Hirdetés
Magyarország

Euroliga főtáblás a DVTK HUN-Therm

DVTK HUN-Therm - London Lions 72-73 (15-19, 14-14, 27-16, 16-24)

Euroliga selejtező, 2. mérkőzés
Miskolc, DVTK Aréna

DVTK HUN-Therm: Charles 14/3, Aho N. 9/3, Lelik 12/6, Garbin 16/12, Jovanovic 9/6. Csere: Kányási 7/3, Grigalauskyte 5, Tenyér, Toman.

London Lions: Landrum 11, Snytsina 4/3, Winterburn 27/7, Gustafson 20/6, Samuelson 7/3. Csere: Katanic 2, Wilkinson, Fagbenle 2.

Továbbjutott a DVTK HUN-Therm 135-121-es összesítéssel.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Egymást követő második évben mutathatja meg magát az Euroliga főtábláján a DVTK HUN-Therm együttese. A 2023/2024-es Euroliga selejtező párharc visszavágóján a DVTK extra harmadik negyedére építve vívta ki a továbbjutást. Végül a London Lions 73-72-re megnyerte a diósgyőri visszavágót, de ami a lényeg: összesítésben 135-121 arányban a DVTK HUN-Therm sikerét hozta a párharc.

A DVTK Arénában ezúttal is kiváló hangulat fogadta a csapatokat. A 15 pontos londoni siker után volt ok bizakodásra, de az elbizakodottságtól mindenki óva intett és ezt egy pillanatig nem is lehetett érezni a DVTK játékosain. Juicy Landrum szerezte a mérkőzés első pontját, de ezt követően gyorsan fordítottak a mieink és Aho Nina triplája után már 7-4-re a DVTK vezetett. A folytatásban Megan Gustafson vette hátára a londoni alakulatot és 9-8-ra felhozta csapatát. Völgyi Péter időt is kért. A negyed hajrája ennek ellenére a briteknek sikerült jobban. Amikor Karlie Samuelson hármasa célt ért, 18-13-nál öt pont választotta el a csapatokat. A legjobbkor jöttek Kaila Charles büntetői, így nem nőtt tovább a differencia. A 19-15-ről induló második negyedet Ivana Katanic duplája vezette fel, így 21-15-nél kialakult az addigi legnagyobb differencia. A hárompontost értékesítő Lelik Réka, illetve az ismét megvillanó Kaila Charles azonban villámgyorsan visszahozta a mieinket.

Fotó: FIBA.Basketball

A második negyed felénél megismétlődött ez a forgatókönyv. 26-20-nál újra megugrott hat ponttal a fekete mezes vendég alakulat. Erre azonban Darcee Garbin triplája és Lelik Réka remek megoldása érkezett válaszul. Jó volt látni, hogy a vendégek rohamaira mindig tudott felelni a DVTK. Sőt, 27-26-nál a vezetést is visszavették. A félidő hajrája 29-29 után a Londoné lett, de a nagyszünet 33-29-es állása így is több, mint biztató volt. 20 perc után a DVTK-nál a 8 pontos Kaila Charles, a London Lions együttesénél a 13 pontos Megan Gustafson bizonyult a legeredményesebbnek. A DVTK mezőnyből 34-ből 12-t, a London 24-ből 10-et dobott be. Emellett a lepattanócsatában 20-14-re vezettek a vendégek, de a DVTK-nak több szerzett és jóval kevesebb eladott labdája volt. A harmadik negyedet Megan Gustafson triplája vezette fel, amivel 36-29-re lépett el a London Lions. Ez volt a legnagyobb előnyük. Ahogy azonban az első félidőben, úgy ekkor is gyorsan sikerült válaszolni.

Fotó: FIBA.Basketball

Nem is akármilyen válasz jött a DVTK-tól, öt perc alatt 15-0-s futást rögzíthettünk. Milica Jovanovic kettő, Darce Garbin és Lelik Réka egy-egy hárompontost értékesített ezen sorozat alkalmával. A harmadik etap felénél 44-36-ra ment a DVTK, ami összesítésben 23 pontos előnyt jelentett. Ugyan megszakadt a londoniak pontszegény sorozata a meccsen, de ekkor már extázisban tombolt a lelátó. Erre pedig még rátett egy lapáttal Kaila Charles, a triplája ugyanis 50-38-ra alakította az eredményt. Nagy rohamokat indítottak a vendégek, de a megszerzett jelentős előnyéből  7 pont így is megmaradt a DVTK-nak. A harmadik negyedben a mieink a 18 mezőnykísérletükből 9-et értékesítettek. A kilenc mezőnykosárból öt hárompontos volt. Ennek köszönhetően az 56-49-ről induló negyedik negyedben reálisan a továbbjutás már nem lehetett kérdés.

Fotó: FIBA.Basketball

Joggal szólt a vastaps minden egyes megmozdulás után. Ahogy teltek a percek úgy vált egyre kézzelfoghatóbbá az újabb Euroliga főtábla és a tény, hogy a DVTK ismét ott lesz Európa 16 legjobb együttese között. Kányási Vera triplája után 59-51-ről fordultunk az utolsó nyolc percbe, majd Darcee Garbin hármasát követően 65-56-ról az utolsó 6 percbe. A London Lions tartását dicséri, hogy szerettek volna szépen búcsúzni az Euroligától és mindent megtettek a győzelemért. Holly Winterburn állt a csapatuk élére, aki végül 27 ponttal, közte 7 triplával zárt. Az utolsó három percbe érve 67-63-ra szépítettek, majd az utolsó perchez érve 71-69-nél a vezetést is átvették. Két büntetővel még egyenlített a DVTK, de erre gyorsan érkezett a londoni válasz. A Lions így végül 73-72-re megnyerte a találkozót, de ez a lefújás pillanatában másodlagos kérdés volt. A párharcot ugyanis 135-121-re a DVTK nyerte és ezzel ismét ott lesz az Euroliga főtábláján.

A DVTK HUN-Therm az A-csoportban folytatja a címvédő Fenerbahce, a Valencia BC, a Juhász Dorkát is soraiban tudó Famila Schio, az LDLC ASVEL Feminin, a Casademont Zaragoza, a Gereben Líviával felálló Sepsi-SIC és az AZS UMC Lublin mellett, melynek színeiben Bernáth Rékát figyelhetjük.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés