokba, mint az első negyedben, de még így is a teljes meccsen jóval 50% felett állt a mezőnymutató. Anderson mellé Temi Fagbenle is felzárkózott velencei oldalon. A Reyer legnagyobb előnye öt pont volt, melyet 42-37-nél és 44-39-nél regisztrálhattunk. A félidő hajrájában Bec Allen hozta közelebb a Valenciát. A dudaszó pillanatában azonban Anderson dobása célt ért és ezzel ismét öt egységre nőtt a differencia. A 46-41-es nagyszünetben a szerb válogatott honosított irányítója már 13 pontnál járt. A Valenciánál Casas mellé Allen jött fel pontgyártás terén. Mindketten 10-10 pontot jegyeztek. A harmadik etap első találatát is Anderson szerezte, amivel 48-41-nél kialakult az egész mérkőzés legnagyobb különbsége. A spanyolok Celeste-Trahan Davis duplájával kezdték meg a felzárkózást. Ez egy 12-2-es futás kezdete volt, amivel 53-50-re fordított a Valencia.

Fotó: Tóth Zsombor

Az olasz élcsapat közel ötperes kosárcsendjét az ihletett formában játszó Yvonne Anderson két találata törte meg, így folytatódott az adok-kapok. Két pontnál nagyobb különbség a harmadik szakasz hajrájában sem alakult ki. 30 perc játékot követően igazságos 63-63 állt az eredményjelzőn. A tét és növekvő nyomás miatt idegesen tértek vissza a pályára az együttesek, a záró szakasz első percében egyik gárda sem talált be. Gintare Petronyte révén 65-63-nál a velenceiek kerültek előnybe. A folytatásban azonban két gyors találat, melyet Leticia Romero és Queralt Casas jegyzett, újra a Valenciát juttatta lépéselőnyhöz. Sokáig úgy nézett ki, hogy ez lesz a fordulópont, ami bekerül a krónikákba. Innen ugyanis a következő hat percben a spanyolok jártak előrébb. Előbb 1-3 ponttal, majd 75-70-nél rövid ideig öt egységgel.

Fotó: Tóth Zsombor

A Velence az utolsó két percbe fordulva Natasha Howard és Yvonne Anderson pontjaival 77-77-nél egyenlített. Mindkét oldalon maradtak ki helyzetek, majd 56 másodperccel a vége előtt Casas révén 79-77-nél a Valencia került előnybe. Petronyte gyorsan egyenlített, majd a következő támadásnál Raquel Carrera harcolt ki két büntetőt, de ezek közül csak az egyiket értékesítette. 80-79-nél maradt idejük az olaszoknak, hogy a győzelemért támadjanak. Kihasználták a rendelkezésre álló időt és végül 1 másodperccel a vége előtt a 26. pontját elérő Yvonne Anderson duplát értékesített, amivel 81-80-ra módosult az állás és karnyújtásnyira került a Reyer a trófeától. Hosszú videózás során dőlt el, hogy 1.3 másodperc maradjon az órán. Időt kért a Valencia és befutásra Raquel Carrera kapta a labdát. Csak szabálytalanság árán tudták megállítani. A 19 éves tehetségnek, aki a pénteki nap MVP-je lett, nem remegett meg a keze. Mindkét büntetőt értékesítette és ezzel megszerezte a győzelmet a Valenciának.

A döntő MVP-je Queralt Casas lett.

Fotó: Tóth Zsombor

Hirdetés