Hirdetés
Archivum

Magabiztos gyõzelemmel jutott a legjobb nyolc közé Sopronban az U18-as válogatott:

:

Hirdetés

A magyar válogatott meggyõzõ játékkal, az elsõ percektõl végig uralva a találkozót 69-53-ra gyõzte le Szerbiát a soproni U18-as Európa-bajnokság nyolcaddöntõjében. A lányok ezzel a sikerrel bejutottak a legjobb nyolc közé, ahol pénteken az Oroszország-Hollandia párharc gyõztese lesz az ellenfél.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Remek hangulatban dobták fel a labdát Sopronban a magyar válogatott nyolcaddöntõje alkalmával. Sérülés miatt Studer Ágnes játékára ezúttal sem számíthatott a szakmai stáb. Nagyon jól kezdett csapatunk, Gereben Lívia 4 pontja vezette fel a mérkõzést. Már az elsõ percekben sikerült lépéselõnybe kerülni, nem telt el 4 perc, amikor 12-2-re vezettünk. Kiváló ritmusban játszott a magyar válogatott, gyakorlatilag átszaladtunk riválisunkon. 14-4 után ugyan a vendégektõl egy tripla utat talált a gyûrûbe, de ennél a 7 pontnál közelebb nem került Szerbia. Az elsõ negyed hajrájában már a 6. pontját szerezte Török Ági, de betalált Pusztai Petra és Lelik Réka is. Végül 10 perc után 22-10-es állást regisztrálhattunk. Kereken 60%-al dobott a magyar válogatott 15 mezõnykísérletbõl 9 eredményesnek bizonyult.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A második etapot Juhász Dorka és Karagits Kira találatai indították, majd Lelik Réka és Pusztai Petra egy-egy triplája után 34-16-ra vezettünk. A játékrész közepén pedig Kányási Veronika ziccere alakította ki 36-16-nál a 20 pontos differenciát. Klasszis különbség mutatkozott ebben a szakaszban a két együttes között. Ki kell emelni a remek dobóforma mellett a félidõig elért 16 (!) magyar gólpasszt és azt, hogy sikerült minimalizálni az eladott labdák számát. A félidõ utolsó 3 perce valamivel pontszegényebb játékot hozott, de a szünetben így is 41-20-ra vezettünk.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Minden ilyen nagy különbséget hozó elsõ 20 perc után nagyon fontos a harmadik negyed eleje. Ha itt sikerül megõrizni az elõny jelentõs részét, akkor az esetek döntõ többségében már nem forog veszélyben a gyõzelem. Ezúttal is erre láthattunk példát. A negyedet ugyan 5-0-val indították a szerbek és kétszer is felzárkóztak 16 pontra, de Lelik Réka mindkét alkalommal remek ütemben talált be. A játékrész feléhez közeledve 47-27-nél ismét 20 ponttal jártunk elõrébb. Magabiztosan tartotta kézben az irányítást a válogatottunk. A mérkõzés egyetlen kisebb megingása a harmadik negyed utolsó 3 percébe érkezve jött el. Ekkor két eladott labdát is megbüntettek a szerbek és egészen 52-38-ig zárkóztak fel. Riválisunk zónája okozott kisebb zavart, ennél közelebb azonban nem kerültek. A harmadik negyedet Lelik Réka újabb triplája zárta le, amivel 56-38-nál visszaállt a megnyugtató különbség.

Fotó: FIBA

A negyedik negyed elején Pusztai Petra növelte újra 20 pontra a különbséget, majd jött Lelik Réka és már 60-38-ra vezettünk. Ez a harmadik negyed hajrájával együtt egy 8-0-s szériát jelentett és lényegében riválisunk utolsó felzárkózási esélyét is lezárta. Ezt követõen már nem volt kérdés a gyõztes kiléte. Mindkét szakvezetõ pályára küldte eddig kevesebb lehetõséget kapó játékosait is. Szép jelenetek így is maradtak utolsó percekre, elég csak Lelik Réka újabb triplájára gondolni. 69-45 után az utolsó pontokat a szerbek szerezték. A találkozót idõn túli büntetõk zárták le, de ekkor a közönség már a magyar lányokat éltette.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Jó játékkal sikerült értékes gyõzelmet szerezni. Ezzel a sikerrel ugyanis a magyar válogatott bejutott a legjobb nyolc közé, ami egyben azt is jelenti, hogy a hétvégi eredményektõl függetlenül az A-divíziós tagságot már biztosan megõrizte csapatunk. A magyar válogatott legeredményesebbje a 22 pontos Lelik Réka lett.


Eredmény

Magyarország U18 – Szerbia U18 69-53 (22-10, 19-10, 15-18, 13-15)


Statisztika

Hirdetés