Hirdetés
3x3

Munkában az olimpiai selejtezőre készülő 3×3-as válogatott:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Péntektől összetartáson vesz részt az olimpiai selejtezőre készülő 3×3-as válogatottunk. Mint ismert, 3×3-as kosárlabdában két olimpiai selejtezőn is részt vehet nemzeti csapatunk. Áprilisban Hongkongban nyolccsapatos tornán szerepelnek a magyar lányok. Amennyiben itt nem sikerül kvótát szerezni, akkor májusban erre Debrecenben lesz még egy lehetőség a 16 csapatos selejtezőn. Földi Attila, szövetségi kapitányt kérdeztük az aktualitásokról.

Kezdésként kérlek röviden foglald össze, hogy miként alakul a következő időszak programja a válogatottnál, illetve milyen kerettel számolsz?

Február 2. és 9. között Székesfehérváron dolgozunk. Ezt követően utazunk Lille-be egy felkészülési tornára, ami amolyan főpróba is számunkra. Várhatóan ilyen jellegű nemzetközi erőfelmérőn az áprilisi hongkongi olimpiai selejtező előtt már nem lesz módunkban játszani.

Nyolc játékossal dolgozunk. Papp Dia, Szabó Fanni, Weninger Virág és Beatrice Mompremier utazik Franciaországba. Mellettük a bő keretet Bach Boglárka, Böröndy Vivi, Tóth Orsi és Jáhni Zsófi teszi teljessé.

Nem kerülgetem a kérdést, ez azt jelenti, hogy megvan a hongkongi négyes is?

Ez nem jelenti azt, hogy az olimpiai selejtezős négyesről is döntés született volna. Nyitott a keret, de kiindulásként ezt a szerkezetet szeretném megnézni.

Amikor ilyen kis létszámban megyünk egy külföldi tornára, akkor az utazó játékosokat megközelítőleg egy hónappal előtte ki kell jelölni, így közös edzésmunka hiányában az akkor mutatott sportformára támaszkodtam.

Papp Dia az elmúlt években olyan teljesítményt nyújtott, hogy nem lehet kérdés a szerepe ebben a csapatban. Szabó Fanni teljesítménye a TFSE színeiben önmagáért beszél, ahogy a szezon első felében Weninger Virág pécsi játéka is.

Nem volt titok, hogy szeretnénk magas posztokon erősíteni és ezen törekvéseink mentén tudtunk megállapodni Beatrice Mompremier-rel.

Nem vagytok könnyű helyzetben, hiszen most a februári összetartás előestéjén beszélgetünk. Ezt követően pedig már csak Hongkong előtt találkoztok. Közel két hónap alatt nagyon sok minden történhet. Milyen lehetőségeid vannak?

Ezért utaltam az előbb a sportformára, mivel nekünk az áprilisi selejtező előtt sem lesz időnk formát időzíteni. Nyomom kell követni az 5:5-ben, hogy ki milyen mentális állapotban, milyen szintű önbizalommal dolgozik.

Más játékról van szó, de a megfelelő állapotot kell behozni a válogatotthoz, ha sikeresen szeretnénk megvívni a selejtezőt. Kulcspillanatokban kell majd nagy tét mellett kiélezett mérkőzéseket befejezni.

Csatlakozik a csapathoz Beatrice Mompremier. Milyen állapotban van a sérülése után? Mit várhatsz tőle és milyen hatással lehet a játékra?

Az tudott, hogy sérülésből jön vissza, egyelőre elmarad korábbi győri formájától, de folyamatosan javul és erősödik. Nagyon komoly munkát végeznek vele Sopronban. Várhatóan a legjobbját áprilisra, a bajnoki végjátékra és ezzel együtt a mi selejtezőnkre érheti majd el.

Klasszikus ötös centert ismertünk meg a személyében az elmúlt években, így arra számítok, hogy a palánk alatti játékunk erősödni fog vele és az átmeneti játékunkban nyújthat még óriási segítséget. Összességében támadásban, lepattanózásban nem lehet kérdés a szerepe, illetve az ereje. Védekezésben kell pár nyitott kérdésre választ találni, de ebben a franciaországi torna értékes visszajelzéseket adhat.

Abban is bízom, ha nagyobb fókusz kerül a benti játékunkra, akkor nyitottabbak lehetnek a kinti dobóink és több területük, lehetőségük lesz ezzel. Ebben a koncepcióban pedig Szabó Fanni és Weninger Virág erősségei még inkább kijöhetnek, hiszen mindketten kiváló távoli dobók.

Minden FIBA 3×3 Women’s Series tornát értékeltél lapunknak tavaly nyáron és sokszor szóba kerültek a távoli dobások. Sokat lendítene a versenyképességen, ha ebben sikerülne az előrelépés.

Egyetértek a felvetéseddel. Kigyűjtöttem a tavalyi statisztikákat. A privát csapatunk, amely a legtöbbet versenyezte, alig érte el a meccsenkénti kettes átlagot sikeres távoli dobásokban, míg a többiek átlaga nagyjából ötös volt. Úgy tudnám szemléltetni, hogy ez 10 pont a 4-hez képest. Ez a 6 pont különbség jelentős lépéshátrány az élmezőnyhöz viszonyítva.

Az egyik leggyengébbnek bizonyultunk a távoli dobásokban. Egyértelműen fejlődni kell a versenyképességhez ebben a mutatóban és őszintén hiszem, hogy egy domináns centerrel kedvező változások indulnak meg.

Ezzel együtt pedig körbe is értünk, miután az előbbiekben vázoltak szerint néz ki a keret kijelölésének szakmai háttere. Egyszerre figyelembe véve a játékosok formáját, mentális állapotát és azt a játékrendszert, ami versenyképessé tehet minket. Egy hét közös munka után a franciaországi torna sok mindent meg fog majd mutatni.

Hirdetés