Hirdetés
Magyarország

Tursics Krisztián értékelése az NKE-FCSM Csata eddigi szezonjáról:

:

Hirdetés

A hétvégén a 19. forduló rangadóján az NKE-FCSM Csata 77-73-ra legyőzte az Aluinvent DVTK együttesét. Az M4 Sport kosárlabda magazinjában Tursics Krisztián vezetőedző értékelte a bajnoki rangadót és a csapat eddigi szereplését.

Egy ponton múlt, hogy a Csata a győzelem mellett az egymás elleni összevetést is a maga javára fordítsa a DVTK ellen. A beszélgetés kezdetén erről kérdezték Tursics Krisztiánt.

“Tudtak róla a játékosok, mi is tudtunk róla. Nyilván a mérkőzés hevében egy ilyen szurkolás közepette mondhatjuk, hogy elfelejtette a csapat, mert volt egy 2-1-es szituációnk a meccs végén, amit befejezhettünk volna kosárral. Azt gondolom, hogy nekünk nem ezzel kell foglalkozni és nem számolgatni kell. Lesz még három mérkőzésünk, ami elképesztően nehéz. Most egy Szekszárdon, illetve kettő hazai pályán a Győr és Cegléd ellen. Egyiken sem mehetünk biztosra és mindegyiken meg kell küzdeni a győzelemért. Nem gondolom, hogy ez az egy kosár fog számítani, hogy ki lesz a második, a harmadik vagy a negyedik.” – elemezte a helyzetet Tursics Krisztián.

A bajnoki rangadón a Csata 57 mezőnykísérletéből 28 lett sikere, míg a DVTK 73 alkalommal próbálkozott mezőnyből és ebből 27 talált utat a gyűrűbe.

“Az egész szezonban küzdünk a lepattanókkal és most is óriási dominanciája volt a Miskolcnak. Most a félidőben volt 15 támadó-lepattanójuk és a mérkőzés végén 21-gyel zártak. Hadilábon álltunk ezzel és majdnem másfélszer annyi mezőnykísérletük lett emiatt. Szerencsére egész szezonban dominálunk külső dobásokban és jó dobóformát mutatunk. Ennek örülni kell. Olyan csapatunk van, ahol az összes játékos kiváló dobó és a két belső játékosunk sem ijed meg, ha el kell dobni a hárompontost. Szerencsére a meccsek zömében jó dobóformát fogunk ki és ez elengedhetetlen, hogy meg tudjuk nyerni őket.” – tette hozzá a szakvezető, akit azzal is szembesítettek, hogy négy játékosa is 17-17 ponttal zárt:

“Ez mutatja, hogy jól mozgott a labda és helyzetbe hozták egymást a kulcsjátékosok. Mindenki hozzá tudott tenni a mérkőzéshez. Az, hogy például Lelik Réka egy gyengébb dobóformát fogott ki, nem azt jelenti, hogy nem kosárlabdázott jól. Például a második félidőben kiválóan helyzetbe hozta társait és kiosztott hat gólpasszt. Szerencsére a másik négy kulcsjátékosunk előrelépett és tudták szállítani a pontokat, ami kellett a győzelmünkhöz.”

A Csata keretét nézve a légiósok mellett Horváth Bernadett és Lelik Réka is meghatározó szerepet tölt be “Fontos dolog számukra, amellett, hogy sikeres legyen a csapat, foglalkozni kell azzal hogy ezek a fiatal játékosok miként találják meg önmagukat és hogyan tudnak vezérek lenni. Horváth Bernadett és Lelik Réka is óriásit ugrottak előre az előző szezonokhoz képest. Felnőtt válogatott szinten kosárlabdáznak és olyan vezérek lettek a csapaton belül, hogy szállítják a sikereket. Az egész egyesületnek és a szakmai stábnak ez egy óriási siker. Tényleg azt tudjuk mondani, hogy vezérek egy magyar bajnokságban és figyelni kell rájuk a pályán.” – mondta Tursics Krisztián, akit arról is kérdeztek, hogy két-két vereség mellett hazai pályán hét, vendégként nyolc meccset nyertek.

“Az idegenbeli szereplésünk során voltak olyan kulcsmeccseink, ahol egylabdás, öt ponton belüli győzelmet arattunk. Igyekeztünk mindenhol felkészülni olyan szűk rotációval, hogy meg tudjuk nyerni a mérkőzéseket. Szerencsére minden idegenbeli meccsünket, amit terveztünk és kulcsmeccs volt számunkra, azt pozitívan tudtuk lehozni és győzelemmel zárni. Hazai pályán pedig nagyon erős a csapat és mostanra érzem azt, hogy minden összeállt. Mindenki megtalálja azt a szerepet, hogy a maximumot ki tudja hozni magából és tudja segíteni a csapatot, hogy minél jobb eredményt tudjunk elérni.”

A Csata átlagban 74.5 pontot kap meccsenként, ami a hatodik legmagasabb. Talán ez az egyetlen mutató, ahol elmarad a közvetlen élmezőnytől. “Én sem vagyok emiatt boldog és nyilván az a célunk, hogy mérkőzésről mérkőzésre fejlődjünk védekezésben, mert vannak hiányosságaink” – értékelt Tursics Krisztián. “Az, hogy a támadójáték így működik és olyan profilú csapatunk van, hogy mindenki dobó játékos, az a filozófia része. Alapból az a célunk, hogy a támadójáték domináljon. Fel kell nőni védekezésben, hogy egy átlagot tudjunk nyújtani, mert a topcsapatok ellen a play-off-ban nagyon nehéz lesz így nyerni. Az a cél, hogy fejlesszük, de örülni kell annak, hogy támadásban kiválóan működik a rendszer.”

Szombaton Szekszárdon vív rangadót a Csata. “Próbálkozunk megfékezni őket támadásban és védekezésben dominálnunk kell. Fel kell nőnünk ahhoz az agresszív játékhoz, amit képvisel a Szekszárd. Ha meg tudjuk fékezni a támadásaikat és kifogunk egy jó dobóformát, akkor lehet esélyünk. Nem mi vagyunk a találkozó esélyesei, főleg, hogy alig nyert csapat Szekszárdon. Óriási tapasztalata van a magyar játékosoknak és a légiósoknak a magyar bajnokság mellett az Európa Kupa szereplés miatt is. Nem lesz egy könnyű mérkőzés, de egyik sem volt nekünk az a szezonban.” – latolgatta az esélyeket Tursics Krisztián.

Hirdetés