Hirdetés
Magyarország

Feltörekvő török gárda vár a DVTK-ra az Euroliga selejtezőjében:

:

Hirdetés

Negyedik, egyben utolsó részéhez érkezik a nemzetközi kupákban induló magyar csapatok ellenfeleit bemutató cikksorozatunk. Korábban írtunk a Sopron Basket Euroliga csoportjáról, az Atomerőmű KSC Szekszárd és az UNI-Győr – MÉLY-ÚT, illetve a VBW CEKK Cegléd Európa Kupa riválisairól.

Az Aluinvent DVTK az Euroliga selejtezőjében érdekelt és a riválisa a török Izmit lesz. A sorsolás szerint az első mérkőzést rendezik Törökországban és a visszavágóra kerülne sor Miskolcon a Generali Arénában. A versenyrendszerek leállításakor a törökök a bajnoki tabella 5. helyén álltak 11 győzelemmel és 9 vereséggel.

Az Izmit gárdájáról még a tavaszi leállást követő átigazolási bejelentések kezdetén írtunk. Akkor jórészt török sajtóértesüléseket foglalhattunk csokorba, de már azok alapján látszódott, hogy nagy terveket szövögetnek a klubnál, mely egyébként éppen augusztus elején vette birtokba frissen felújított, nem túl nagy, de minden igényt kielégítő csarnokát. A keret kapcsán pedig elmondható, hogy végül a sajtóhírek többsége valósnak bizonyult.

Négy légióst már hivatalosan is bejelentettek. A négyes poszton bevethető 189 cm magas Milica Jovanovic Svédországból érkezik. Korábban hat török csapatban is megfordult a montenegrói játékos, így számára nagy meglepetést nem jelenthet a helyi közeg. A litván válogatott 198 cm magas centere Egle Siksniute korábban játszott hazánkban, a PEAC-ot erősítette. Legutóbb a Castors Braine gárdájában az Euroligában is pályára lépett. A legrangosabb európai kupasorozatban 8.2 pontot és 4.4 lepattanót átlagolt.

Clarissa dos Santos csak majdnem játszott Magyarországon. A soproni szerződése sérülés miatt meghiúsult egykoron. Franciaországban töltötte pályafutása nagyobb részét. Legutóbb Lyonban láthattuk. A csonka szezon számára egy sérülés miatt még korábban véget ért, mint a többségnek. Az Euroligában öt meccsen 24.6 perc alatt 11.2 pont, 7.8 lepattanó és 1.8 gólpassz volt az átlaga. Franciaországban pedig hat bajnokin 11.33 pont és 6.83 lepattanó. A brazil center esetében a legfontosabb kérdés, hogy milyen állapotban.

Ugyanez a kérdés Erica Wheeler kapcsán is. Az Orenburg színeiben az elmúlt két szezonban extra számokat produkáló, a tavalyi WNBA All-Star gálán az MVP címet is begyűjtő játékos kihagyja a WNBA szezont. Júliusban pozitív lett a koronavírus-tesztje. Érvénybe lépett esetében a WNBA orvosi protokollja. Az Indiana Fever pedig bejelentette, hogy az egész szezonban nem tudnak rá számítani. Mivel a tengerentúli előírások alapján a Covid-19 megbetegedések kapcsán hírzárlat van, így többet az állapotáról nem tudni.

Több portálon is olvasható Ariel Atkins neve, amikor az Izmit keretét elemzik. A Washington Mystics-ből jól ismert játékos az elmúlt szezonban Ausztráliában szerepelt. A klub felületein ugyanakkor még nem szerepel a hivatalos közlemény az érkezéséről.

A török magjuk viszont teljes. Ezt Gülşah Duman, Kübra Erat, Elif Emirtekin, Emel Sığırcı, Defne Melissa Paylar, Miray Şahin és Çağla Nur Uzundurukan alkotja. A hazai sor játékerejét nehéz felmérni, mivel elsősorban részfeladatok megoldása vár rájuk. Ez a mag nem hasonlítható a válogatottak többségét felvonultató Fenerbahce és Galatasaray hazai sorához. Minden török középcsapat esetében, így az Izmitnél is, az lesz a döntő, hogy a szakmai stáb tud-e olyan rendszert kialakítani, ahol a viszonylag rövidebb játékidőben a hazaiak ki tudják magukból hozni a maximumot.

Ezzel a sorozatunk végére értünk. Úgy zárhatjuk az összeállításunkat, ahogy augusztus 20-án elkezdtük. A FIBA szeptember 1-én dönt a kupasorozatok lebonyolításáról. Amíg ellenkező bejelentés nem érkezik, addig a szokott rendben kell készülni az új évadra. Ennek megfelelően az Euroliga-selejtezők játéknapjai szeptember 23. és 30. A csoportkör pedig az Euroligában és az Európa Kupában is október 14-én indulna.

 

Hirdetés