Hirdetés
Utánpótlás

Mesterszakos edzőknek adtak betekintést a szakmai munkába Sopronban:

:

Fotó: Soproni Darazsak Sportakadémia

Hirdetés

A Soproni Darazsak Sportakadémia kétnapos szakmai gyakorlaton látta vendégül a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem MSc kosárlabda edzőképzésének végzős hallgatóit. Sopronban a sportakadémia szakemberei, illetve a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia és a két profi csapat, a Sopron Basket, illetve a Sopron KC stábja is betekintést engedett a szakmai munkába.

A Soproni Darazsak Sportakadémia és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem még 2020 őszén kötött sportszakmai együttműködést. Ennek keretében érkeztek a hallgatók Sopronba.

„Kölcsönösen segítjük egymást. Mi a tudományos oldalon kapunk segítséget a szakembereink képzésével. A másik oldalon pedig szakmai gyakorlati terepet biztosítunk a BSc-s és az MSc-s hallgatók számára. Ezzel az elméleti tudásuk mellett egyfajta gyakorlati megvilágítással is találkoznak. Első körben a sportakadémia működését mutatjuk be. Ezt a BSc-s hallgatóknak terveztük. Az MSc-s hallgatókat már az Euroligás szinten is topcsapatnak számító Sopron Basket gyakorlati működésének bizonyos szakaszaiba láttatatjuk be, ahol immár magyar vezetőedzővel érjük el a sikereinket.” – nyilatkozta Czukorné Hollós Anna, a Soproni Darazsak Sportakadémia szakmai igazgatója.

„Remélem, hogy ez csak a kezdet. Más szervezeteket, más sportszakembereket is szívesen látunk szakmai programokon. Mi évek óta abszolút nyitottak vagyunk és szívesen megosztjuk tudásunkat, tapasztalatainkat.” – tette hozzá a Soproni Darazsak Sportakadémia szakmai igazgatója.

A kétnapos szakmai gyakorlatra múlt héten hétfőn és kedden került sor. A program a Sopron Basket – Lattes Montpellier Euroliga negyeddöntő mérkőzés megtekintésével zárult. Addig szakmai beszélgetéseken, edzéslátogatásokon vettek részt a hallgatók.

„Nagyon jó tapasztalataink voltak és az MSc-s hallgatók részéről is pozitív visszajelzések érkeztek. A célja az volt ennek a két napnak, hogy belelássanak a hallgatóink a soproni sportakadémiai rendszerbe, illetve a női és a férfi profi csapat mindennapjaiba. Az edzéstervezésbe, a terhelésbe, a monitorozásba, például a Catapult rendszer használatába. Örültünk neki, hogy nyitottan fogadtak minket és magas szintű programot tudtak biztosítani a női és a férfi csapat részéről.” – mondta Boros Zoltán, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sportjáték tanszékének kosárlabda tanára, aki hangsúlyozta, hogy rendkívül értékes a feltörekvő szakemberek számára az ilyen gyakorlati helyzetek megismerése.

Fotó: Soproni Darazsak Sportakadémia

„Ezt egy olyan két napos elméleti és gyakorlati oktatásnak lehet felfogni, ami a való világot mutatja meg. Czukorné Hollós Anna és Czirják Szilvia az akadémia felépítéséről beszélt. Elmondták, hogy az elmúlt másfél-két évben miként nézett ki a munka, milyen napi problémákkal találkoznak, milyen kihívásokra hogyan reagálnak. A Sopron Basket csapatától Gáspár Dávid és Laczka Miklós közel kétórás interaktív beszélgetés keretében állt rendelkezésünkre. Ráadásul úgy, hogy másnap Euroliga mérkőzést játszottak. Ez az Euroligás női csapat működéséről, az edzések felépítéséről, a terhelés adagolásáról az ellenfelek feltérképezéséről szólt. Megismerhettük, hogy miként zajlik a kommunikáció, a videózás. A legmagasabb szinten lévő csapat edzőitől így olyan gyakorlati oktatást kaptunk, ami mindenre kiterjedt. Ez azért is nagy dolog, mert nem lehet minden nap felhívni ilyen szakembereket, hogy „ugyan mondjátok meg éppen mit csináltok”. Komolyra fordítva a szót, ez egy rendkívüli lehetőség volt számunkra.” – fogalmazott Boros Zoltán.

„Edzéseket is megtekinthettünk, nem csak az utánpótlást, hanem a felnőtt Euroligás csapatot is megnézhettük mérkőzés előtti napon. Ennek a jelentőségét abban látom, hogy az egyetemen a padok mögött sok mindent meg lehet tanulni, de az igazi való világ az államilag elismert sportakadémiákon és az ilyen szintű felnőtt csapatoknál zajlik. Ebbe tekinthettünk most be. Ezt biztos, hogy viszik magukkal a hallgatók, mert olyan dolgokat hallottunk, láthattunk, ami nem adatik meg minden nap.” – összegzett a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem oktatója.

A játékos pályafutása alatt Sopronban is megforduló Semsei Barbara immár a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem mesterszakos hallgatójaként tért vissza a városba. Szintén azon gyakorlati praktikák megismerését emelte ki, melyeket az iskolapadból nem lehet elsajátítani.

