Hirdetés
Utánpótlás

Ellenfélnéző a hétfőn kezdődő FIBA U20 Women’s European Challenger előtt:

:

Hirdetés

Hétfőn elrajtol Sopronban a FIBA U20 Women’s European Challenger torna, melyen a magyar korosztályos válogatott mellett Spanyolország, Csehország, Izrael, Szerbia és Írország vesz részt. Ismerkedjünk meg a hazánkba érkező csapatokkal.

A nemzetközi utánpótlást tekintve minden nyáron az U20-as erőpróbát volt a leghálásabb feladat felvezetni. Egyrészt a megelőző évekből rendelkezésre állt számtalan adat a játékosokról a különböző FIBA tornákon mutatott teljesítményüket elemezve. Ráadásul itt kezdődő profi karrierekről beszélünk, tehát sokaknál már látható, hogy milyen helyzetből kezdik meg klubszinten azt a rögös, kihívásokkal teli, de egyébként nagyon szép utat, amit profi sportolói pályafutásnak nevezünk.

Aztán jött 2020, amely alapjaiban megváltoztatta mindennapjainkat. A világjárvány miatt a tavaly nyári tornákat törölték. 2021-ben pedig ugyan a felnőtt Európa-bajnokságot és az U19-es világbajnokságot megrendezik, de a korosztályos kontinesntornák helyét FIBA Youth European Challenger tornák veszi át. Tét egyedül U16-ban lesz, ahol a Youth European Challenger egyben a jövő évi U17-es világbajnokság kvalifikációs tornája. Ugyanakkor a többi korosztály is rendkívül fontos, hiszen visszaemeli a nemzetközi vérkeringésbe a játékosokat és a szakembereket. Erre szükség is van, hiszen a járvány alatt ahány nemzet annyi megoldás született a fiatal sportolók versenyeztetésére és még mindig nem látjuk azt, hogy az elmúlt 15-16 hónap milyen hatással lesz a feltörekvő játékosok karrierjére.

Spanyolország és Szerbia

Ugyan nem lehet a korábbi évekhez hasonló módon átfogó képet adni az erőviszonyokról, de ha ellenfélnézőről van szó, akkor minden összeállítás élére Spanyolország kívánkozik. Ez még akkor is megállja a helyét, ha a spanyol utánpótlás eredményeihez képest a 2001-esek nem szállítottak annyira kiemelkedő sikereket. Igaz, a 2018-as U18-as Európa-bajnoki ezüstérmes és a 2019-es U19-es világbajnoki bronzérmes csapatuknak is voltak 2001-es tagjai. Ezen generáció legismertebb egyénisége Raquel Carrera már Valenciában klubszinten is letette névjegyét és a felnőtt válogatottal készül az olimpiára. Helena Pueyo volt a másik játékos, aki mindkét előbb kiemelt eredménynél szerepelt ebből a generációból. Ő más irányt választott, az Egyesült Államokban tanul (az Arizona hallgatója) és a Sopronba érkező gárda egyik húzóembere lehet.

A bajnokságot domináló nagy hármasból a Girona ad játékost a csapatba Julia Soler személyében. Az utánpótlásukból tavaly kapta meg első profi szerződését az élvonalbeli gárdától, melynek köszönhetően Euroligás percei is vannak. A mezőnyből ezt rajta kívül Varga Alíz és Varga Sára mondhatja el magáról. Rutinos versenyző csapatról van szó, különböző FIBA rendezvényeket figyelve 3-5 világverseny van a játékosok lábában. A spanyol élvonalban a Bembibre csapatában stabil tagnak számító Laura Méndez a legtapasztaltabb, de Estel Puiggrós vagy Laia Moya szintén Európa-bajnoki, világbajnoki részvételből adódó meccsrutinnal sorakozik fel. A vezetőedző Rubén Burgos számára hazánk igen kedves helyszín lehet, hiszen áprilisban Szekszárdon a Valenciával Európa Kupát nyer. Az egykori kiváló játékosból lett szakember szintén már a feltörekvő új spanyol edzőgeneráció tagja. Nem kizárt, hogy idővel a felnőtt válogatott kispadján is láthatjuk.

