Hirdetés
Utánpótlás

Tehetséggondozás a Junior Sportban – Ivkovicné Béres Tímea tartott előadást Kecskeméten:

:

Hirdetés

A Kecskeméti Tehetségtanács és a Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola november 4-én tartotta meg a Kecskeméti Városi Tehetségnapot, amelyen többek mellett Ivkovicné Béres Tímea, a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. vezetője, a hozzá tartozó sportszervezetekben folyó tehetséggondozásról tartott előadást. A város tehetségeivel folytatott beszélgetésen részt vett az egykori akadémista Gereben Lívia is, aki tagja az Európa-bajnokságra készülő magyar válogatottnak és a rendkívül eredményes atléták Barna Patrícia és Palkovits István, akik a KESI utánpótlás bázisában nevelkedtek.

Ivkovicné Béres Tímea szerint a legfontosabb, hogy minden fiatal találja meg azt a képzési területet, amelynek a végzésére tehetséges. A gyakori sportágváltás gyerekkorban természetes útkeresés. Keresi, amiben sikerélménye van, amiben örömét leli. A tehetség kibontakozásához szükséges a megfelelő környezet, ennek biztosítása az általa vezetett, az önkormányzat tulajdonát képező nonprofit szervezet feladata.

Ismertette a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft két divízióját: a Kecskeméti Sportiskolát és a Kecskeméti Kosárlabda Akadémiát. A két szervezetben 12 sportág 1700 sportolóját 125 munkatárs segíti ahhoz, hogy tehetségének megfelelően kibontakozhasson.

A cél és a küldetés az, hogy minél több gyermek sportoljon, az utánpótlás képzés magasabb szintre emelése, a tehetségek minőségi fejlesztése, valamint az élsportolók, válogatott sportolók képzése, nevelése.
A sportiskola és az akadémia a sportági képzés első lépéseit az oktatási intézményekkel együttműködve végzik. Évente úszásoktatást szerveznek 33 óvoda, mintegy 1200 gyermeke részére, amelyhez további ezer fő adódik hozzá a délutáni úszásoktatás keretében. A jégkorongcsarnok megnyitásával elindult a korcsolya oktatás, mellette asztalitenisz- és vízilabda oktatást is végeznek kiválasztás céljából. Ezek mellett a város iskoláiban sportági előkészítő csoportok is indulnak minden tanévkezdetkor.

A kiválasztást követően a két divízióban kezdődik a szakmailag összehangolt korosztályos sportági tehetséggondozás, magasan képzett szakmai stábbal.

Elmondta, hogy a KESI 11 sportágában – atlétika, asztalitenisz, ökölvívás, úszás, judo, rögbi, birkózás, röplabda, kézilabda, vízilabda, jégkorong – 1150 fiatal sportol. A Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia 22 versenyző csapata mellett 14 előkészítő csoportot is irányít, mintegy 550 gyermekkel. Munkájukat 45 fős szakmai stáb koordinálja.

A minőségi képzést speciális szakemberek: erőnlétiedzők, gyógytornászok, fizikoterapeuták, dietetikusok és sportpszichológus, illetve spottudományi vizsgálatok segítik.

A tehetséggondozás kiemelkedő sikerének nevezte a 2021-ben elért eredményeket, amelyet a 63 aranyérem, bajnoki cím, 53 válogatott meghívó, 30 felnőtt keretbe jutó sportoló fémjelez.

Feladatuknak tekintik a városi sportlétesítmények fejlesztését is. Az elmúlt 9 éveben 17 beruházás jött létre a nonprofit társaság és az önkormányzat, valamint országos, illetve helyi vállalkozók összefogásával. 7 iskola tornacsarnoka és öltözője újult meg, 7 kültéri pálya létesült iskolákban és a szabadidő központban, épült strandmedence, elkészült a mobil sátorfedésű jégpálya, otthonra talált a kosárlabda akadémia a régi uszodából átépített Sport Akadémia multifunkcionális csarnokában. Nagy eredmény volt a zöldmezős beruházásban elkészült Univer sportcsarnokot a Bányai Júlia Gimnázium udvarán.

Az előadások után plenáris beszélgetést vezetett Adamik Zoltán, a Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola sporttagozatának a vezetője, a város oktatási intézményeibe járó, vagy ott végzett kiemelkedő eredményeket elért tanulókkal.

A beszélgetésen Barna Patrícia, a felnőtt bajnokság ezüstérmes atlétája, Gereben Lívia magyar válogatott kosárlabdázó, Molnár Viktória korosztályos magyar bajnok atléta, Palkovits István Európa-bajnok akadályfutó, Törő Ábris csellista, a Talentum Hungaricum díjazottja, Újfalvi Lili kadett Európa-bajnok birkózó és Virág András karate világkupa-győztes, többszörös magyar bajnok versenyző vett részt.

Gereben Lívia kérdésre válaszolva elmondta, hogy sportcsaládban nőtt fel, amely óriási motivációt jelentett számára. Hasonlóan nagyon motiválta betegsége idején, hogy megmutassa, hogy kellő áldozattal és támogatással minden lehetséges. Legnagyobb mentorának Ivkovicné Béres Tímeát nevezte, aki fiatalkora óta kíséri figyelemmel és ma is támogatja őt, az egykori akadémistát.

Hirdetés