„Nagyon örültünk ennek a lehetőségnek. Ezt mindenki nevében mondhatom, hiszen már összeültünk és megbeszéltük a két nap tapasztalatait. Kicsit kikerülve az iskolapadból az elméleti mellett gyakorlati dolgokat is megnézhettünk és láthattuk, hogy a tudást hogyan lehet a mindennapi életben hasznosítani. Ezt szépen megmutatták nekünk Sopronban. Különösen azzal, hogy minden korosztályba betekintést nyerhettünk és a fiú csapatot is megnézhettük. Nagyszerű edzőkkel beszélgethettünk, hasznosnak tartottuk ezt a két napot.” – mondta Semsei Barbara

„Az mindig nagy kérdés, hogy amit leírtunk, azt hogyan lehet hasznosítani a gyakorlatban. A soproniak abban nagy tapasztalattal rendelkeznek, hogy az elméleti tudásnak mely részét tudják a kosárlabda sportra ráhúzni. Jó látni, hogy ezzel így haladnak és szép eredményeket érnek el vele. Nekünk ez volt a szakdolgozat és az államvizsga előtt az utolsó kiemelt program. Ha fogalmazhatok így, láthattuk hova lehetne eljutni. A TF-en az elméleti hátteret megkaptuk és szembesülhettünk vele, hogy a gyakorlatban ez milyen szépen használható. Ha csak a profikról beszélünk, akkor egyre több klubot kellene olyan szintre emelni Magyarországon, hogy ez a tudatosság beépüljön a mindennapi munkába. Ne csak egy Euroliga résztvevőnél, hanem már a következő felnőtt csapatoknál is, például a legjobb nyolcnál hasonló módon.” – tette hozzá Semsei Barbara.

Fotó: Soproni Darazsak Sportakadémia

Nagy segítség lehet ebben, hogy a hallgatók felé rendkívül nyitottan állt Gáspár Dávid, a Sopron Basket vezetőedzője és segítője Laczka Miklós. A szezon eddigi legnagyobb feladata, az Euroliga negyeddöntője előtt adtak képet a munkájukról.

„Azt beszéltük meg, hogy egy rövid ciklust mutatunk be az edzőknek. Nevén nevezve a dolgot, az Euroliga rájátszásra való felkészülést, az azt megelőző 10 nap munkáját igyekeztünk átadni. Ebbe belefoglaltatott a DVTK elleni bajnoki mérkőzés is. Összefoglaltuk hogyan zajlott a munka, az edzések összerakása, mi volt a terv és azt hogyan változtatta meg, hogy nem a Prágával játszunk, hanem a Montpellier-vel. Hiszen az is ennek a 10 napnak a történése volt. Laczka Miklós kollégám pedig a scout-tal kapcsolatos teendőiről beszélt. Kitérve arra, hogy milyen szempontok alapján rakta össze az anyagot. Nagyon sok kérdés érkezett közben. Szívesen csináltuk, jól éreztük magunkat.” – mondta Gáspár Dávid, aki szerint az ilyen alkalmaknak a lényege, hogy a valós élethelyzetekhez hozzák közelebb az egyetemi képzésben résztvevőket.

„Ténylegesen egy valós élethelyzetben tudtunk egy képet adni arról, hogy miként zajlik nálunk ez a felkészítéshez. Abszolút nyitottan álltunk hozzá, minden kérdésre választ adtunk, amivel próbáltunk egy kicsit a felfogásunkba is betekintést engedni. Bízom benne, hogy segítségükre lehettünk és olyan információkat adhattunk át, ami a fejlődésüket, a tanulási folyamatukat segíti. Abszolút ez volt a cél.” – összegzett a Sopron Basket vezetőedzője.

Fotó: Soproni Darazsak Sportakadémia

Nagy Ágoston, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem mesterszakos hallgatója azt emelte ki, hogy azokat a gondolatokat, elveket, amiket megismerhettek Sopronban, az egyetemi tanulmányaikon túl is magukkal vihetik.

„Szeretném megköszönni ezt az egyedülálló lehetőséget a vendéglátóinknak, illetve a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemnek, hogy betekintést nyerhettünk a sportakadémia, illetve a profi csapatok szakmai programjaiba. Személy szerint nekem nagyon tetszett, hogy az Európában is topcsapatnak számító Sopron Basket edzőitől irigylésre méltó betekintést kaptunk minden területbe. A napi rutintól kezdve a mérkőzésekre történő felkészülésen át addig egészen, hogy milyen esetlegesen felmerülő problémákat kell megoldani házon belül. Ez olyan pluszt adhat mindenkinek a csoportunkból, amit tovább lehet vinni és akár az edzői karrierünk során is hasznosíthatunk.”- mondta a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem hallgatója.

„A tankönyvben nincsenek leírva azok a kis trükkök, amikre a gyakorlatban szükség lehet. Kiemelném Czirják Szilvia Catapult rendszerrel megtartott edzését. Tanulunk, beszélünk róla, de amikor lehet látni a monitoron, hogy ki hogyan dolgozik, miként változnak az adatok és így hozzá tudjuk kapcsolni a vizuális élményt, az teljesen más. Egyedülálló lehetőség volt. A szakmai gyakorlat nagyon fontos, hogy ki tudjunk menni terepre és ilyen szakemberekkel beszélgessünk. Egy magyar edzőnek abszolút elérhető célkitűzés lehet, hogy Euroliga csapat élére kerüljön és ha van lehetőségünk ezen a szinten dolgozó edzőkkel beszélni, azt meg kell ragadni.” – foglalta össze a tapasztalatokat Nagy Ágoston.

Hirdetés