Hirdetés
Magyarország

Mexikó és Ruanda lesznek a nyári női világbajnoki előselejtező házigazdái:

:

Fotó: Rébay Viktor / FIBA.Basketball

Hirdetés

A magyar válogatottnak nem sikerült kivívni a részvételt a 2024-es párizsi olimpián, de nyáron a lányokra így is komoly feladatok várnak. A 2026-os berlini női kosárlabda világbajnokság előselejtezőjén lesz érdekelt nemzeti csapatunk. A mieink Mexikóban vagy Ruandában lépnek majd pályára – olvasható a FIBA sajtóközleményében.

A nyári világbajnoki előselejtezőkön 16 nemzet érdekelt, a FIBA minden régiójából négy-négy. A februári olimpiai selejtezőkön sikertelenül szerepelt négy nemzet mellé még 12-en csatlakoznak a tavalyi kontinenstornák eredményei alapján.

Afrika: Szenegál, Mali, Ruanda, Mozambik
Amerika: Brazília, Mexikó, Venezuela, Argentína
Ázsia/Óceánia: Új-Zéland, Korea, Fülöp-szigetek, Libanon
Európa: Magyarország, Csehország, Montenegró, Nagy-Britannia

A 16 résztvevő két nyolccsapatos tornán mérkőzik augusztus 19. és 25. között. A tornák házigazdái Mexikó és Ruanda lesznek. A győztesek pedig részvételi jogot szereznek a 2026. márciusában megrendezésre kerülő világbajnoki selejtezőre.

Fontos kiemelni, hogy ez az előselejtező egy első alkalommal kiírt ráadás lehetőség, mellyel több válogatottnak szeretne a FIBA esélyt biztosítani a világbajnoki álmai életben tartására. Ettől függetlenül a tradicionális opció is él, hiszen abban az esetben, ha itt nem jár sikerrel válogatottunk, akkor a hagyományosan út: a 2025-ös Európa-bajnokságon elért megfelelő eredmény is feljogosít majd a világbajnoki selejtezőn való részvételre.

A nyári világbajnoki előselejtező sorsolását április 25-én rendezik Svájcban. Mindkét nyolcas tornán két négyes csoportban szerepelnek majd a csapatok. A csoportok első két helyezettjei vívják az elődöntőket. Minden csoportban a FIBA négy régiójából egy-egy nemzet szerepel majd.

Hirdetés