Szerbia csapatában ismét több magyar kötődés lesz. A szövetségi kapitány Milos Pavlovic, a Vasas vezetőedzője. Nadija Smailbegović pedig a Vasas játékosa. Nincs könnyű helyzetben a szerb csapat, hiszen a 2001-es generáció eredményei elmaradtak a korábbiaktól. A 2019-es U18-as Európa-bajnokságon utolsó helyen zártak, kiestek az A-divízióból. Ráadásul az idei nyárra nehezen állt össze a csapat, sokan tanulnak, edződnek külföldön és nem mindenki vállalta vagy a járványügyi szabályok miatt vállalhatta a válogatottságot. Milos Pavlovic ettől függetlenül jó pedagógia érzékkel hangsúlyozta a szerb szövetség honlapján, hogy mindig az a legjobb csapat, amelyik a pályára lép. A riport szerint azt is kiemelte a játékosainak, nem szabad azzal foglalkozni, hogy más korosztályokban milyen eredmények születtek. Négy felkészülési meccset játszottak a szerbek – a legtöbbet a soproni mezőnyből – Horvátországot egyszer legyőzték. Ezen kívül egyszer a horvátoktól és kétszer az oroszoktól kaptak ki.

Csehország, Izrael és Írország

Folytassuk a sort Csehországgal. Két éve az U18-as Európa-bajnokság negyeddöntőjében találkoztunk a válogatottjukkal és a magyar csapat magabiztos győzelmet aratott. Akkor nyolcadikak lettek és általánosságban is elmondható, hogy egy nagyon stabil top10-es generációról van szó, amely ugyan érmet nem nyert FIBA tornákon, de rendszerint a mezőny első feléhez tartozott. A cseheknél a követő generáció, tehát a 2002-2003-as gárda játszott  U16-os Eb-döntőt 2018-ban. Bizakodóak azzal kapcsolatban, hogy ezen évfolyamokból idővel ütőképes felnőtt csapat formálható. Főleg annak ismeretében, hogy játszó játékosokról van szó. Többség minőségi percekkel szerepel az élvonalban. Ebben élen jár a Zabiny Brno, de a Trutnov és a Slovanka MB is többeknek ad lehetőséget. A 2001-esek közül Eliska Hamzova a legismertebb, már a felnőtt Európa-bajnokságon is letette a névjegyét 10 perces átlaggal.

Két olyan válogatott is lesz Sopronban, amely talán a hazai szurkolók számára kevésbé ismert, de saját hazájukban nagy reményeket fűznek hozzájuk. Izrael a 2019-es U18-as Európa-bajnokságon 11. helyen zárt az A-divízióban, amely az elmúlt évek egyik legjobb izraeli eredménye. A csapatból a többség már az élvonalban bemutatkozott, öten a felnőtt válogatottban is lehetőséget kaptak a 2021-es Európa-bajnokság selejtezőjében. 2023-ban Izrael a felnőtt Európa-bajnokság társházigazdája lesz, ahol újabb előrelépési lehetőség adódik ezen generáció előtt.

Írország a pandémia előtt nagy utat tett meg. Az 1999-2000-es generációjuk 2017-ben U18-ban, 2019-ben U20-ban vívta ki a feljutást az A-divízióba. A járvány elvette az esélyt, hogy legalább a 2000-esek megmutassák magukat a legjobbak ellen. Ugyanaz igaz az írekre, amit 8-10 évvel ezelőtt a szomszédos és azóta rengeteget előre lépő britekről írtunk, hogy még kiaknázatlan, de óriási lehetőségeket tartogató bázisa a női kosárnak. Az ír szövetség a FIBA által támogatott szakmai programokon keresztül nagy munkát végez. Valótlant állítanánk, ha azt mondanánk: reális képünk van arról, hogy a 2001-es csapatuk milyen erőt képvisel. Érdekes lesz ugyanakkor figyelni, hogy a nagy generációjukat közvetlenül követő játékosaik mire képesek.

MENETREND

Június 12., hétfő
15:00 Csehország – Izrael
17:15 Szerbia – Spanyolország (Novomatic Aréna Akadémiai Oktatóközpont)
19:30 Írország – Magyarország

Június 13., kedd
15:00 Spanyolország – Csehország
17:15 Izrael – Írország (Novomatic Aréna Akadémiai Oktatóközpont)
19:30 Magyarország – Szerbia

Június 14., szerda
15:00 Írország – Spanyolország
17:15 Csehország – Szerbia (Novomatic Aréna Akadémiai Oktatóközpont)
19:30 Izrael – Magyarország

Június 16., péntek
15:00 Spanyolország – Izrael
17:15 Szerbia – Írország (Novomatic Aréna Akadémiai Oktatóközpont)
19:30 Magyarország – Csehország

Június 17., szombat
15:00 Izrael – Szerbia
17:15 Írország – Csehország (Novomatic Aréna Akadémiai Oktatóközpont)
19:30 Spanyolország – Magyarország

Hirdetés