Hirdetés
Archivum

A 2017-es WNBA Draft második választottja érkezik Sopronba – Alaina Coates portré:

:

Hirdetés

A Sopron Basket csütörtökön jelentette be, hogy Alaina Coates érkezik a csapathoz. A játékos nem csak a Fenerbahce elleni párharcban nyújthat segítséget, de már a 2018/2019-es szezonra is elkötelezte magát a klubhoz. Az alábbiakban röviden megpróbáljuk bemutatni a feltörekvõ centert, aki egy bokasérülés után igyekszik beindítani profi karrierjét.

Írta: Nagy Norbert

2017. március 4-én minden tengerentúli szaklap címlapján Alaina Coates neve szerepelt, miután a University of South Carolina végzõs sztárja a SEC konferencia elõdöntõjében súlyos bokasérülést szenvedett. Hamar bebizonyosodott, hogy már nem léphet pályára a szezonban és ezzel a bajnoki cím egyik legnagyobb esélyese jelentõs lépéshátrányba került. Arról nem beszélve, hogy Coates a pályafutása eddigi legfontosabb tavaszán a WNBA Draftja elõtt másfél hónappal sérült meg.

Azóta már tudjuk, hogy minden jól alakult mindkét félnek. A South Carolina az egyik legjobbja nélkül is egyetemi bajnoki címet szerzett. Coates pedig a sérülése ellenére a Draft második helyén kelt el. Chicagóban olyan bizalmat szavaztak neki, mely a kihagyott elsõ WNBA szezon ellenére elég lehet egy szép pályafutás beindításához.

Sokan felkapták a fejüket, amikor hivatalossá vált, hogy a Sky a második választás jogával élve Alaina Coates mellett tette le a voksát. A chicagói szakmai stáb azonban azzal érvelt, hogy olyan adottságokkal rendelkezõ center játékjogát szerezték meg, akinek az esetében még azt a rizikót is érdemes felvállalni, hogy az elsõ szezonját kihagyja. „A legjobb évei még elõtte állnak. Láthattuk a legnagyobb színpadon is, hogy mire képes.” – fogalmazott még egy májusi sajtótájékoztatón Amber Stock, amikor a hagyományosan kritikus chicagói sportsajtó éppen megpróbálta szétszedni a klub döntését.

Nem véletlenül fogalmazott így a Chicago Sky edzõnõje. Az egyetemi pályafutásra vetített 12.1 pontos átlag, melyet 64.1%-os mezõnymutatóval ért el, illetve a 9.3 lepattanó és a 210 kiosztott blokk is önmagáért beszél. Ugyanakkor az igazán kiemelkedõek Coates esetében a fizikális adottságai, elsõsorban az izomzata és mentális kvalitásai. Olyan versenyzõ típus ugyanis, aki képes új szintre emelni csapatát. Nem véletlenül nevezte már 2016 októberében Mechelle Voepel, az ESPN szakírója korosztálya egyik legideálisabb profi jelöltjének.

Dawn Staley a University of South Carolina vezetõedzõje is azon szakemberek táborát erõsíti, akik szerint Alaina Coates igazán kiemelkedõ adottságai majd a profi évei alatt bontakozhatnak ki teljes egészében. „Még a felszínét kapargatja annak, ami válhat belõle. Amit láttunk eddig az a nyers tehetség. Amikor elkezdi jobban érteni a játékot, amikor a legjobbak mellett és a legjobbak ellen játszhat, akkor fog igazán kibontakozni, ami benne van. Nagyszerû pályafutása lehet.” – fogalmazott Staley, aki már Coates elsõ egyetemi szezonja alatt nem titkoltan abban bízott, hogy a kiváló centerrel trófeát tudnak nyerni. Ez végül sikerült is, bár a sors fintora, hogy éppen a döntõ menetelés alkalmával volt sérült Coates.

Teljes joggal adott okot bizakodásra az elsõ egyetemi szezon, amely egészen kiemelkedõ számokat hozott. Coates a padról beszállva 19.2 percet átlagolt 34 meccsen és ez idõ alatt 12.2 pontot, illetve 7.9 lepattanót jegyzett. Történelmet írt azzal, hogy az elsõ olyan játékos lett a konferenciájában, akit „Év újoncaként” választottak meg a legjobb hatodik játékosnak. A második szezon kezdõként valamivel szerényebbre sikeredett, itt a védekezését kellett rendbe tennie a szakmai stábnak. Azóta azonban töretlen a fejlõdése. Az utolsó évében a bokasérülésig 28 meccsen 12.9 pontos, 10.7 lepattanós átlagot hozott. Mindezt 67%-os mezõnymutató mellett.

Az elsõ hírek még egy esetleges szeptemberi visszatérésrõl szóltak Coates esetében, amit egy teljes európai/ázsiai szezon követhetett volna. Végül a játékos úgy döntött, hogy nincs értelme kockáztatni a visszatéréssel. A Sky-nak sem volt olyan szezonja, hogy azért érdemes lett volna a rehabilitációt siettetni. Ez egy rendkívül felelõs döntés. Teljesen egészségesen belevágni a profi karrierbe mindenképpen növeli az eredményes visszatérés esélyét. Ráadásul ez idõ alatt a szociológiai tanulmányok befejezésére is sor került.

A következõ hetek soproni szereplésével kapcsolatban természetesen sok a kérdõjel. Nyilvánvalóan figyelembe kell venni, hogy Alaina Coates tavaly március óta tétmeccset nem játszott. Ráadásul elsõ európai fellépésére készül, ami még játékból érkezve is komoly kihívás. A jövõ szempontjából viszont mindenképpen fontos lehet, hogy megismerkedik a környezettel, megszerzi az európai élettel kapcsolatos elsõ tapasztalatokat. Ennek megfelelõen amikor 2018 õszén – remélhetõleg egy egészségesen végigjátszott WNBA szezon után – megérkezik Sopronba, már sokkal könnyebb lesz a beilleszkedés. Ezzel pedig akkor is sokat nyerhet a soproni csapat, ha esetleg a Fener ellen még nem jön ki a csúcsforma.

Hirdetés