Hirdetés
Archivum

Visszatekintés az andorrai 3×3-as Eb-selejtezõre:

:

Hirdetés

A hétvégén került sor Andorrában a szeptemberi bukaresti Európa-bajnokság selejtezõjére, melyen a magyar válogatott sikeresen kivívta a részvételi jogot a kontinenstornára. Károlyi Andrea szövetségi kapitányt arra kértük, hogy értékelje lapunknak a hétvége történéseit.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Mint ismeretes a magyar válogatott Szerbia mögött a második helyet szerezte meg csoportjában. Válogatottunk az elsõ találkozó elvesztése után három magabiztos gyõzelemmel, a görögök elleni ki-ki meccset kiváló játékkal hozva jutott ki a bukaresti kontinenstornára. „Kicsit nehézkesen indult a selejtezõ, mivel a szerbektõl egybõl az elsõ mérkõzésünkön kikaptunk. Így utólag azonban úgy gondolom, talán jó is volt, hogy így alakult. Ez azt jelentette, hogy keresztbe kellett játszanunk az Európa-bajnokságért. Úgy láttam, hogy a vasárnapi két meccsen – a lettek és a görögök ellen – jött elõ az a játék, amit a lányok valójában tudnak. Nem volt tehát baj, hogy adódott plusz lehetõségünk a görögök ellen játszani.” – fogalmazott Károlyi Andrea.

Látva válogatottunk idei mérkõzéseit, valóban kiemelkedõen sikerült a lettek és a görögök elleni találkozó. A beszélgetésünk során egyetértett azzal a felvétéssel Károlyi Andrea, hogy az idei 3×3-as nyár legerõsebb játéknapja magyar szempontból éppen ez a vasárnapi volt. „Igen, keretbe foglaltuk a nyarat. A hollandok ellen a Világbajnokságon is jól játszottunk, bár nem olyan játékkal nyertünk, mint most. Az tény, hogy érezhetõ volt a lányokon a teher, amit saját magukra tettek az elmúlt évek eredményeivel, illetve, amit ha kimondva nem is, de elvár tõlük a közvélemény. Azt, hogy a Világbajnokságon egymás után háromszor a nyolcba jutottunk, nem lehet rossz eredményként felfogni a sikeres Eb-kvalifikáció mellett erre a nyárra.” – összegzett a szövetségi kapitány.

A 3×3-as szakágban a nõi mezõnyt tekintve az idei szezon eddig az erõviszonyok kiegyenlítõdését hozta. Akár a manilai Világbajnokság, akár az andorrai Eb-selejtezõ tapasztalatait értékeljük, soha ennyi szoros találkozót nem láthattunk még. Olyan nemzetek is alaposan felkészült és versenyképes válogatottakkal szerepeltek, akikre ez korábban nem volt jellemzõ. Károlyi Andrea elárulta lapunknak, hogy belülrõl átélni ezt a változást, nem egyszerû feladat.

„Nem kellett a 3×3-as válogatottnak sok év, amíg eljutott egy kiemelkedõ eredményig, gyakorlatilag ennek a csapatnak a második éve után 2016-ban már Eb-t nyertünk. Nem volt tehát egy hosszú felépülési idõszak, amikor azt érzed, hogy mentél-mentél és elértél egy nagy eredményt, hanem belecsöppent a válogatott abba, hogy Európa-bajnokságot nyert és utána egy évvel világbajnoki ezüstérmet szerzett. Ez hatalmas teher, amit most már egy sokkal élesebb mezõnyben kellene hozni. Ezt nem egyszerû feldolgozni.” – mondta válogatottunk szakvezetõje.

A 3×3-as szakágban a válogatott nyár nem ér véget a felnõttek számára. Az U23-as Nemzetek Ligájának következõ fordulóját Prágában rendezik az ottani WorldTour versennyel párhuzamosan július 20-án és 21-én. Ezt követõen a sorozat Debrecenben zárul szeptember 1-én és 2-án. Még nem kizárt, hogy ezen korcsoport számára lesz õsszel egy Világbajnokság vagy egy ahhoz hasonló seregszemle, de errõl továbbra sem adott ki konkrét információt a nemzetközi szövetség. Az viszont biztos, hogy a 3×3-as Európa-bajnokságot szeptember 14. és 16. között rendezik Bukarestben.

Ahogy az idõpont is mutatja, a kontinenstorna már bõven belecsúszik a klubcsapatok felkészülésébe. Károlyi Andrea elmondta, hogy a debreceni 3×3-as hétvégére, amikor a városban WorldTour versenyt, U18-as Európa-bajnokságot és az elõbb már kiemelt U23-as Nemzetek Ligája fordulót rendezik, szeretne egy felkészülési tornát. Ezen tudna a válogatott hangolni a bukaresti erõpróbára. Szövetségi kapitányunk reményét fejezte ki, hogy a klubok partnerek lesznek abban, hogy a jól összeszokott felállásban utazhasson a román fõvárosba a magyar csapat.

Hirdetés