Hirdetés
Európa

Jelentősen megfiatalított román csapat vár a magyar válogatottra:

:

Fotó: frbaschet.ro

Hirdetés

A 2023-as női kosárlabda Európa-bajnokság selejtezője a második “FIBA-ablakához” érkezett. Ennek megfelelően csütörtökön a 3., majd vasárnap a 4. forduló mérkőzéseit rendezik. Válogatottunk csütörtökön – magyar idő szerint 17 órától – Temesváron Romániával méri össze az erejét.

A novemberi válogatott program felvezetéseként lapunk átfogó interjút készített Székely Norberttel, míg indulás előtt honosított játékosunkkal Cyesha Goree-val beszélgettünk. Már a helyszínen, az első edzés alkalmával pedig az MKOSZ forgatott Székely Norberttel és Kányási Veronikával. Összességében tehát átfogó képet kaphattunk a nemzeti csapatunkról, így most eljött az ideje, hogy megismerkedjünk aktuális riválisunkkal.

Mielőtt rátérnénk Romániára, fontos kitérni arra, hogy a hét elején a FIBA Europe Board pontosította a kvalifikáció rendjét. Háborús agresszió miatt Oroszországot és Fehéroroszországot már korábban kizárták a sorozatból. Most határoztak arról, hogy ezen két nemzet korábbi négyeseiből – tehát az F és az I csoportból – csak a csoportelsők jutnak ki az Európa-bajnokságra, a csoportmásodikok biztosan nem. A maradék nyolc csoport másodikjai közül a legjobb négy csatlakozik majd a 10 csoportgyőzteshez és a 2 rendezőhöz. Hogy ez számunkra mit jelent, azt most még nehéz felmérni. Nem is érdemes számolgatni. Egy biztos, csütörtökön este nem lehet más a cél, mint a győzelem megszerzése és ha lehetőség nyílik rá, akkor minél nagyobb különbséggel.

Románia, a mieinkhez hasonlóan, egy győzelemmel és egy vereséggel várja a folytatást. Tavaly novemberben 65-59-re múlták felül Izlandot Bukarestben, majd 107-52-re alulmaradtak Spanyolországban. A FIBA szakírója Paul Nielsen a hét elején összeállította a szokásos erősorrendjét, melyben a válogatottunkat a 15., míg Romániát a 27. helyre rangsorolta. Nagyon nehéz átlátni az erőviszonyokat, hiszen a mezőny egy éve találkozott utoljára. 2022-ben eddig csak a világbajnoki selejtezőben, illetve magán a világbajnokságon érdekelt európai nemzetek válogatottjai versenyeztek. A februári “FIBA-ablakban” rendezték a VB-selejtezőt és szeptember végén a seregszemlét Sydneyben. Ott egyébként nem volt a négy között európai csapat.

A “nehéz felmérni az erőviszonyokat” megjegyzés Románia kapcsán hatványozottan igaz. A tavaly novemberi FIBA ablakhoz képest aktuális riválisunk teljes generációváltást hajtott végre. Ennek egy részét nyilvánvalóan az élet hozta és természetesen az a terv is, hogy a 2025-ös Európa-bajnokság jövő novemberben kezdődő selejtezőjére ezekből a fiatalokból egy ütőképesebb csapatot tudjanak építeni. Hat újonc debütál a román keretben csütörtökön este. Ők Anamaria Virjoghe (23 éves), Nan Bianca és Laura Vaida (21), Anamaria Pop (20), Pricop Delora és Mihaela Panait (17). Anamaria Pop neve sokaknak ismerős lehet, hiszen hazánkban Szekszárdon pallérozódott korábban. Jelenleg a Sepsiszentgyörgy játékosa. Mellette még az Európa Kupában szereplő bajnoki címvédőtől egy játékos, Ioana Ghizila szerepel a románok 12-es összeállításában. Ez nem meglepetés, hiszen a versenyképessége megteremtése érdekében a Sepsi-SIC is döntően légiósokat foglalkoztat, szám szerint hetet.

A 12-es román keretet nézve kilencen 24 év alattiak, de a Román Kosárlabda Szövetség hivatalos honlapján Dan Calancea szövetségi kapitány a formálódó együttest ígéretesnek nevezte, melyben nagy potenciált lát. Azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy ehhez a csapathoz még csatlakozik idővel a súlyos térdsérülése után lábadozó Nicolett Orban, aki az új generáció vezére lehet. Tavaly Izland ellen 19 pont, 18 lepattanós dupla-duplát ért el. Ráadásul Spanyolországban is begyűjtött nyolc lepattanót. Az utóbbi években Romániából is mentek sportösztöndíjjal játékosok az Egyesült Államokba. Az egy összetett kérdés, hogy utána milyen karrierek lesznek. Ezt itthon is tapasztaljuk. Egy biztos, hogy most Anamaria Virjoghe személyében van egy hazatérő fiatal. A 196 cm magas center a Gonzaga szakmai programjában edződött. A három évéből kettő a Covid-járványra esett, de 86 meccse így is összejött. Az utolsó évében ráadásul stabil kezdőjátékosként bizonyíthatott.

Románia az utánpótlásban egyik korcsoportban sem A-divíziós. Az elmúlt nyári tornákat nézve az U18-as B-divíziós 7. helyük volt a legjobb eredményük. Annak a csapatnak a két legjobbja került be a mostani felnőtt felállásba. A 12-es szűkített keretben a csapat veterán klasszisa Florina Stanici nem szerepel, így a teljes névsort figyelve csak olyan játékost láthatunk a román együttesben, akik a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezőjében is végig rendelkezésre állhatnak. Bár még négy forduló előttünk áll, de a nagy arányú spanyolországi vereség után a 2023-as kontinenstornára reális kijutási esélyei nincsenek ellenfelünknek.  Ugyanakkor számukra sem tét nélküli ez az ablak, hiszen azért egyértelműen küzdhetnek, hogy minél előkelőbb kalapból várják a következő selejtezőt, miközben az sem mindegy, hogy az újoncok milyen élménnyel gazdagodnak.

Hirdetés