Hirdetés
Archivum

Több országban nézõcsúcs született a szombati Eb-selejtezõk alkalmával:

:

Hirdetés

A FIBA Europe kiadta a 2017-es Európa-bajnokság selejtezõjének elsõ játéknapjáról a hivatalos nézõszám összefoglalóját. Szombaton a belgrádi 6500 nézõ mellett több csarnokban is telt ház fogadta a csapatokat. Sajnos a 15 mérkõzésbõl csak egy helyszínen voltak kevesebben, mint Miskolcon.

A címvédõ szerb válogatott belgrádi szereplésérõl nagy terjedelemben beszámoltunk. Ez volt az elsõ hazai fellépése a budapesti aranyérmes csapatnak és a legendás Pionir Arénában a németek elleni meccset egy közös ünneplésre használták fel, így a 6500 nézõ és a telt ház az elõzetes várakozásnak megfelelt. A lista második helyén szereplõ találkozó sem meglepetés. Ankarában a Törökország-Izrael mérkõzést 5945 nézõ tekintette meg. A törököknél népszerû és eredményes a nõi kosárlabda, az elmúlt évek tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy a hazai rendezésû tétmeccsek átlagban 5000-es nézõszámmal futnak. A törökök hagyományosan a nagyvárosaik között rotálják a válogatott meccsek rendezését, nyilvánvaló, hogy egészen mások az arányok náluk.

A lista harmadik helyén található az egyik kellemes meglepetés. Kolozsváron a helyi nagy arénában 5000 nézõ látta a Románia-Bosznia összecsapást. A mérkõzést profi felvezetés elõzte meg a helyszínen, miután egy nagyon rutinos és a kosárlabdában jól bejáratott rendezõgárda rakta az össze a rendezvényt. Az igazsághoz pedig az is hozzátartozik, hogy egységesen 10 lej (árfolyamtól függõen nagyjából 700 forint) volt a belépõjegy ára és a teljes bevételt a tragikus bukaresti diszkótûz áldozatainak megsegítésére ajánlották fel.

A negyedik és az ötödik leglátogatottabb meccs az összesített listán nem meglepõ. Az oroszok 4000 nézõ elõtt fogadták Jekatyerinburgban Bulgáriát. Itt a helyi klub rendezte a meccset és a teljes törzsközönségüket ki tudták vinni. A Bourges frissen felújított arénájában 3800 nézõ követte a franciák Észtország elleni fellépését. Tekintve a terrorfenyegetettséget és azt, hogy a rendõrség még a csarnok környéki utcákat is lezárta biztonsági okokból. Óriási dolog, hogy így is ennyien összejöttek.

A lista további részérõl kiemelést érdemel a Görögország-Svájc találkozó. Evia szigetének legnagyobb települése Halkida adott otthont a mérkõzésnek és 3000-en gyûltek össze a helyszínen, ezzel megtöltve a csarnokot. A görögök szakítottak azzal, hogy egy nagyvárosba vigyék a meccseiket. Olyan kisebb településeket kerestek, ahol igazi eseményt jelent a nõi válogatott fellépése. Evia szigetén Halkida polgármestere már az érkezõ kompnál köszöntötte a válogatottat. A csapat tagjai egy nappal a mérkõzés elõtt, pénteken délelõtt felkeresték a helyi gimnáziumot. Népszerûsítve a sportágat és a rendezvényt.

A svéd-spanyol meccs érdekessége nem feltétlenül a 2078 nézõ, hanem az, hogy már két hónappal ezelõtt elõvételben elfogyott minden jegy. Svédország egy kicsit kilóg még a nagyobb nemzeti szövetségek közül is. Náluk minden csapatsportágban óriási hangsúlyt fektetnek a szurkolók kiszolgálására. Nagyon közvetlen és hatékony az a módszer, ahogy a közönséggel kommunikálnak. Emlékezhetünk rá, hogy az EB alatt Sopronban is tartottak egy szurkolói délutánt, ahol a csapatuk minden tagjával lehetett találkozni.

Kiemelést érdemel, hogy a környezõ országok közül még Szlovákiában rendeztek Eb-selejtezõt, ahol Poprádon 1920 nézõ elõtt gyõzött a szlovák válogatott Portugália ellen.

A szombaton a 15 selejtezõmérkõzés közül a Magyarország-Izland találkozó a miskolci 1000 nézõvel csak a 14. leglátogatottabb meccs lett. Egyedül Rigában a Lettország-Litvánia összecsapáson voltak kevesebben, azt 900-an tekintették meg a helyszínen. Itthon Izland ellen nem lehetett több nézõt várni. Ahogy azonban azt a hagyományos nézõszám-összesítõnk idei elsõ kiadásában is hangsúlyoztuk, nincs igazán nagy bázisa a nõi kosárlabdának. Vélhetõen rangosabb ellenfél ellen sem számolhattunk volna nagyságrendileg több nézõvel.

A teljes lista:
1. Szerbia – Németország (D-csoport, Belgrád, 6500 nézõ)
2. Törökország – Izrael (H-csoport, Ankara, 5945 nézõ)
3. Románia – Bosznia-Hercegovina (H-csoport, Kolozsvár, 5000 nézõ)
4. Oroszország – Bulgária (F-csoport, Jekatyerinburg, 4000 nézõ)
5. Franciaország – Észtország (B-csoport, Bourges, 3800 nézõ)
6. Görögország – Svájc (F-csoport, Halkida, 3000 nézõ)
7. Svédország – Spanyolország (I-csoport, Sodertalje, 2078 nézõ)
8. Ukrajna – Luxemburg (D-csoport, Kijev, 2000 nézõ)
9. Szlovákia – Portugália (E-csoport, Poprád, 1920 nézõ)
10. Lengyelország – Fehéroroszország (G-csoport, Walbrzych 1500 nézõ)
11. Olaszország – Albánia (C-csoport, Lucca, 1263 nézõ)
12. Montenegró – Nagy-Britannia (C-csoport, Podgorica, 1100 nézõ)
13. Hollandia – Horvátország (B-csoport, Amszterdam, 1000 nézõ)
14. Magyarország – Izland (E-csoport, Miskolc, 1000 nézõ)
15. Lettország – Litvánia (A-csoport, Riga, 900 nézõ)

Hirdetés