Hirdetés
Archivum

Dawn Staley az új amerikai szövetségi kapitány:

:

Hirdetés

Ahogy az várható volt, Geno Auriemma nem vállalt be egy újabb olimpiai ciklust az amerikai válogatott élén. Az új szövetségi kapitány Dawn Staley lett, aki az elmúlt két évben segítõként már ott ült Auriemma mellett.

Az USA Basketball pénteken kiadott közleményébõl kiderül, hogy Dawn Staley megbízatása sikeres kvalifikáció esetén a 2020-as olimpiai játékok végéig szól. Staley a University of South Carolina csapatának vezetõedzõjeként vállalta el a nõi szakág legnagyobb presztízsû kapitányi posztját. Természetesen az egyetemi munkáját is megtartja párhuzamosan, hiszen idõbeosztást tekintve a két kötelezettség nem ütközik.

Dawn Staley eredményes profi karriert tudhat maga mögött, 1989 és 2004 között összesen 10 aranyérmet nyert az amerikai válogatottal különbözõ nagy tornákon. Három olimpiai és két világbajnoki aranyérme van. Azon kevés profi játékos közé tartozik, aki már a karrierje végéhez közeledve tudatosan készült az edzõi pályára. 2006 és 2008 között Ann Donovan segítõjeként belekóstolhatott a felnõtt válogatott életébe edzõi szemszögbõl, majd volt az U18-as válogatott szövetségi kapitánya. 2014-tõl pedig Geno Auriemma segítõjeként is dolgozott.

A generációváltás lehet a legnagyobb feladat

Nem vár könnyû idõszak Dawn Staley-re. Nem szabad elfelejteni, hogy az amerikai válogatottban Rióban még ott volt az egész sportágban jól ismert 1980-84-es születésû játékosok alkotta aranygeneráció. Velük kapcsolatban pedig nagy kérdés, hogy még egy olimpiát vállalnak-e.

Rögtön a bemutatkozó sajtótájékoztatón az elsõ kérdés erre vonatkozott és Staley diplomatikusan úgy válaszolt, hogy amikor eljön az idõ, akkor ezekrõl beszélni fognak az érintettekkel. Jelenleg hivatalosan még senki nem mondta le a válogatottságot. Amennyiben lesznek is visszavonulások – tette hozzá az új amerikai kapitány – egészen biztos benne, hogy a nagy merítésbõl megfelelõen tudják pótolni õket.

Marad a régi irány

Dawn Staley a sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy mivel a 2006-os világbajnoki elõdöntõ óta nagy tornákon veretlenek, így komoly változtatásokra nincsen szükség és nem is tervez ilyet. Az elõdje által elindított úton kíván haladni. Auriemma egyébként „special advisor”, azaz egy jelképes „különleges tanácsadó” pozíciót kapott. Vállalta ugyanis, hogy bármilyen gond, nehézség esetén nagyon szívesen segít az új szakmai stábnak.

Staley kinevezése egyértelmûen azt mutatja, hogy az USA Basketball vezetése szeretné, ha emberi és szakmai értelemben is ugyanaz a stílus folytatódna a nõi válogatottnál, amit Geno Auriemma képviselt a szakmai stáb élén. A UConn legendás mestere a mindmáig vegyes megítélésû Donovan-éra után ült le a kispadra. Ann Donovan irányítása alatt ugyan aranyérmet nyertek Pekingben, de akkor esett meg az a kínos baki az amerikaiakkal, hogy a 2006-os világbajnokságon mindössze bronzérmet szereztek. Ezen felül is tudvalevõ, hogy azokat az éveket több konfliktus jellemezte. Auriemma egészen más stílust képviselt és a tekintélyét felhasználva rendezte ezeket a kérdéseket. A két olimpiai és két világbajnoki aranyérme mellett ez az igazi öröksége ennek a korszaknak.

Hirdetés