Hirdetés
Archivum

Kezdõdik a WNBA rájátszása:

:

Hirdetés

Csütörtökrõl péntekre virradóra elrajtol a WNBA 2012-es rájátszása. Az olimpiai szünet miatt több mint négy hónapra nyúló és igen felejthetõ alapszakasz után kezdõdik a lényeg, ahol már nincs helye taktikázásnak, számolgatásnak. Már az elsõ körben kiváló párosítások alakultak ki. Keveset fogunk aludni a következõ hetekben.

Keleti Fõcsoport

(1) Connecticut Sun – (4) New York Liberty

2006 után tud-e ismét playoff párharcot nyerni a Connecticut Sun? Valószínûleg igen. A Sun egy évvel ezelõtt második volt keleten, de két sima vereséggel kipottyantak az elsõ körben az Atlanta Dream gárdájával szemben. A Sun szakmai stábja azt a vereséget a rutintalanság számlájára írta, de úgy néz ki, hogy az idei évre beérett a fiatal csapatuk. Tina Charles 21.8 pontos és 10.3 lepattanós átlagával például az MVP cím egyik nagy esélyese.

A két csapat ötször találkozott idén, abból négyszer a Sun diadalmaskodott és a két gárda között átlagban 14 pontos differencia alakult ki. A Sun számára egyedül Ashja Jones sérülése okozhat gondot. Jones az olimpiai szünet után 13 mérkõzést hagyott ki és csak az alapszakasz utolsó két találkozóján szerepelt. Rutinjára és a mérkõzésenkénti 13 pontjára nagy szüksége lenne a csapatának.

A New York Liberty-nek jól sikerült az olimpiai szünet óta eltelt idõszak. Kilenc mérkõzést nyertek és hetet buktak, ezzel a teljesítménnyel pedig megelõzték a vergõdõ Chicagót. A csapat alfája és omegája Cappie Pondexter, aki 9 ponttal többet átlagol, mint a Liberty második legjobb dobója. Pondextert a veterán Kara Lawson fogja majd és ha sikerül zavarba hoznia, akkor gyorsan eldõlhet ez a párharc.

(2) Indiana Fever – (3) Atlanta Dream

Egy évvel ezelõtt ez a két gárda fõcsoportdöntõt vívott egymással, de a második mérkõzésen megsérült Tamika Catchings és ez megpecsételte a párharc sorsát. Most az Indiana az esélyes. Catchings jobb számokat produkál, mint tavaly, amikor MVP lett. A csapat másik ásza Katie Douglas pedig úgy dobja a triplákat, mint pályafutása alatt még soha. Ez a két klasszis a Fever pontjainak 43%-át szerzi mérkõzésenként és ketten együtt összesen 24 WNBA szezont teljesítettek. Benne van a pakliban, hogy az idei év hozhatja meg a várva várt nagy sikert.

Az elmúlt két évben döntõs Atlanta Dream ugyanakkor nagyon jó formában van, az utolsó kilenc mérkõzésükbõl hetet meg tudtak nyerni. Úgy néz ki, hogy a csapat túltette magát a McCoughtry-botrányon is. A Dream esetében kulcsfontosságú, hogy az Olimpia után visszatért Erika de Souza, aki Sancho Lyttle igazi párja a palánk alatt. A brazil center 11.5 pontos, illetve 8.2 lepattanós átlagával egy csapásra a keret egyik legjobbja lett.

Nyugati fõcsoport

(1) Minnesota Lynx – (4) Seattle Storm

A 2011-es bajnok és címvédõ Minnesota a 2010-es bajnok Seattle ellen. Jól hangzik, de lehet, hogy a felvezetés hangzatosabb, mint amilyen a párharc lesz. Mindenki a két irányító, Sue Bird és Lindsay Whalen csatájáról beszél. A kettõjük párharca pikáns lehet, de a többi poszton a címvédõ jobban áll. Whalen munkáját két kiváló dobó, a 16.6 pontot átlagoló Seimone Augustus és 16.4 pontot jegyzõ Maya Moore segíti. Mellettük pedig ott van még Rebekkah Brunson is, aki 8.9-es átlagával a liga egyik legjobb lepattanózója.

A Minnesota önbizalommal telve játszik az egész szezonban, produkáltak az évad elején egy 10 mérkõzéses gyõzelmi sorozatot, majd a szezon második felében egy 11-es sorozat is összejött. Ezzel a szemben a Storm szinte nem játszott a teljes keretével. Lauren Jackson csak az olimpiai szünet után csatlakozott be a közös munkába és a formája hagy kívánni valót maga után, illetve Sue Bird is hagyott ki mérkõzéseket. A két csapat négyszer játszott idén egymással, abból hármat a Minnesota nyert. Kétszer 13, egyszer 24 ponttal diadalmaskodtak.

(2) Los Angeles Sparks – (3) San Antonio Silver Stars

Az egyik olyan párharc, amiért érdemes lehet éjszakázni. A Sparks hosszú évek kínszenvedését követõen került a helyére. A tavalyi rossz szezonjuk után elsõként választottak a drafton és elvitték Nneka Ogwumikét, aki 14 pontos és 7.5 lepattanós átlaggal hálálja meg a bizalmat. Nemcsak miatta szerepel ilyen jól a Los Angeles, ott van Candace Parker, aki 2008 után tudott újra egy hosszabb kihagyás nélküli nyarat teljesíteni. Parker ennek örömére egy 17.4 pontos és 9.7 lepattanós alapszakaszt hozott össze. A két nagyágyú mellett pedig Kristi Toliver nevét is ki kell emelni, aki júliusban és augusztusban minden mérkõzésen 19 pontot vagy annál többet szerzett.

A Sparks nagy gondja, hogy arányaiban – a mezõny kvalitásaihoz képest – sok labdát szórnak el mérkõzésenként, szám szerint 16.18-at, miközben például a rájátszásbeli riválisuk a San Antonio Silver Stars mindössze 13.31-et. A San Antonio együttesében Becky Hammon remekel, aki 14.8 pontot és 5.3 gólpasszt jegyez mérkõzésenként. A klasszis irányítónak az élete szezonját futó Sophia Young személyében kiváló társa van a palánk alatt. Young idén 16.4 pontot és 7.1 lepattanót átlagol. Ez a párosítás megjósolhatatlan, igaz a két gárda négy egymás elleni találkozójából hármat a Silvers Stars nyert.

Az elsõ mérkõzések idõpontjai

Szeptember 28., péntek
Connecticut Sun – New York Liberty 2:00
Los Angeles Sparks – San Antonio Silver Stars 4:00

Szeptember 29., szombat
Indiana Fever – Atlanta Dream 1:00
Minnesota Lynx – Seattle Storm 3:00

A mérkõzések kezdési idõpontjai közép-európai idõ szerint vannak feltüntetve.

Hirdetés