Hirdetés
Magyarország

Európa Kupa selejtezőre készül a Ludovika-FCSM Csata – interjú Horváth Bernadettel:

:

Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-FCSM Csata

Hirdetés

Pénteken este 20 óra 30 perctől az Európa Kupa selejtezőjének első mérkőzésén a Ludovika-FCSM Csata a svéd A3 Basket Umea együttesével vív Európa Kupa selejtezőt. A Csata csapatkapitányával Horváth Bernadettel beszélgettünk a felkészülésről és a várakozásairól.

Az elmúlt szezon végén bokasérülés hátráltatott. Hogy vagy?

Köszönöm, most már jól vagyok. A nyár folyamán és az alapozás kezdeténél voltak fájdalmaim, de kaptam kezeléseket és jártam vele gyógytornára. Most már azt mondhatom, hogy teljesen rendben van a bokám.

Hogy sikerült a felkészülés? Gondolom egy kicsit nyugodtabban telt, mint tavaly.

Ebben igazad van. Most sem lehetünk teljesen nyugodtak, de úgymond lazábban folyt az élet a Covid miatt, mint tavaly. Úgy gondolom, hogy egy jó alapozást csináltunk az elmúlt nyolc hétben. Minden felkészülési mérkőzésen sikerült pár dologban előre lépnünk. Természetesen azért vannak, amiket még jobban össze kell raknunk. Összességében viszont jó nyolc hetet tudhatunk magunk mögött.

Az Európa Kupa selejtezője miatt kellett valamit másként csinálni, mint a korábbi években?

Nem csináltunk különlegesebb más dolgokat, mint eddig. Nyilván mindenkinek ott volt, ott van a fejében, hogy most egy nagy dolog vár ránk az egész klub szempontjából. Fejben mindenki teljes mértékben készül a feladatra és tisztában van a súlyával. Úgy érzem, hogy felkészültünk, de még van pár napunk, hogy konkretizáljunk dolgokat.

Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-FCSM Csata

A felkészülési mérkőzések alapján hogy látod, beilleszkedtek az érkezők? Milyen karakterű csapat formálódott? 

Érzésem szerint maximálisan beilleszkedtek az új játékosaink. Hogy milyen csapat leszünk mi? Remélem, hogy a ránk jellemző – ha mondhatom így – “futunk, mint az állat és kintről elég jól értékesítjük a hárompontosokat” mentalitás nem fog változni. Viszont azt érzem, hogy évről évre sikerül védekezésben fejlődnünk. Nagyon bízom benne, hogy idén is sikerül egy újabb szintet lépni. Az Európa Kupában és a magyar bajnokságban is szükség lesz erre, mert szerintem idén egy-egy kivételtől eltekintve a többség itthon paraméteres csapat lesz és hasonló stílust képvisel.

Eltelt egy újabb év, ez azt jelenti, hogy a fiatalok is egy évvel tapasztaltabbak lettek és Simon Zsófia, illetve Zele Dorina személyében két rutinos magyar játékossal erősítettetek. Ha előre lépésről beszélünk, akkor erre lehet építeni? 

Így van, szerintem lehet. A jelenlétük egy plusz rutint hoz a fiatalok mellé. Két olyan játékos érkezett, akik ugyanúgy segítik a munkájukat a tapasztalatukkal és próbálják megosztani velük a meglátásaikat. Örülök, hogy olyan emberekkel bővültünk, akik segítenek a fiataloknak rátalálni az útjukra.

Egy légióssal lesztek. Mai szemmel szinte a kosárlabda hőskorát idézi, hogy egy légióssal áll fel egy nemzetközi kupás csapat.

Szerintem ennek bőven van pozitív oldala. Igyekszünk a magyar játékosoknak fejlődési lehetőséget adni. Az, hogy mi most csak egy légióssal kezdünk, nyilván nehezíti a munkát. Én azonban ezt úgy nézném, hogy ott van a csapatban a magyarok részéről a bizonyítási lehetőség, hogy képesek olyan szintű munkát végezni és játékot produkálni, ami felér egy légióssal. Nagyon pozitívam is kijöhetünk ebből.

Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-FCSM Csata

Mennyire van ott a fejetekben, hogy történelmi meccs lesz a pénteki? Ki lehet zárni ezt a tényt és egy átlagos mérkőzésként tekinteni a selejtezőre?

Erre nehéz válaszolni. Hogy őszinte legyek, én is érzek magamban egy drukkot. Főleg, hogy most már itt vagyunk a mérkőzés hetében. Én öt éve nem játszottam Európa Kupában. Biztos vagyok benne, hogy pozitív irányban mindenkiben van egy drukk. Ezért dolgoztunk nyolc hetet, hogy ezt a két oda-vissza mérkőzést jó teljesítménnyel tudjuk lejátszani. Azon leszünk, hogy ne izguljuk túl, ez nagyon fontos. Az viszont nem baj, ha van bennünk egy egészséges drukk.

Az talán kell is ilyen helyzetben.

Így van, én is így gondolom.

A svédekről milyen információid vannak?

Az láttam, hogy több légióssal dolgoznak és az irányítójuk olyan típusú játékos, aki mindent (is) csinál. A centereknek is nehéz dolguk lesz, mert akad köztük olyan lány, aki mindenhol csak pozíciót fog. Ott is, ahol nem kellene és megoldja. Kemény mérkőzésre számítok. Minden csapatnak van gyenge pontja és ezt igyekszünk kihasználni pénteken.

A pénteki után hétfőn a DVTK-val játszotok, csütörtökön jön a visszavágó és utána hétvégén folytatódik a bajnokság. Ebben a sűrű menetben lehet valahol tartalékolni? 

A pénteki meccsen biztos, hogy nem tartalékolhatunk semmit. Nagyon szeretnénk behúzni a győzelmet. Ami bennünk van, azt szeretnénk kiadni magukból. Utána van két napunk regenerálódni, kicsit pihenni, de fogunk edzeni is mellette. Minden alkalommal megpróbáljuk a maximális tudásunkat hozni. A hétfői meccs után ismét két napunk lesz fejben készülni. Szerdán utazunk a visszavágóra. Utána vasárnap megint mérkőzés. Nem annak a hete lesz, hogy bárhol tartalékoljunk. Győztesen szeretnénk minden alkalommal lejönni a pályáról.

Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-FCSM Csata

Ha nagyon sarkosan akarok fogalmazni, akkor amolyan dupla vagy semmi helyzet is lehet. Egy jó sorozattal Európa Kupa főtábla és a bajnokságban rögtön lépéselőny egy közvetlen riválissal szemben.

Én most nem számolgatnék, csak éljük túl ezt a másfél hetet (nevet).

Zárásul, október 30-ig a tervek szerint hét forduló lemegy a bajnokságban. Mire kell figyelni? 

Pontosan nem tudom felidézni a sorrendet, hogy kivel mikor játszunk. Mindent meg fogunk tenni a győzelemért és igyekszünk kiadni magunkból a maximumot. Ahol nem mi vagyunk az esélyesek, ott is ki kell adni magunkból a lehető legtöbbet és mindent megtenni, hogy emelt fővel jöjjünk le a pályáról.
Remélem, hogy a most tapasztalható lelkesedés a csapatnál pozitívra tud fordulni és az elmúlt nyolc hét munkáját, hozzáállását az egész szezonra ki tudjuk húzni. Dolgozni fogunk folyamatosan.

Fotó: Petz Gábor / Ludovika-FCSM Csata

Hirdetés