Hirdetés
Magyarország

Visszatekintés az Aluinvent DVTK Európa Kupa nyolcaddöntőjére – Földi Attilával beszélgettünk



:

:

Hirdetés

Az Európa Kupa nyolcaddöntőjében az Aluinvent DVTK 80-57 arányban alulmaradt a spanyol Valenciával. Három negyeden át kiválóan tartotta magát a magyar csapat, 42-40-ra is sikerült felzárkózni, de az utolsó 10 percnek a hazai pályán játszó spanyol csapat fölénye érvényesült. Földi Attila vezetőedzőt kérdeztük a tapasztalatairól.

Gratulálok a helytálláshoz! A látottak alapján én azt gondolom, hogy nagyon jól tartottátok magatokat.

Én is azt gondolom. Kicsit keserű a szám íze. Nem azért, mert nem sikerült nyernünk Valenciában, hanem azért mert nagy különbségű lett a vége. A játék képe nem azt tükrözte, hogy ilyen sima. Voltak pillanatok amikor a nyakukban tudtunk lenni, például 42-40-nél. Azt az átütő erőt ugyan nem feltétlenül éreztem, hogy ezt a végéig fogjuk tudni bírni, de ettől függetlenül a 23 pontos különbség egy kicsit sok. Az utolsó 10 percre sajnos elfogytunk, míg ők olyan kerettel, rotációval dolgoznak, hogy még rá tudtak tenni egy lapáttal és sajnos ezt nem tudtuk követni.

Az a 10 fős rotációja a Valenciának kiemelkedik a mezőnyből.

Nem is az, hogy 10 fő, hanem az, hogy 10 milyen játékos. Csere esetén sem esik vissza a játék színvonala. Sőt, egy friss emberrel még erősebbek is. Ahogy mondtam, csak a számszerű eredmény miatt van hiányérzetem. Ha összehasonlítjuk a Villeneuve-d’Ascq elleni negyeddöntőjükkel, akkor őket 14 ponttal verték, ami a vesztes csapat szempontjából egy sokkal jobban kinéző eredmény. A félidőben már 19 pont volt és a harmadik negyed francia felzárkózása ellenére az egy simább meccsnek érződött.

Komoly munkát kellett beletennie a Valenciának és ez az igazi elismerés szerintem.

Én ezt úgy éltem meg belülről, hogy minden alkalommal, amikor a kollégát láttam időt kérni a másik oldalon, akkor örültem. Az azt jelentette, hogy megnehezítettük a dolgukat.

Fotó: FIBA.Basketball

A nemzetközi eredményesség egy része gazdasági kérdés, azt most nem venném ide, de szakmai oldalról nézve mik azok a tapasztalatok, amiket be lehet építeni a munkába, amivel a versenyképességet lehet erősíteni?

Visszakanyarodnék, amit az előbb is elmondtam. Ahhoz, hogy ilyen szinten versenyképesebb legyen a csapat, erősebb keret kell. Itt most nem a kezdőre gondolok, hanem a plussz emberekre, akik be tudnak úgy ugrani, hogy a szint ne csökkenjen. Nem is feltétlenül nagyon sok embert kell hozni, hanem inkább felzárkóztatni néhány játékost, hogy jobban, hosszabb ideig tudjunk ilyen szintű csapatokkal menni. Ha nem a Valenciát kapjuk, akkor szerintem bárki ellen lett volna esélyünk. A Valencia Euroligás szint, de a többi csapattal – nem azt mondom, hogy mindenhol győztünk volna -, de versenyképesek lettünk volna. Olyan pluszokat kell hozzátenni, hogy a végjátékban egy komolyabb rivális ellen is frissek maradjunk.

Fogunk azon dolgozni, hogy például Tóth Franka többet tudjon szerepelni vagy egyes poszton ne Medgyessy Dórának kelljen végig a pályán lennie. Nagyon szép percei vannak Kányási Veronikának, Aho Ninának, de nem egyes poszton és fontos lenne, hogy Megyóról le tudják venni a terhet. Lehetett látni, hogy a Valencia nagyon figyelt Keyonára. Szükség van úgymond több fegyverre. Ez néha megvolt idén, mert például előtte a Sopron ellen Keyona nélkül teljesítettünk jól, de ezt konstanssá szeretnénk tenni. Szépen látszódik, hogy egy-egy meccsen hozzátesz mindenki, de van, amikor kevesebben. Ezt az arányt kellene kiegyenlíteni és akkor jobban partiban leszünk. Bár hozzáteszem mégegyszer, ha nem a Valenciát kapjuk, akkor bárki mással jobban partiban lettünk volna.

Azért is fontos, amit elmondtál mert a járványhelyzet lecsengésével várhatóan a klasszikus lebonyolításhoz nyúlnak vissza a nemzetközi sorozatoknál, ami még nagyobb terhelés.

Így van, az egy szerda-szombat rendszer. Nyilván látni kell, hogy mit hoz a jövő, de bízzunk benne, hogy lassan visszaáll minden. A mérkőzés szám és az utazás is sok ilyenkor. Kell ember, de mondom, ez nem azt jelenti, hogy sok új játékost szerződtetnék, hanem pár embert fel kell hozni arra a szintre, hogy bővebb legyen a rotációnk.

Hogy telik az Európa Kupa és a bajnoki negyeddöntő közötti időszak? Milyen érzésed vannak?

Nagy munkában vagyunk. A csütörtök volt szabad, tehát egy napot pihentünk az Európa Kupa után. Mindenki tisztában van a téttel. Az a cél, hogy bejussunk a négy közé. Teljes fókusszal ezen dolgozunk. Próbálnak minket altatni, de nem vagyunk álmosak, ha fogalmazhatok így. Sokszor elhangzik, hogy háromszor nyertünk már a PEAC ellen, de mi tudjuk, hogy nem lesz ilyen sima. Mindegyik ki-ki meccs volt és így készülünk a negyeddöntőre is.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés